2014 Kış Olimpiyatları bugün Rusya’nın Karadeniz sahilindeki Soçi kentinde, güvenlik endişeleri ve siyasi tartışmalar ortamında başlıyor.
Sovyetler Birliği döneminde komünist liderlerin yaz tatillerini geçirdikleri Soçi, şimdi uluslararası kış sporları etkinlikleri için, çehresini değiştirmiş bulunuyor. Eski kent, toplam elli milyar dolara mal olan yollar, köprüler, oteller ve spor tesisleriyle kendisini yenilemiş durumda. Bu yeni yapılanmada Türk müteahhitlerinin de rol aldığını hemen ekleyelim...
Olimpiyat gibi büyük uluslararası sportif olaylar, buna ev sahipliği yapan ülkeye, maddi manevi, çok şey kazandırır. Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’in 2014 Kış Olimpiyatları’nın Soçi’de yapılması için yoğun çabalar harcamasının en önemli nedeni de (buz hokeyine çok düşkün olması dışında) bu avantajlardan yararlanmak arzusudur.
Putin önceki günkü bir konuşmasında bunu açıkça söyledi: Soçi’deki bu olay, SSCB’nin çökmesinin Rus milletinde yarattığı moral bozukluğunu giderecek, ona özgüvenle birlikte itibar kazandıracak...
Elli milyar dolarlık bir harcamayla yenilenen Soçi’de böyle göz kamaştırıcı bir şov sergilemenin amacı işte bu...
Herkes alarmda
Ancak şu sırada iki olay var ki, Putin’in bu “büyüklük gösterisi”ne gölge düşürüyor.
Bunlardan biri güvenlik sorunudur. Geçen aralıkta bölgedeki Volgograd kentinde üst üste meydana gelen iki terörist saldırı, Olimpiyat planlarına karşı bir tehdit olarak algılanmıştı. O günden bu yana endişeler -Rusya içinde ve dışında- arttı.
Şu anda Soçi’de 40 bin güvenlik görevlisi alarmda. Rus donanmasından uçaksavar bataryalara kadar, büyük bir askeri güç devrede.
Sporcularını Soçi’ye gönderen ülkeler de kendilerine göre önlem alıyor. Örneğin ABD Karadeniz’e (bir şey olursa, vatandaşlarını korumak gerekçesiyle) iki savaş gemisi sevk etti!
Putin’e tepki
Soçi’ye gölge düşüren ikinci önemli olay, siyasettir.
Başkan Obama, Başbakan Cameron ve Şansölye Merkel başta olmak üzere Batılı liderlerin çoğu açılış törenine katılmıyor. Bunun başlıca nedeni, Putin’in son zamanlarda aldığı antidemokratik kararlar ve bu arada Rus meclisinin eşcinsellere karşı kabul ettiği bir yasadır...
Rusya’da son zamanlarda düşünce, inanç ve ifade özgürlüğünü kısan, insan haklarına aykırı düşen, yargıyı ve basını baskı altında tutan birtakım olayların yer aldığı biliniyor. Batılı liderler bu konudaki tepkilerini göstermek için Soçi’deki Kış Olimpiyatları’nın açılışına katılmamayı yeğlediler.
Bu arada dün 30 ülkeden 217 ünlü düşünür ve yazar (Orhan Pamuk ve Elif Şafak dahil) Putin’e yönelik bir açık mektup yayınladılar ve bu arada eşcinsellere karşı çıkarılan yasayı protesto ettiler.
Soçi’deki sportif etkinliğe siyasetin karışmış olması, Uluslararası Olimpiyat Komitesi’ni üzmüş olacak ki örgüt başkanı Thomas Back, Putin’in de katıldığı Soçi’deki bir toplantıda Olimpiyatların halklar arasında barışa hizmet etmesi gerektiğini hatırlatarak, siyasetin spordan uzak tutulması çağrısında bulundu.
Ne var ki, pratikte çoğu zaman bu mümkün olmuyor.