İktidar partisinin genel seçimler sonucunda mevkiini koruduğu hallerde, dış politikada bir değişiklik olup olmayacağı sorusu pek sorulmaz. Genelde yeni yönetimin aynı politikayı sürdüreceği tahmin edilir.
İlk bakışta aynı şey geçen pazar günkü seçimlerin sonucu için de geçerli görülebilir. Yani tekrar iktidara gelen AK Parti’nin 13 yıldan beri izlediği dış politikayı yeni dönemde de sürdüreceği, diğer bir deyişle, bu alanda önemli bir değişiklik beklenmemesi gerektiği söylenebilir.
AK Parti son yıllarda aktif ve iddialıbir dış politika izledi. Büyük bir özgüvenle bölgesel ve hatta küresel bir aktör olarak birtakım roller üstlendi. Geleneksel dış politika çizgisine yeni kavramlar ve uygulamalargetirdi. Buna yaklaşım olarak ideolojik,üslup olarak da kişiselbir damga vuruldu...
Eskisi gibi...
Cumhurbaşkanı Erdoğan ve Başbakan Davutoğlu’nun mimarı oldukları ve uyguladıkları bu dış politikanın, genel çizgileri içinde, yeni dönemde de aynen devam edeceğini öngörmek yanlış olmaz.
Ne var ki büyük dış olayların çoğu Türkiye’nin bulunduğu coğrafyada oluyor ve bunlar hızlı bir şekilde beklenmedik yeni durumlar yaratıyor. Dolayısıyla, Türk diplomasisinin buna göre yeni stratejiler belirlemesi, bazı eski pozisyonlarında yeni ayarlamalar yapması gereği kendini hissettirebilir.
Bu durumda yeni hükümetin eskisinden farklı bir tavır alıp almayacağı zamanla görülecek.
Ancak yeni iktidarın işin başında kapsamlı bir dış politika değerlendirmesi yaparak bazı eski karar ve uygulamalarını yeniden gözden geçirmesinde yarar vardır.
Yeni durumlar
Halen Türkiye’nin karşılaştığı en ciddi dış sorun, çeşitli yönleriyle, Suriye ile ilgilidir. İşin Esad rejimine ilişkin yönü bir tarafa, mülteci krizi, IŞİD tehdidi, Kuzey Suriye’deki PYD oluşumu gibi hususlar Türkiye’yi büyük sıkıntıya sokuyor.
Bu sorunlar yeni bir yaklaşım gerektiriyor. Aynı şekilde Ortadoğu’da ilişkilerin kopuk veya gergin olduğu ülkelerle ilgili politikalar gibi...
Gene Suriye sorununun yan etkilerinden sayılan IŞİD tehlikesi ve mülteciler krizi, Avrupa’yı Türkiye’ye yakınlaşmaya zorluyor. Bu, Ankara’nın son zamanlarda geri plana ittiği AB ile ilişkilerini canlandırmak fırsatını veriyor.Yeni hükümet bu konuyu yeniden dış politika öncelikleriarasına alabilir...
Kısacası: Son seçimlerden sonra dış politikada hemen önemli değişiklikler beklenemez. AK Parti liderleri dış politikayı gene aynı kıstaslarla sürdürmek eğilimindedir. Ancak bölgedeki krizler ve uluslararası konjonktür, daha esnek ve pragmatik davranmak ihtiyacını hissettirebilir.