Sayın Başbakan, “Altını çiziyorum; faiz lobisine rağmen buralara geldik. Bu mücadelenin karşısında, iyi bilin ki faiz lobisi vardır. Amerika’daki gazetelere ilan verme gayreti içerisine girenler bu lobilerin ta kendileridir. Faiz lobisi şu anda, borsada spekülasyonlara girmek sureti ile bizi tehdit edeceğini zannediyor. Bu milletin alın terini onlara yedirmeyeceğiz” diyor.
- Faiz lobisinden kasıt, borsayı düşürenler olabilir. Borsanın %70’i yabancı yatırımcılardan oluşuyor. Bindikleri dalı kesmek isterler mi?
- Faiz lobisinden kasıt, faizi yükseltmek ya da düşürmemek isteyenler de olabilir. Bunlar arasında da, Sayın Başbakan Yardımcısı ve Merkez Bankası Başkanı var. Bazı banka genel müdürleri de var mı bilmiyorum. Bunların hiç biri, iyi giden ekonomiyi ve istikrarı bozmak istemez.
- Amerika’daki gazetelere ilan verme gayreti içine girenlerin ise kimler olduğunu bilmiyoruz; göreceğiz.
Her ters giden şeyi “faiz lobisi” ile açıklama modası yayıldı ve faiz lobisi tanımı gittikçe genişledi. Sanırım, bu tanım bir zamanların moda deyimi “güç odakları” anlamında kullanılıyor .
Gezi’de ekonomik istek yok
Yabancılar Türkiye’yi gelişmiş bir güç olarak görmek istemiyorlar. Bunu arzulamaları da doğal. Onların arzularını görmezden gelerek, ekonomik gelişmişlikle birlikte insan hakları bakımından da onlara erişip; geçmemiz lazım.
Yanlış okunmasın. Türk milleti, Ak Parti Hükümetinin ekonomik başarılarından memnun. Sayın Başbakan’ın gerek içeride ve gerekse dışarıda geri adım atmayan tutumundan da memnun. Bu gün seçim yapılsa, Ak Parti yine çoğunluğu alır. Bunlarla birlikte, Türk milleti hak ve özgürlüklerinin de ekonomik durumu kadar iyi seviyeye getirilmesini istiyor.
- Levent’teki Golf Kulübü, Taksim’deki Gezi Parkı dahil birçok yerdeki yeşil alan beton yığınlarına dönüştürülüyor. İnsanlar, yeni bir şehircilik politikası istiyorlar.
- İnsanlar, kaç çocuk yapacaklarına, kürtaj yaptırıp yaptırmayacaklarına, ruj sürüp sürmeyeceklerine, el ele tutuşup tutuşmayacaklarına karışılmasın istiyor. İçki ve sigaranın kötülükleri her türlü yolla duyurulabilir. Ama, bunları yasaklamak mertebesine gelen düzenlemeler iyi değil, diyorlar.
- İnsanlar, olayları doğru ve tarafsız haber veren, bilerek haber atlamayan medya organlarından izlemek istiyor. Haber alma ihtiyaçları karşılanamazsa, twitter gibi yazılanların ne kadarının doğru olduğu belli olmayan kaynaklara yönelmek durumunda kalıyorlar.
Hepsi bu.
Anne rolünü üstlenmek
Sayın Başbakan ailemizin reisidir. Çocuklarına “Ben seni okuttum; seni 5 kat zenginleştirdim; evi en modern cihazlarla donattım; daha ne istiyorsunuz?” diyor. “Tabiidir ki, bu ailede benim sözüm geçecek; dediğim yapılacak; hiç bir konuda geri adım atmayacağım” diyor.
Öte yandan, çocukların arkadaşlarıyla görüşme, doğru ve tarafsız haber alma, kararlara katılma ihtiyaçları var. Dertlerini dinleyecek ve bazı durumlarda babalarına karşı onları koruyacak bir anneye ihtiyaçları var. Çocuklar ergenlik çağını, gelişmişlik dönemini yaşıyor. Artık, onları telefon ve bilgisayar alarak tatmin etmek zor. Onların dilini konuşmak, anlamaya çalışmak lazım.
Yani onlara bir anne bulmak gerekiyor. Ya da, evin reisi, anne rolünü de üstlenmeli artık. Hepsi bu.