Şükrü Andaç

Şükrü Andaç

sukru.andac@milliyet.com.tr

Tüm Yazıları
Haberin Devamı

Dünyada birçok ülke teknoloji geliştirip milyarlarca dolar kazanmayı sürdürürken, Türkiye hâlâ harcayacağı milyar dolarların hesabını yapıyor. Vodafone, 4.5G’de fiber altyapıda ortaklık çağrısını yineliyor

BARCELONA

Türkiye 1 Nisan’da mobil iletişimde 4.5G şebeke teknolojiyle tanışmaya hazırlanıyor. Bunun için cep telefonu operatörleri altyapı cephesinde hummalı bir çalışma içindeler. Operatörler, 4.5G şebeke sistemlerinin kurulumu için ağırlıklı olarak iki oyuncuyla anlaşma imzaladılar. Bunlar, İsveçli Ericsson ve Çinli Huawei.

1 Nisan’a sayılı günler kala, 4.5G teknolojisinde operatörlerin elini güçlendirecek “fiber altyapı” işinde operatörler arası atışmalar söz konusu. Fiberde hakim operatör elimdeki altyapıyı kullandırırım ancak “parası mukabilinde” derken, diğer oyuncular “mevcut altyapıyı hepimiz paylaşalım, hatta şirket kurup altyapıyı birlikte yönetelim, böylece tüm Türkiye’yi 4.5G ile erkenden buluşturalım” görüşünde...

Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Binali Yıldırım ise “Bu işi tartışmasız çözün, zaman kaybetmeyelim” diyerek, devletin bu işte henüz net bir duruş sergilemeyeceğini ortaya koymuş durumda.

Milyarlık oyunda ‘fiber birlik’ şart
26 milyar liralık hesap

Türkiye teknolojide bu gündemle hareket edip, “haydi yerli teknoloji yapalım” diye uğraşırken, 4.5G’nin ana oyuncularından biri olan Vodafone Türkiye’nin CEO’su Gökhan Öğüt ile Barcelona’da Dünya GSM Kongresi’ni ziyaret etme fırsatı buldum. Fuarda gördüklerim, konferanslarda dinlediklerim, dünyanın teknolojide gittiği noktayı, Türkiye’nin de bu oyunda sadece “kullanıcı” olarak kalmaya devam edeceğini bir kez daha açıkça ortaya koydu.

Vodafone Türkiye cephesinde ise Barcelona’da gündem 4.5G idi.

“Türkiye bu fırsatı ıskalamamalı” diyen Öğüt, altyapıda doğru stratejilerle hareket etmenin önemine vurgu yaptı.

“Türkiye’de 21 milyon hane var. Bunun 4.5 milyonuna fiber ulaşmış durumda. Bunun içinde de 1.7 milyon hane fiber kullanıcısı” diyen Öğüt, 4.5 milyonluk rakamı, önümüzdeki 5 yılda 10 milyon haneye çıkarmak için yapılacak olan yatırım tutarını 26 milyar lira olarak hesapladıklarını belirtti.

“Şirketlerin kârlılıklarına baktığınızda 5 yılda tek bir şirketin bu parayı vermesi hem mümkün değil, hem de adil değil” diyerek rakiplere seslenen Öğüt, bu nedenle ortak altyapı kurulumunu önerdiklerini ifade etti.

140 ülkenin 4G’ye, bunların içinde de 40 ülkenin 4.5G’ye geçtiğini hatırlatan Öğüt, yarışa 41. sıradan başlanılmasının önemini anlatarak, 1 Nisan’da Türkiye’de 4.5G’de en geniş kapsamayı sunmayı taahhüt ettiklerini duyurdu.

‘Deneyimimiz yeter’

Öğüt, bunu yaparken de Vodafone’un dünya çapında 19 ülkede bu alanda imza attığı yatırımlara değinerek “Global deneyimimize güveniyoruz” dedi. Hatta kurulum için işin başına Hindistan deneyimi üst düzey bir yöneticiyi (Mallikarjun Rao) getirdiklerini ifade etti.

Öğüt, mobil endüstride “Gigabit Toplumu”ndan (En az saniyede 1 Gigabit erişim hızı) bahsedildiğini ve bunun olması için en ücra köşelere kadar giden altyapı gerektiğini dile getirdi.

‘Hodri meydan haritayı açtık’

1 Nisan’da 4.5G şebekesi tarafında tüm Türkiye’de kapsama alanlarını tüm abonelerine açacaklarını belirten Gökhan Öğüt, “Abonelerimizin Türkiye’nin neresinde 4.5G’ye girileceğini görmesini istiyoruz. Bunun için bir harita hazırladık. Adresi girip şebeke arayabileceğiniz bir harita olacak” dedi.

Öğüt, 4.5G’nin abonelerin cebine nasıl yansıyacağı noktasında, şunları kaydetti:

“1 Nisan tarihinden itibaren telefonu, SIM kartı uygun olan herkes onay vererek 4.5G’ye geçebilecek. Tarifeleri aynı kalacak. İlave bir maliyet olmayacak. Ancak kullanımın artmasından dolayı data gelirleri artacak. Geriye dönük olarak baktığımızda kullanım kadar gelir artmıyor. Biz abonelerimizin daha rahat kullanabilmeleri için aslında fiyatı aşağıya indirmeye devam ediyoruz.”

‘Kırmızı Işık’ büyük ödülü aldı

Cannes Lions 2015’te büyük ödül Grand Prix’yi alan, Grand CLIO ödüllü Vodafone Kırmızı Işık uygulaması, 21’inci Global Mobil Ödülleri’nden de büyük ödülle dönüyor. Mart 2014’te kullanıma sunulan servis, “Gelişmekte Olan Ülkelerde Kadınlara Yönelik En İyi Mobil Servis” ödülüne layık görüldü. 300 bin kez indirilen uygulama, kadınların şiddete maruz kaldığı anlarda kolluk kuvvetlerine ya da yakınlarına haber verebilmesini sağlıyor.

Gökhan Öğüt, “GSM sektöründe dünyanın en iyilerini buluşturan yarışta ödül almanın gururunu yaşıyoruz’ diye konuştu.

Milyarlık oyunda ‘fiber birlik’ şart
Vodafone Arena’ya ‘teknoloji dopingi’

Beşiktaş’ın yapımı devam eden Vodafone Arena stadının açılışı için rakamsal olarak önemli bir güne işaret eden 19.03.2016 tarihi adına çalışmalar tüm hızıyla sürüyor. Stadın teknolojik altyapısına oldukça önem verildiğini kaydeden Gökhan Öğüt, başlangıçta 5 milyon doları teknolojiyle olmak üzere, toplamda 145 milyon dolarlık anlaşma yaptıklarını hatırlatarak, ancak yeni teknolojileri getirme adına bir 5 milyon dolar daha bütçeye ekleyerek, toplamda 150 milyon dolara çıktıklarını söyledi. 15 yıllık anlaşmanın, ilk 2 yılının geçtiğini geriye 13 yıl kaldığını ifade eden Öğüt, bu noktada Beşiktaş kulübü ve taraftarıyla ortaya konan sinerjiden oldukça memnun olduklarını anlattı.

Öğüt, yapılacak yatırım ve işbirliğine atıfla, bu stadın İngiliz Vodafone adına da ilk olacağını hatırlattı.

‘En temiz bant bizim’

İşin teknik tarafında, ihaleyle sahip oldukları 800 bandının çok geniş bir alana hizmet verme özelliğine sahip olduğunu anlatan Gökhan Öğüt, “İhale öncesinde özellikle televizyonlar ve bazı askeri uygulamalar tarafından kullanılıyordu. Şu an temizlenmesi bitmek üzere ama kirlilikler kalabiliyor. Bu yüzden de en yüksek bedeli verme pahasına 800 bandındaki A1’i aldık. Bu bant hem aşağıdan hem yukarıdan en temiz olduğuna inandığımız bant” diye konuştu.

Öğüt, 2009’dan bu yana abonelere sundukları SIM kartların sadece 3G’ye değil, 4.5G’ye de uygun olduğunu kaydederken, bu nedenle abonelerinin çoğunluğunun 4.5G’ye hazır olduğunu anlattı.