Okul seçimi yaparken, veli ve ya öğrencinin kendisine sorması gereken ilk soru, ‘hangi tür lise de okumak istiyorum’ sorusu olmalıdır. İlk baştan, devlet -özel ayrımı yapılmalı, bu sırada tüm olasılıklar düşünülmelidir. Bu ayrımdan sonra, lise türlerinden öğrencinin ilgi ve yeteneklerine uygun, gelecekten beklentilerini karşılayacak, farklı kariyer ve eğitim olanakları sunan (Fen Liseleri, Sosyal Bilimler Liseleri, Anadolu Liseleri, Mesleki ve Teknik Anadolu Liseleri, Anadolu İmam Hatip Liseleri, Çok Programlı Liseler vb.) lise türleri arasından, öğrenci için en uygun olanı seçilmelidir.
Özellikle büyük şehirlerde yaşayanlar için her gün gidip gelinecek mesafeler çok büyük önem arzediyor. Özellikle trafiğin yoğun olduğu anlarda saatler süren yolculuklarla evlerine veya okullarına varan öğrencilerin ders performansları bu durumdan etkilencek ve telafisi olmayan veya çok zor durumlar ortaya çıkacaktır. Dolayısıyla okul tercihleri yapılırken, ulaşım sorunu dikkat edilecek unsurların en başında tutulmalıdır.
21. yüzyılın değişen dünyasında, öğretmenlerin yaklaşımı ve rolü değişiyor. Bu konu, bir lisenin yönetiminden ve kadrosundan alınabilecek eğitimi, doğrudan etkilediği için mutlaka göz önünde bulundurulmalıdır. Günümüzün yeni nesil öğretmenleri, sadece bilgiyi aktaran değil, birebir öğrencilerle iletişim kuran, öğrencilere bilgiyi işleme ve değerlendirme yönü ile liderlik eden kişiler olmalıdır. Seçim yaparken, eğitim kurumunun eğitimcinin rolüne nasıl yaklaştığını, eğitimci kadrosunu nasıl geliştirdiğini de değerlendirmeniz gerekir.
Bir okulun başarısının en önemli göstergelerinden biri, üniversite kazandırma oranıdır. Eğitim müfredatlarını iyi uygulamış, üniversite hazırlık süreçlerinde öğrencilerini destekleme adına iyi çalışmalar yapmış, öğrencilerini rehberlik anlamında iyi bir şekilde yönlendirmiş okulların üniversiteye yerleştirme başarıları da yüksek olacaktır. Dolayısıyla okul seçiminde önemli kriterlerden ve dikkat edilmesi gereken en önemli kriterlerden biri, üniversiteye yerleştirme oranları olacaktır.
Her geçen gün globalleşen dünyada, yabancı dil eğitimde, uluslararası geçerliliği olan metotlar ve sınavlara hazırlık, çok önemsenmesi gereken bir konu. Yurt dışı ile teması geliştiren kültürel iletişim, yaşama çağdaş bir yaklaşım, öncelikle iyi yabancı dil eğitimini gerektiriyor. Bu nedenle yabancı dil başarısı, okul seçiminde en çok önemsenmesi gereken kriterlerden biri.. .
TEOG tercih sürecine bazen öğrenci yeterliliklerinin önüne geçen veli değerlendirmeleri ile karşı karşıya kalınıyor. Bu nedenle velilerin çocuklarının akademik ve teknik becerilerini göz ardı etmeden bu süreçte öğrencilere destek olmaları gerekiyor. Kendi uhdelerinde yarım kalmış bir eğitim sürecini çocukları ile tamamlama eğilimine girmeleri, ne yazık ki sorunları da beraberinde getiriyor.
Aday öğrenciler ve veliler tercihleri yaparken çocuğun sınav performansına yakın yerlerden seçim yapmaları en doğru olanı. Bu nedenle bir önceki yıl oluşan verilerden yararlanabilirler. Çocuğun performansının çok üstündeki yerlerden oluşacak bir liste, doğru bir tercih stratejisi değildir. Zira okulların yerleştirme puanları veya yüzdelik dilimleri yıllara göre büyük değişiklikler göstermiyor .
YARIN: KAÇ NET HANGİ OKULA GİRER