Tolga Şardan

Tolga Şardan

tsardan@milliyet.com.tr

Tüm Yazıları
Haberin Devamı

Ankara Merasim Sokak’taki bombalı araç eyleminin ardından Başbakan Ahmet Davutoğlu’nun başkanlığındaki güvenlik zirvesinde ülke genelinde alınması planlanan güvenlik önlemlerinin çerçevesi çizilmişti.

Davutoğlu’nun kamuoyuna duyurduğu bakış açısıyla birlikte İçişleri Bakanlığı bir süre önce valiliklere ayrıntılı genelge gönderdi. Bakanlık, genelgeyle valiliklerin sorumluluk bölgelerinde terör eylemlerine karşı alınacak önlemleri tek tek sıraladı.

Aynı genelgede Bakanlık, terörle mücadele kapsamında terör eylemlerine yönelik yapılacak planlamalarda gerekli alt yapı eksikliklerinin giderilmesi ve personel eğitiminin konu başlıklarını da belirledi.

Gerek genelge, gerekse genelgenin ekinde yer alan detaylı konu başlıklarıyla, kent güvenliğinde ‘acilen’ alınacak önlemler ve yapılacaklar tamamlanacak.

Böylelikle, ‘kent güvenlik sisteminin yol haritası’ belli oldu.

Yol haritasının ana başlıkları şöyle açıklanabilir:

- Hedef olma niteliğindeki bina ve kişilerin korunmasında görevli personelin belirlenerek, görev ve sorumluluklarının imza karşılığı tebliğ edilmesi, görev bilincinin sağlanması. Hedef olma niteliğindeki yer sayısı ve kişi sayısı saptanacak.
- Polisin görünürlüğünü artırmaya yönelik, hizmeti aksatmayacak şekilde büro görevi yürüten personelin başta asayiş birimleri olmak üzere devriye hizmeti yapan birimlerde görevlendirilmesi. Büro görevi yürütüp devriye hizmeti yapan birimde görevlendirilen personel sayısı belirlenecek.
- Yabancı ülkelere ait diplomatik temsilcilerin güvenliğinden sorumlu rütbeli personel belirlenerek, ilgili temsilcilik yetkilileri ile sürekli irtibat halinde bulunmasının sağlanması, temsilciliklerden bilgi akışınının etkin bir şekilde yapılabilmesi için gerekli koordinasyonun kurulması ve elde edilen bilgilerin ivedilikle değerlendirilmesi.

Tesis Koruma Kursu
- Yabancı ülke temsilcilikleri başta olmak üzere, bina ve tesis korumasında görevlendirilen tüm personelin titizlikle seçilmesi ve görevin mahiyetine yönelik eğitime tabi tutulması. Bu personelin tamamına ilgili daire başkanlığı ile koordineli biçimde “Terörizme Karşı Önemli Tesisleri Koruma Kursu” verilmesi, özellikle önemli günlerde alınacak tedbirlerde söz konusu noktalarda istihbarat, TEM, özel harekat, güvenlik ve çevik kuvvet gibi birimlerden takviye personel görevlendirilmesi. Bu konuda en az 200 personele kurs verilecek.
- Sabit icra edilen öncelikli önemdeki hasas noktaların ivedilikle zırhlandırılması için çalışmalara başlanılması. Mevcut hassas nokta sayısı, öncelikli önemdeki hassas nokta sayısı, zırhlandırılan öncelikle önemdeki hassas nokta sayısı, toplam zırhlı hassas nokta sayısı tespit edilecek.

Kameralar elden geçecek
- Merkez birimleri ile gerekli koordine kurularak il genelindeki Kamu Güvenliği Yönetim Sistemi (KGYS) kameralarının sayısının artırılması için girişimlere ivedilikle başlanılacak, mevcut sistemlerin kayıt süreleri uzatılacak. Mevcut KGYS kamera sayısı, ilave edilmesi planlanan kamera sayısı, mevcut kayıt süresi, uzatma sonucu kayıt süreleri saptanacak.
- Kritik bina ve noktaların çevresi ile yoğun caddeler başta olmak üzere mevcut aydınlatma eksikliklerinin tespit edilerek ilgili kurumlarla koordine kurularak sorunların ivedilikle giderilecek. Tespit edilen eksik aydınlatma sayısı, eksiği giderilenlerin sayısı bakanlığa bildirilecek.
- Alınan tedbirlerin habersiz olarak denetlenmesiyle ve talimatlara aykırı hareket edenler ya da ihmali bulunanlar hakkında gerekli adli/idari işlemler başlatılacak.

Ankara ve İstanbul önceliği
Bu yol haritası çerçevesinde Ankara ve İstanbul öncelikli olmak üzere büyük kentler için fazladan yapılması gerekenler ise şöyle belirlendi:
- Önemli sokak ve caddeler belirlenecek. Belirlenen cadde / sokak sayısı bakanlığa bildirilecek.

- Söz konusu alanlarda görevlendirilen personelin sayısı belirlenecek.

- Yine bu alanlarda sinyal kesici / karıştırıcı cihazların (jammer) ve plaka tanıma sistemlerinin etken kullanılması sağlanacak. Bu amaçla kullanılan jammer ve Plaka Tanıma Sistemi (PTS) sayısı, artırılması planlanan jammer ve PTS sayısı belirlenecek.
İçişleri Bakanlığı, Cumhuriyet tarihinde ilk kez “Terörle Mücadele Master Planı” çalışması başlatarak Türkiye’nin yeni bir terörle mücadele yol haritasını çıkartmıştı. Bu yol haritasında tüm kamu kurum ve kuruluşlarına düşen görevler var.
Büyük fotoğraf üzerinde çalışan bakanlık, bir yandan da artan terör eylemlerine karşı kentlerin güvenliğini sağlamak amacıyla yeni yöntem arayışında.