YazarlarVaat bile edemiyor değil mi?

Vaat bile edemiyor değil mi?

29.10.2002 - 00:00 | Son Güncellenme:

Vaat bile edemiyor değil mi?

Vaat bile edemiyor değil mi


En son spor ayakkabınızı ne zaman aldınız? Genç bir nüfus olmamıza rağmen Türkiye’de bu oran oldukça düşük.
Ender Mağazaları’nın veliahtı Nevzat Gizer, 1999 yılında Manhattan’da açtıkları, ancak 11 Eylül saldırıları sırasında İkiz Kuleler’in üzerine düşmesi sonucu enkaz altında kalan The Athlete’s Foot (atletin ayağı) mağazasındaki spor ayakkabı satışlarını anlatınca, partilerin aslında toplumun ihtiyacı olan vaatlerden bile yoksun olduklarını düşündüm.

Gizer, dünyanın çeşitli noktalarında 700 spor mağazası bulunan The Athlete’s Foot’un İkiz Kuleler’in yanı başındaki şubesinin, yılda 1 milyon dolar ciro yapar noktaya gelişini, Amerikan halkının spor tutkusuna bağlıyor ve tabii gelir düzeyine...
Gizer "Amerikalılar yılda 3 - 4 spor ayakkabısı eskitiyor" diyor.
Gizer, Manhattan Adası’nda enkaz altında kalan mağazalarında çalışan 25 gencin üniversite öğrencisi olduğunu ve yarım günlük mesai yaptıklarını vurguluyor. Bir saatlik çalışmanın karşılığında 6.5 dolar alan bu öğrencilerin, aylık ücretleri 1000 doları bulabiliyor. Buradaki mağazanın müşterisi de öncelikle kendi ihtiyaçlarını karşılayacak gelir düzeyini yakalayan mağaza çalışanları oluyor.

Ünlü basketbolcu Michael Jordan’a hayran olan Amerikan gençliği, sporcunun az ve sınırlı sayıda üretilen ayakkabıları piyasaya çıkarken spor mağazalarının önünde kuyruklar oluşturuyormuş.
The Athlete’s Foot yıkılmadan önce 17 numaralı Jordan’ları satıyormuş. Aynı model ayakkabıdan günde en fazla 15 - 20 tane satabilme şansı olurken, Jordan serisi piyasaya çıktığında bu rakam 150’ye ulaşıyormuş.
Eğitim görüyorlar, spor yapıyorlar, para kazanıyorlar ve tüketiyorlar.
Toplumsal ilgi alanlarını yükseltiyorlar, ortak coşku üretiyorlar, yaşamı derin bir nefes gibi içlerine çekebiliyorlar.
Var mı partilerden bunu vaat eden?
Duyar gibi oluyorum, "Vaatten kim ölmüş, ederler. Önemli olan yapabilmeleri" diyorsunuz.
Sallamanın bedava olduğu arenada, Türkiye hayallerinin bile sınırlı olduğunu düşünmüyor musunuz?
En fazla akıl edebildikleri gözü yaşlı çocuk sömürüsü ile Avrupa’ya özendirmek.
Hedef olarak önünüze koyun bakalım bir Jordan’ı ve ardından NBA’de oynayan Türk gençlerini...

Türkiye’nin çeşitli illerinde 16 mağazası bulunan Ender’in 23 yaşındaki yöneticisi Gizer, karşılaştıkları en büyük güçlüğü anlatıyor:
"Faiz ve kira maliyetlerimiz olmadığı için fiyatlarımız orta sınıfa sesleniyor. Ancak biz bu fiyatların pahalı olmadığı konusunda çalışanlarımızı ikna etmekte zorluk çekiyoruz. Yaşam standartları ve aldıkları ücret, çalıştıkları mağazanın müşterisi olmaya yetmiyor."
Bir spor ayakkabısı alabilmeyi, lüks hale getirenler, devleti soyanlar meydanlardalar; hadi seçin bakalım...











KEŞFETYENİ
Ünlü oyuncu dolandırıcıların yeni kurbanı oldu!
Ünlü oyuncu dolandırıcıların yeni kurbanı oldu!

Cadde | 26.04.2025 - 07:47

Oyuncu Devrim Özkan, adını kullanıp dolandırıcılık yapanlara karşı hukuki süreç başlattığını duyurdu.

Yazarlar