Yaman Törüner

Yaman Törüner

yaman.toruner@milliyet.com.tr

Tüm Yazıları
Haberin Devamı

Ekonomistler, Avrupa Birliği(AB)’ndeki kriz ile ilgili olarak şu ciddi beklentilere
yer veriyor.
a- Kriz, yaklaşık 3 yıl daha sürecek.
b- Portekiz ve İrlanda’nın önümüzdeki yıl borçlarını yeniden yapılandırma olasılığı var.
c- Kriz içindeki Avrupa ülkelerine borç vermiş olan büyük Avrupa bankalarına kendi devletlerinin sermaye koyması zorunluluğu var. Dolayısıyla, önümüzdeki yıl Avrupa’da bankaların özelleştirilmesi değil, devletleştirilmesi olgusu yaşanacak.

Ali Babacan ne diyor?
* Demokrasinin, temel hak ve özgürlükler ile hukuk devletinin temellerini güçlendirecek tedbirler aldık.
* Sosyal güvenlik reformunu tamamlamış olmamız, krizlere dayanıklılığımızı arttırıyor.
* Yargı reformu, iş yapabilme ortamını güçlendireceğinden, cari açığın düşürülmesine de yardımcı olur.
* Cari açığın indirilmesi, yapısal reformlar yapılmasıyla mümkün. Örneğin, eğitim reformu sayesinde elde edilecek verimlilik artışı, cari açığın düşmesine yardım eder.
* Önümüzdeki dönemde, farklı ekonomik senaryolara hazır olmalıyız. Dolayısıyla, Merkez Bankamız da değişen şartlara göre beklenmeyen ve çelişkili kararlar alabilir.
* Konut kredilerinin ikinci piyasasının kurulması bu aşamada ülke riskini yükseltebilir.
* Verilen ceza yüksek olmadıkça, kayıt dışılık ile mücadele zor oluyor.

Borsa nereye?
Hükümet, İstanbul’u 2023 yılında dünyanın en büyük 10 finans merkezinden biri yapmak istiyor. Bu da, İMKB’nin Ataşehir’e taşınmasıyla gerçekleştirilecek. Bakan Ali Babacan, son yaptığı toplantıda, İMKB Yönetim Kurulu’nun bu karara direndiğini, sonunda Yönetim Kurulu’nun yapısının değiştirildiğini, İMKB taşınınca da eski Yönetim Kurulu yapısına geri dönüleceğini açıkladı.
İMKB’nin İstinye’den taşınması ve mevcut arazisine alış veriş merkezleri yapılması, İstanbul’un finans merkezi olmasını değil, İstinye’nin alış veriş merkezi olmasını sağlar. İMKB’nin bir odada idare edilmesi de mümkün; ama o zaman, “Borsa’yı hissetme”nin olanağı kalmayacak. Bu durumda, Ataşehir’de Borsa binası yapmaya da gerek yok. Borsa, SPK binasının bir odasında da hizmet verebilir. Biz de finans merkezi yapalım derken bilgisayar merkezi yapmış oluruz.
Böylece, Borsa’yı eleştirenler de nümayiş yapacakları yer bulamaz. Hatta, New York Borsası için de bu sistem önerilebilir. New York Borsası’nı bir bilgisayara dönüştürseler, ne şimdiki Wall Street işgalcileri kalır; ne de açılış zilini duymak istemeyenler.