Mısır’da yargının Müslüman Kardeşler’in (İhvan) tüm faaliyetini yasaklamaya karar vermesi, sürpriz olmadı.
Temmuz darbesinden sonra askeri yönetim esasen İhvan’ı -ve onun desteğiyle iktidara gelen cumhurbaşkanı Muhammed Mursi’yi olduğu gibi- saf dışı etmekte gecikmemişti. Müslüman Kardeşler’in düzenlediği protesto gösterileri ve onu izleyen kanlı olaylar, yeni rejime, İhvan’ı kapatmak fırsatını verdi.
Kahire’deki Acil İşler Mahkemesi’nin aldığı karara göre sadece Müslüman Kardeşler teşkilatı kapanmıyor, aynı zamanda ona bağlı sosyal hizmet kurumları dahil çeşitli kolları yasaklanıyor, bütün mal varlığına ve mali kaynaklarına da el konuyor.
Barışçı, sabırlı...
Bu İhvan’ın 85 yıllık tarihinde yediği ilk darbe değil. Müslüman Kardeşler 1954’te Nasır zamanında yasa dışı ilan edilmiş, yıllarca yer altında, farklı isimler altında ve daha çok sosyal ve kültürel faaliyetini sürdürmüştü.
Mısır’a dini esaslara dayalı bir yapı ve şeriata uygun bir yaşam tarzı getirmek amacını güden İhvan’ın özelliği, bunun için barışçı yolu tercih etmesi ve şiddete karşı çıkmasıdır. Diğer bir özelliği de, en yasakçı ve baskıcı rejimler altında dahi hep sabırlı davranmış olmasıdır.
Bu tutumu ve ülke çapında okul, hastane kurmak gibi halka dönük hizmetleriyle, İhvan, Mısır’ın en yaygın ve etkin hareketi olmayı başarmıştır.
Müslüman Kardeşler Mübarek rejiminin devrilmesinden sonra yeni demokraside yerini almak üzere yasal bir statüye kavuşmuş, kurduğu Özgürlük ve Adalet Partisi’nin seçimlerdeki başarıları sayesinde iktidara gelebilmiştir. Ne var ki, bu iktidar dönemi çok kısa sürmüş, halkın ikiye bölünmesi ve kutuplaşması sonunda gerçekleşen askeri darbe ile son bulmuştur.
Dönüm noktası
Mahkemenin kapatma kararı İhvan’ı bir dönüm noktasına getiriyor.
Gerçi birçok lideri halen tutuklu, ama hareketin önde gelenleri neye karar verecekler? Eskisi gibi şiddete karşı tutumlarını sürdürecekler mi? Yeraltında kalıp askerin çekileceği ve yeni bir siyasi düzenin kurulacağı günü mü bekleyecekler? Yoksa tabandan gelebilecek baskılarla sokaklara dökülüp ordu ile karşı karşıya gelmeyi göze alacaklar mı?
Bu önümüzdeki haftalarda daha açık belli olacak. Ama birçok analist son tutuklamaların ardından şimdi kapatma kararının askeri yönetimin İhvan’ın karşısında elini güçlendirdiği kanısındalar.
Dış dünya da açıkçası Mısır’daki yeni gerçeği kabullenmiş görünüyor. ABD’den Rusya’ya, Avrupa’dan Arap dünyasına kadar çoğu ülkeler, içerideki gelişmeleri pek umursamadan, bugünkü iktidarla ilişkilerini götürmeye bakıyorlar.
Etkili olmanın yolu
Bu şartlarda Ankara’nın aynı sert üslupla Sissi rejimini hedef almaya devam etmesinin, ilişkileri bozması dışında, Mısır’daki siyasi durumun düzelmesine katkısı açısından bir yararı yoktur. Nitekim şimdiye kadar da yararlı olmamıştır.
Beğenilsin veya beğenilmesin, iş başındaki yönetimle temas ve diyalog olmadan, iletilmek istenen mesajların, uyarıların veya tavsiyelerin yerine ulaşması ve hele ikna gücüne sahip olması mümkün değildir...
Not: Bu yazı Mısır hükümetinin İhvan’ı kapatma kararını ertelemesinden önce yazılmıştır.