Türkiye’de Amerikan Ticaret Odası olarak faaliyet gösteren Amerikan Şirketler Derneği (ABFT/AmCham), pozitif bir iş gündemi ve ticaret ortamı oluşturmak amacıyla 2004 yılında kuruldu. ABFT, tarafların görüşlerini savunma, diploması, bilgi paylaşımı ve iş dünyası ile kurulacak ilişkiler yoluyla ikili ticaretin, yatırımın ve ilişkilerin geliştirilmesini hedeflemekte. Derneğe, ABD.’nin Türkiye Büyükelçisi onursal başkanlık ediyor.
Geçen hafta Dernek’in 9. yılı kutlandı. Kutlamaya T.C. Ekonomi Bakanı Zafer Çağlayan, ABD Büyükelçisi ve ABFT Onursal Başkanı Francis J. Ricciardone ve General Electric Yönetim Kurulu Başkanı ve CEO’su Jeffrey R. Immelt konuşmacı olarak katıldı. ABD Ticaret Bakanı Penny Pritzker de, son dönem Türkiye ile ABD ekonomik ilişkilerini bir video mesajı ile değerlendirdi.
Her sanayi şirketi yazılımcı
General Electric CEO’su Immelt, şirketinin yatırım büyüklüğünün 150 milyar dolara ulaştığını ve yatırımlarının yüzde 64’nün ABD dışında bulunduğunu söyledi. Artık, her sanayi şirketinin bir çeşit yazılım şirketi haline dönüştüğünü belirten Immelt, bilişim teknolojisinin vazgeçilmezliğini vurguladı. Küçük ve orta boyutlu şirketlerin zamanla büyük şirketlere dönüşeceğini büyümek isteyen ülkelerin küçük ve orta boylu şirketleri desteklemeleri gerektiğini belirtti. Immelt’e göre bizim gibi ülkelerin hızla gelişmesi için dört önemli prensip gerekiyor. Bunlar; eğitim, alt yapı, uluslar arası standartları uyum gösteren iç mevzuat ve desteklenen küçük ve orta ölçekli sanayi kuruluşları.
Küçük suda büyük balık olmaz
ABD Büyükelçisi Ricciardone, Atatürk’ün Amerikalıları öven sözlerini anımsadı; Turgut Özal’ın dışa açılma programını övdü. “Küçük suda büyük balık olmaz” diyerek Türk-Amerikan ilişkilerinin çok daha fazla geliştirilmesi gerektiğini söyledi.
Bakan Çağlayan, son birkaç yılda ABD ile olan ticaret hacmimizin yüzde 75 arttığını ve hacmin 19.7 milyar dolara ulaştığını söyledi. Ancak, Türkiye ABD’den sattığından 8.50 milyar dolar tutarında daha fazla mal ithal ediyor. Bakan, ABD ile geçen hafta başlayan “Serbest Ticaret Anlaşması” görüşmelerinin süratle tamamlanması gerektiğini de vurguladı.
ÖNERİLER
ABFT üyeleri, ülkemizin daha da geliştirmesi gereken “iş iklimi” konusunda, şu görüşleri dile getiriyorlar:
* Yatırım yapması istenilen sektörlerde iş yapan yabancı şirketlerle daha yakın ilişkiler kurulmalı.
* Kanun ve yönetmelikleri uygulamaya çalışan bürokratlar, adil bir iş ortamı oluşmasını engelliyor.
* Politik bağlantılar, şirketlerin rekabet şartlarını zorluyor.
* Türkiye’de yabancı bir şirket açılmasının, hâlâ çok karmaşık usulleri var ve uygulamalar uluslararası standartlarda değil.
* Ekonomide daha öngörülebilirlik ve şeffaflık gerekiyor.
* İlaç sektörü için ihtiyaç duyulan ortam yetersiz.