Sami Kohen

Sami Kohen

skohen@milliyet.com.tr

Tüm Yazıları
Haberin Devamı

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın demokratikleşme paketi ile ilgili açıklamasının, Türkçe ve Kürtçe dışında, İngilizce ve Arapça dillerinde de yayımlanması, akıllıca bir iş oldu. Böylece dış dünyanın paketin içeriğini anında öğrenmesi sağlandı.
Brüksel’deki AB merkezinde, Türkiye ile ilgili yetkililer olayı İngilizce yayından izlediler. Bu onlara kısa zamanda ilk tepkilerini basınla paylaşma olanağını verdi.
Bu açıklamanın zamanlaması AB açısından, önemli. Komisyon iki hafta sonra Türkiye ile ilgili İlerleme Raporu’nu yayınlayacak. Ve tabii bu pakete de yer verecek.
Diğer önemli bir nokta, paketin birçok AB çevrelerinde Gezi olayının yol açtığı olumsuz tepki ve etkilerinin ardından gelmesidir. Ankara’nın umudu, paketin bu olumsuz izleri sileceği ve Türkiye lehinde daha iyi bir imaj yaratacağıdır.
***
Dün gerek Komisyon yetkililerinden, gerekse Avrupa Parlamentosu’nun çeşitli partilere mensup üyelerinden gelen tepkiler, genel hatlarıyla olumlu. Paket, AB’nin ısrarla üzerinde durduğu kriterlerin ve reform taleplerinin doğrultusunda atılmış bir adım olarak görülüyor.
AB yetkililerinin gözünde Kürtçe dili, seçim barajı gibi konulardaki ilerlemeler, memnuniyet verici. Ancak önemli olan bunların hayata geçirilmesi. Buna karşılık pakette eksiklikler çok (Alevi hakları, Heybeli Ruhban Okulu gibi)... Bunların da kısa zamanda yeni paketlere dahil edilmesi umuluyor.
***
Arapça yayın sayesinde Başbakan’ın açıklaması Arap dünyasında da anında izlendi. Tam da Arap Baharı’nın kışa dönüştüğü, demokrasi umutlarının karardığı bir dönemde...
Arap başkentlerinden paketle ilgili resmi tepki gelmesi zaten söz konusu değil. Ama El Cezire ve benzeri yayın organlarının internet sitelerinde yayınlanan “izleyici mektupları” ilginç. Çoğu için, paketin en önemli unsuru, türban yasağının kaldırılmasıdır. Bu kararı övenlerin gözünde Erdoğan’ın bu duruşu bütün İslam dünyası için örnek bir hareket.
Paketteki diğer reformlar da Arap izleyicilerinin dikkatini çekiyor. Özellikle demokrasi özlemi çekenler Türkiye’nin bu yöndeki yeni adımlarına ilgi gösteriyor. Hangi Arap ülkesinden olduğunu belirtmeyen bir izleyici de şöyle diyor: “Bizimkilerin Erdoğan’dan ve AKP’den öğreneceği çok şey var”...
***
Demokratikleşme paketinin çeşitli yabancı çevrelerde -kendi görüşlerine ve eğilimlerine göre- farklı şekillerde değerlendirilmesi doğal.
Dış çevreler önümüzdeki günlerde ve haftalarda, bu paketin nasıl hayata geçirileceğini ve bunda yer almayan reformların ne kadar hızla yeni bir paketle ilan edileceğini merakla izleyeceklerdir.
Şu anda görünen o ki, bu paket en azından dışarıda ilgi uyandırması açısından, iyi bir imaj yaratmaya yönelik PR (halkla ilişkiler) işlevini yerine getirmiştir.