Sami Kohen

Sami Kohen

skohen@milliyet.com.tr

Tüm Yazıları

Son günlerde Türkiye’nin Suriye’de IŞİD’e karşı bir kara harekâtına girişmeyi planladığına ilişkin söylentiler dolaştı.

Başbakan Ahmet Davutoğlu’nun önceki akşam CNN Interna- tional’da, dün de TRT’de yayınlanan iki ayrı röportajda bu konuda söyledikleri, duruma açıklık getirmiş bulunuyor.

Başbakan’ın CNN’e demecinde, Türkiye’nin IŞİD’e karşı bir kara operasyonu yapıp yapmayacağı sorusuna cevaben söylediklerini kısaca şöyle toparlayabiliriz:

Suriye’de IŞİD’e karşı mücadelenin sırf hava operasyonlarıyla yürütülmesi yetersiz. Kara harekâtını da kapsayan daha entegre veya bütünleşmiş bir stratejiye ihtiyaç var. Koalisyon içinde böyle bir strateji belirlenirse, Türkiye herkesle beraber bir rol üstlenebilir. Ama tek başına hareket etmeyecektir...

Haberin Devamı

Tek başına değil, ama...

Bu sözler oldukça açık: Ankara, IŞİD’e karşı tek başına savaşmak için Mehmetçiği Suriye’ye göndermek niyetinde değil. Nasıl ki ABD dahil, koalisyonun üyesi diğer Batılı veya Arap ülkeler de istemiyorlarsa... Tabii, onlar tutum değiştirirse, o zaman Türkiye de buna katılacaktır. Ama şu anda buna dair bir işaret yok.

Bu açıdan bakıldığında, son günlerde Ankara’da dile getirilen söylentilerin gerçeğe pek uymadığı sonucu çıkıyor. Ancak... Başbakan’ın dün TRT’ye demecindeki bir cümlesi, Türkiye’nin “tek başına” da bir kara harekâtına girişebileceğini gösteriyor. O da, terör örgütünün Türkiye’nin güvenliğine zarar vermesi halinde... Başbakan’ın deyişiyle, o zaman Türkiye gerekli mukabelede bulunacaktır.

Çoğunluk isteksiz

Başbakan’ın CNN’e demecindeki diğer önemli bir nokta, “güvenli bölge” ile ilgili. Türkiye’nin bir süredir Kuzey Suriye’de böyle bir bölgenin oluşturulması fikrini savunduğunu hatırlatan Davutoğlu, böylece IŞİD tehdidinin Türk sınırından uzaklaştırılmış olacağını belirtti.

Bu gerçekleşirse, IŞİD o bölgede etkisiz hale getirileceği gibi, bir kısım mülteciler de oralarda barındırabilecek. Ayrıca, Ankara bu sayede o bölgede PYD/YPG’nin de nötralize edilebileceğini hesaplıyor...

Avrupa’ya Suriyeli mülteci akını, bazı ülkeleri (Fransa gibi) “güvenli bölge” fikrine biraz daha sıcak bakmaya itmiş görünüyor. Ama koalisyonda askeri ve siyasi nedenlerden henüz böyle bir istek ve niyet oluşmuş değil. Rusya ve İran da buna kesinlikle karşı.

Haberin Devamı

Türkiye’nin bunu da tek başına gerçekleştirmesi pek olası görülmüyor. Ankara gene bu fikri her fırsatta savunmaya devam edecek. Davutoğlu’nun CNN International’da yaptığı gibi...