Sami Kohen

Sami Kohen

skohen@milliyet.com.tr

Tüm Yazıları
Haberin Devamı

Türk hüküme- tinin verdiği izinle Iraklı Kürt peşmergeler ve Özgür Suriye Ordusu (ÖSO) askerleri Kobani’de IŞİD’e karşı savaşmak üzere Türkiye’den geçtiler.
Bu olayın birkaç bakımdan taşıdığı önemi şöyle özetleyebiliriz:
* Suriye’de Kobani’de odaklanan IŞİD saldırılarına karşı şimdiye kadar PYD’ye bağlı Kürt direnişçileri savaşıyordu. Bu çatışmalara da ABD ve bazı koalisyon ortakları hava harekâtıyla katılıyordu. Şimdi ilk kez “dışarıdan” gelen birlikler IŞİD’e karşı bir kara harekâtına katılmış olacaklar.
* Kobani’de altı haftadan beri IŞİD saldırısına ve kuşatmasına karşı direnen PYD savaşçıları daha modern ve ağır silahlarla donatılmış peşmerge ve ÖSO birlikleri sayesinde, kenti daha rahat koruyabilecekler. Ne var ki 155 peşmerge ve 200 Suriyeli askerden oluşan bu iki birliğin, insan ve malzeme bakımından çok daha üstün olan saldırgan IŞİD’in Kobani’den atılmasına ne kadar yardımcı olabileceği büyük bir soru işareti...
* ABD ve koalisyon, Kobani’nin IŞİD’in eline geçmesini önlemek için nihayet “dışarıdan” kara birliklerinin gelmesinden çok memnun. Aslında ABD başta ve Türkiye’de dahil olmak üzere, hiçbir ülkenin bu cepheye kendi askerlerini göndermek niyetinde olmadığı bir ortamda, ÖSO ile Irak Kürdistan’ının böyle bir katkıda bulunmayı kabul etmeleri, IŞİD’e karşı mücadelede ileri bir adım sayılıyor...

Esas amaç ne?
Olayın Türkiye ile doğrudan ilgili özelliklerine gelince:
* Hükümet PYD’ye -PKK ile olan bağları nedeniyle- terörist bir örgüt olarak baktığını defalarca bildirmiştir. Son olarak da Başbakan Davutoğlu BBC’ye demecinde, Suriye’de üç düşmandan söz etmiştir: Esad, PYD ve IŞİD. Bu bakımdan Ankara açıkçası Kobani’nin IŞİD’in olduğu kadar, tek başına PYD’nin de kontrolüne geçmesine karşıdır. Zira PYD buraya hâkim olursa Kobani’ye diğer 2 bölge gibi özerk kanton statüsünü verecektir. Hükümet bundan rahatsız ve endişeli.
* Cumhurbaşkanı Erdoğan geçenlerde Başkan Obama’ya PYD’ye askeri yardım yapılmasını istemediğini, ancak Kobani’yi savunmak için peşmerge birliklerinin o cepheye sevk edilmesine yardımcı olacağını söylediğini açıkladı. Ankara’nın üstünde ısrarla durduğu ÖSO dışında, peşmergelerin sevkini tercih etmesinin nedeni açıktır: Amaç Kobani’nin tamamen PYD’nin kontrolü altına girmesini önlemektir.
* Ankara bu vesileyle ÖSO’yu da öne çıkarmış oluyor. Amaç, bu bölgenin Suriye askerinin sorumluluk alanı içinde olduğunu hissettirmek ve PYD’nin de burayı Rojava’ya dahil etme emellerine set çekmektir.

Neyin işareti?
İşte hükümet böyle bir stratejiyle Kobani’ye Türkiye üzerinden hem peşmergelerin hem de ÖSO askerlerinin sevk edilmesini sağlamıştır.
Ankara’nın, bunu yaparken, peşmergelerin Türk topraklarından geçişini geciktirip önceliği ÖSO’ya vermiş olması anlamlıdır. Bu, Ankara’nın bu meseledeki siyasi duruşunun bir işaretidir.
Ancak, öte yandan, peşmerge konvoyunun Türk topraklarından geçişi sırasında Kürt kökenli vatandaşların sergilediği coşkulu tezahürat da anlamlıdır. Bu da bölgedeki yeni gerçeğin bir işareti...