Tunç M. Berkman

Tunç M. Berkman

tuncb@tbsmico.com

Tüm Yazıları

Teknoloji artık insan hayatını kolaylaştıran bir araç olmaktan çıkıp, iş yaparken veya gündelik hayatımızda yaşadığımız deneyimlerin geliştirilmesi açısından çok önemli bir rol alıyor.

Eğitim, medya, gıda üretimi, yeşil enerji bazlı çözümler vb. her alanda teknoloji artık yapay bazlı daha gelişmiş çözümler ile insan hayatını kolaylaştırıyor.

CB Insights yaptığı araştırmada 2021 de oyunun kurallını değiştirecek teknolojileri tanımlamış. Akıllı Eğitim sistemlerinin kullandığı kendisi öğrencinin öğrenme sistemini öğrenerek buna uyum sağlayan eğitim algoritmaları sayesinde öğrenme sürelerinin hızlanması neticesinde bu tarz yeni nesil eğitim sistemlerine olan bağlılığın artması bekleniyor. “Üçüncü Parti” çerezlerin yasaklanması ile yapay zeka kullanılarak içerik ve ilgi bazlı reklam ilanlarının planlaması, içerik yaratıcılar için UI ve UX deneyimini maksimize edecek platformların altyapı sağlayıcı teknolojilerinin gelişmesi, laboratuvar ortamında protein bazlı gıda üretimi, uzayda ARGE çalışmaları, 3D yazıcıları kullanarak yaşayan biyolojik organların üretilmesi, yapay zeka kullanılarak hasta ve yaşlıların bakım odaların hastaya özel duyarlı yaşam alanları olarak devriye alınması 2021’in en önemli teknolojik gelişmeleri arasında olması bekleniyor.

Haberin Devamı

Bu konularda başlayan değişime 2021 yılında öncü olması beklenen Startup ve geleneksel şirketlere bu raporda yer verilmiş.

Özellikle ulaşım ve üretim sektörlerinde kullanılabilecek “Yeşil Hidrojen” üretimi konusunda Kanada menşeli Startup Ekona ile Amerikan Heliogen şirketlerine dikkat çekiyorlar. Ekona doğal gazdan depolanabilir hidrojen üretirken, Heliogen güneş enerjisinden hidrojen üretimi yapıyor.

Özellikle iş modelleri petrole dayanan BP’nin Almanya’da hidrojen enerjisi konusunda yatırımları ile Total’in Fransa’nın en büyük hidrojen üretim tesisini yapıyor olması, gelecekte gerek yakıt olarak gerekse üretim için hidrojen enerjisinin rolünün ne kadar önemli olacağı şimdiden belli oluyor.

Protein bazlı ürünlerin laboratuvar ortamında üretimi için yapılan yatırımlar neticesinde Perferct Day markalı girişim Amerika’da fermantasyon yaparak ineklere gerek kalmadan inek sütü üretimi konusunda çalışıyor. Myco Techology mantardan ürettiği proteinleri et ürünlerinden elde edilen proteinlere eş değer şekilde üretmek konusunda önemli bir aşamayı şimdiden kaydetmiş.

Haberin Devamı

Varda markalı girişim yer çekimsiz ortamda daha az kaynakla fabrikasyon üretim konusunda bir model geliştirmek için yatırım yapıyor, NASA’nın uzayda ARGE çalışmasını desteklemek için Uluslararası Uzay İstasyonunu ticarileştirme çalışmaları hızla ilerliyor.

Bio-organ üretimi konusunda 3D yazıcıların gelişmesine paralel bağışıklık sistemi tarafından reddedilmeyecek organ üretimi konusunda önemli aşamalar kaydedileceği bir sene olması bekleniyor. Organ nakli konusunda bu gelişmelerin bir çığır açması bekleniyor. Bu konuda giren dikkat çeken girişimlerden Prellis Biologics insan dokusu üretme konusunda geliştirdiği teknoloji sayesinde bugüne kadar 10,8 milyon dolar yatırım almış bir diğer girişim şirketi olan 3DBio yapay uzuv nakli konusunda çalışıyor ve 28,5 milyon dolar yatırım almış.

Haberin Devamı

AI bazlı eğitim sistemlerinde en büyük atılım tüm diğer sektörlerden farklı olarak Amerikan girişimlerinden gelmiyor. Bugüne kadar 44.9 Milyon dolar yatırım almış Çinli Squirrel AI Learning girişimi özellikle öğrencinin öğrenme alışkanlarına göre geliştirdiği kişiselleştirilmiş öğrenme sistemleri ile dikkat çekiyor. Kanadı bir girişim olan Riiid firması ise aldığı 81,9 milyon yatırımı özellikle mobile ve Internet üstünden öğrencileri SAT ve TOEFL gibi sınavlara hazırlamak için yapay zekânın eğitmen olduğu test sistemleri geliştirmeye kullanıyor. Forbes, yaptığı bir araştırmada Amerika’da yapay zekâ destekli eğitim alan öğrencilerin öğrenme hızlarının diğer öğrencilere göre dikkat çekici şekilde artığını açıklıyor. Uzaktan eğitim konusunun Pandemi süreci nedeni bir süre daha bu şekilde devam edeceğini öngördüğümüzde, bu tarz yapay zekâ bazlı eğitim sistemlerinin değişen eğitim sistemi açısından çok önemli olacağı kesin gözüküyor.

2021’e damgası vurması beklenen teknolojilerden üçüncü jenerasyon çerezlerin yerine gelecek yapay bazlı çözümlere, veri güvenliği teknolojilerine ve içerik yaratıcıların hayal ettiklerini çok daha kolay ve hızlı hayata geçirmelerini sağlayacak teknolojilerle ilgili konulara bir sonraki yazımda devam edeceğim.

Bizim çocukken filmlerde izlediğimiz teknolojiler yazılım ve yapay zekâ konusunda olan gelişmeler neticesinde film senaryosu olmaktan çıkıp hızla gerçek hayata uyarlanıyor. Ülke olarak sanayi devriminde kaçırdığımız fırsatları tekrar yaşamak istemiyorsak, yazılım ve yapay zekâ alanlarında başlamış olan çalışmaları her türlü kaynak ile destekleyerek hızlandırmamız gerekiyor.