Üroloji Uz. Prof. Dr. Ömer Karataş

Üroloji Uz. Prof. Dr. Ömer Karataş

Tüm Yazıları

İktidarsızlık problemi olan erkekler bunu açıkça ifade etmekten utanmaktadırlar. Ülkemizin de içinde yer aldığı kültürel benzerlikleri olan toplumlarda maalesef cinsel birlikteliğin başarılı ile sağlanması erkeklik kavramı ile eşanlamlı olarak görülmektedir. Dolayısıyla cinsel birliktelik olmaması da erkekliğin bitmesi olarak yorumlanabilmektedir.

Aslında sadece bizim toplumda değil, Eski Çağ Avrupası'nda bile ilk gece başarılı bir cinsel birleşme sağlanamaması evliliğin feshedilme sebebiymiş. Yani iktidarsızlık zaman ve toplumdan bağımsız olarak erkekler açısından olumsuz olarak kabul edilen bir durumdur. Eşler arasında sağlıklı ve mutlu beraberliğin devam etmemesi, çocuk sahibi olmaya engel olması, iktidarsızlık problemi olan erkekleri psikolojik olarak kötü etkileyebilir.

Haberin Devamı

1960 yılına kadar iktidarsızlık tedavisinde cerrahinin pek yeri yoktu. Ancak dünyadaki tüm gelişmeler gibi iktidarsızlık problemi olan hastalar için de teknolojinin ilerlemesi yüz güldürücü tedavilerin olmasını sağlamıştır.

Destek tedavilerinin ya da ilaç tedavisinin fayda sağlamadığı hastalarda penis protezi tedavisi ile başarılı sonuçlar elde edilmektedir. Penil protez ile sağlanan bu ereksiyon başarısı ile gerçekleşen cinsel birliktelik hem erkeğin hem kadının mutlu olması ile sonuçlanmaktadır. Bu da penil protezin halk arasındaki mutluluk çubuğu olarak anılmasına yol açmıştır.

Penil protez ameliyatı penis içerisine uygun boyutlarda protezin yerleştirilmesi işlemidir. Tüm dünyada yılda yaklaşık olarak 20.000-30.000 penil protezi ameliyatı yapılmaktadır.

Penil protez çeşitleri nelerdir?

Tek parçalı, 2 parçalı ve 3 parçalı olmak üzere üç çeşit penil protezi vardır. Hastalara hangi protezin uygulanacağına hasta ile hekimin görüşmesi sonucu karar verilir. Hastaların tercihi, protezin maliyeti, hastanın sağlık durumu ve ameliyatı yapacak cerrahın tecrübesi hangi tip penis protezinin tercih edileceğini belirlemekte önemlidir.

Kimlere penil protezi uygulanabilir?

-Cinsel yaşamı ciddi düzeyde etkileyecek şiddette sertleşme problemi yaşayanlara

Haberin Devamı

-Sertleşme bozukluğu için ilaç kullanımına rağmen başarılı sonuç alamayan hastalara

-Penis vakum terapi cihazı kullanımına rağmen ya da şok dalgası tedavisine rağmen başarı sağlanamayan hastalara

-Orak hücreli anemisi olan hastalara

-Peyroni hastalığı (penis eğriliği) olanlara uygulanıp başarılı sonuçlar elde edilir.

Penil protez hastaların cinsel isteklerinde artış olmasına sebep olmaz. Yani cinsel isteksizlik nedeniyle gelişen sertleşme probleminde ya da psikolojik problemlere bağlı ereksiyon problemlerinde penil protezi ile başarı sağlanmaz.

Penil protezi ameliyat başarı oranı yaklaşık %70-93 civarındadır. Hastalarda cinsel ilişki için yeterli sertleşme sağlanmaktadır. Ameliyat olan hastaların, ameliyat sonrası memnuniyet oranı %80-90’dır.

Kimlere penil protezi ameliyatı uygulanmaz?

-İleri derecede nörolojik bozukluğu olan hastalara

-Kalp, şeker, böbrek ve karaciğer hastalıkları gibi sistemik hastalıkların olup, bu hastalıkların kontrolsüz ve ileri düzeyde olması

Haberin Devamı

-Elini kullanamayan hastalar, İki parçalı ya da üç parçalı protezler için uygun hastalar değildir. (Bu hastalara tek parçalı protezler uygulanabilir)

-Aktif idrar yolu enfeksiyonu, sistemik enfeksiyon ya da skrotum bölgesinde enfeksiyon olması durumlarında penil protezi ameliyat başarısı düşmektedir.

Penil protezi ameliyatı nasıl yapılmaktadır?

Hastalar genel ya da spinal anestezi alırlar. Karnın alt bölgesinde penis tabanından ya da penis başından küçük bir kesi yapılır. Penis içerisinde, sertleşme sırasında içerisinin kan dolarak sertleşmenin sağlanmasını sağlayan dokular olan kavernöz sinüsler genişletilerek içerisine protez yerleştirilir.

İki parçalı protezlerde pompa, rezervuar ve valf skrotuma yerleştirilir. Üç parçalı protezlerde pompa skrotum içerisine, rezervuar ise karın alt duvarına yerleştirilir. Üçüncü parça olan silindirler ise penis içine takılır. Ortalama 1-3 saat süren bir ameliyat olup, hastalar kısa sürede hastaneden taburcu olabilirler. Tek parçalı protezler rahatlıkla kullanırken, 2 ya da 3 parçalı protezlerin kullanımı için hastaların protez kullanımı konusunda eğitilmeleri gerekir.

Üroloji ve Androloji Uzmanı Prof. Dr. Ömer Faruk Karataş

www.omerfarukkaratas.com