Sadık Gültekin

Sadık Gültekin

.

Tüm Yazıları

Mesleki ve teknik eğitim, ‘2023 Eğitim Vizyonu’nda öne çıkan maddelerden biri. Mesleki ve teknik eğitimde esnek ve modüler müfredat, alan eğitimlerinin 9’uncu sınıfta başlaması, mesleki teknik eğitim öğrencilerinin okurken çalışması, yurt dışında mesleki eğitim olanaklarının devreye girmesi, başarılı projelere mikro kredi sağlanması, savunma sektörüne ara eleman yetiştirilmesi vb. iyileştirilmeler düşünülüyor.

Vizyon Belgesi’ndeki birçok madde orta ve uzun vadeli sürece ihtiyaç duyarken, mesleki ve teknik iyileştirmeler son sürat ilerliyor. Vizyon Belgesi’nin açıklanmasıyla birlikte mesleki alanda pek çok yenilik uygulamaya koyuldu.

Haberin Devamı

GELENEKSEL TÜRK SANATLARI MESLEK LİSESİ KURULUYOR

Milli Eğitim Bakanı Ziya Selçuk ve Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy tarafından imzalanan ‘Geleneksel Türk Sanatlarını Gelecek Nesillere Aktarma ve Yaşatma İş Birliği Protokolü’ kapsamında ilk kez bu alanda eğitim verilecek. Geleneksel Türk Sanatları Meslek Lisesi İstanbul’da kuruluyor. Bakanlık, lisenin öğretim programı ve ders içeriklerini hat, ebru, minyatür, çini, tezhip, kalem işi, cilt, ahşap oymacılık gibi alanlardan sanatçıların yoğun katılımıyla yapılan toplantıda ele aldı. Kurulacak atölyelerin de değerlendirildiği toplantıda, meslek lisesi ile birlikte mesleki eğitim merkezinin de kurulması kararlaştırıldı.

MESLEK LİSESİNDE ‘ASANSÖR AKADEMİSİ’ AÇILDI

MEB ve Asansör Sanayicileri Federasyonu arasında iş birliğiyle Türkiye’nin ilk Asansör Akademisi, Ankara’da Yenimahalle Şehit Mehmet Şengül Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi’nde açıldı. Öğrencilerin ve öğretmenlerin uygulamalı derslerini gerçek üretim ortamında yapabilmeleri için liseye son teknoloji ürünü atölyeler kuruldu. MEB Mesleki ve Teknik Eğitim Genel Müdürü Kemal Varın Numanoğlu, bütün okulların sektörün gelişim hızını yakalayabilecek düzeyde olanaklara kavuşturularak öğrenci ve öğretmenlerin gerekli yeterliliklere ulaşmasının, 2023 Eğitim Vizyonu doğrultusunda belirlenen hedeflere ulaşma yolunda önemli adımlardan birisi olacağını söyledi.

Haberin Devamı

MESLEK LİSELERİNDE AHŞAP OYUNCAK ÜRETİMİ YAPILACAK

MEB, ülkemizde ihtiyaç duyulan ve büyük oranda ithal edilen ahşap oyuncak tasarımı ve üretimi ile ilgili ilk adımı attı. MEB, büyük oranda ithal edilen ahşap oyuncakların yerli olanaklarla tasarım ve üretiminin yapılması için yeni bir karara imza attı. Buna göre, mobilya ve dekorasyon alanında üretim yapan mesleki ve teknik eğitim liselerinde ahşap oyuncak üretimi için ilk pilot uygulama başlatıldı.

Mobilya ve dekorasyon alanında üretim yapan mesleki ve teknik eğitim kurumlarında artık ahşap oyuncak üretimi yapılacak. Pilot uygulama için Ankara Altındağ Siteler Mesleki Eğitim Merkezi seçildi. Siteler Mesleki Eğitim Merkezi, 2017’de Türkiye’de döner sermaye kapsamında üretim yapan 774 mesleki ve teknik eğitim okulu arasında en fazla üretim yapan ikinci okul oldu.

YENİ İNOVATİF YAKLAŞIMLAR GELİŞTİRİLECEK

Milli Eğitim Bakan Yardımcısı Prof. Dr. Mahmut Özer, başlatılan projeyi çok önemsediklerini söyledi. Pilot projeyle Türkiye’de ahşap oyuncak tasarım ve üretim farkındalığını artırmayı, ahşap oyuncak uygulamalarını teşvik etmeyi amaçladıklarını belirten Prof. Özer, “Çocuk gelişimini destekleyecek yeni inovatif yaklaşımlar geliştirmek istiyoruz. Böylece, ahşap oyuncak tasarım ve üretimini geliştirme ve zenginleştirme de amaçlarımız arasında. Çocuklarda ekran bağımlılığını azaltacak ve yaratıcılığı geliştirecek uygulamaları desteklemek istiyoruz. Bu çerçevede, ahşap tasarımı ve üretimi yapan üniversitelerimizle de iş birliği yapacağız. Pilot projeyi mesleki ve teknik eğitim veren okullarımızdaki diğer üretim merkezlerine de yaygınlaştıracağız” dedi.
ULUSAL ÖLÇEKLİ YARIŞMALAR YAPILACAK 
Ahşap oyuncak tasarım ve üretimini yaygınlaştırdıktan sonra bakanlık olarak ulusal ölçekli ahşap oyuncak tasarım yarışması düzenlemeyi hedeflediklerini anlatan Özer, “Tüm bu çalışmalar yeni açılımlara yol açacak ve yeni projelerin ortaya çıkmasını da teşvik edecek” diye konuştu.
 AHŞAP OYUNCAK PAZARI GİDEREK BÜYÜYOR 
Çocuk gelişimi için oyunun önemini belirten uzmanlar, çocuklara oyuncak seçilirken onların zihin ve el-kas becerilerini birlikte geliştirecek sağlıklı oyuncakların seçilmesi yönünde uyarılarda bulunuyor. Bazı plastik oyuncaklar, kullanılan bazı malzeme ve boyaların sağlıklı olmaması dolayısıyla zaman zaman tartışma konusu oluyor. Plastik oyuncaklara göre daha sağlıklı, dayanıklı ve güvenli bir alternatif olarak görülen ahşap oyuncakların dünyadaki pazarı gittikçe büyüyor.
Bakan Yardımcısı Prof. Özer, “Dünyada önemli bir pazar oluşturan ahşap oyuncak üretiminde ülkeler arasında kıyasıya rekabet söz konusu. Türkiye’nin son beş yılda 3 milyar doların üzerinde oyuncak ithal ettiği göz önüne alındığında, bu alanda MEB’in aktif üretim yapması ülkemizin rekabet gücünü artıracak. Çocuklar için üretilen ucuz ve sağlıksız oyuncakların yaygınlaşması, sanal bilgisayar oyunlarının artması anne babaları yeniden sağlıklı doğal oyuncaklara yöneltiyor. Ahşap oyuncaklar son zamanlarda ebeveynler tarafından daha fazla tercih edilmeye başlandı. Ahşap oyuncaklar özellikle sağlık açısından plastik oyuncaklara göre daha güvenli olması nedeniyle son zamanlarda popüler oldu. Ayrıca ahşap oyuncak imalatı girişimciler için de karlı bir iş kolu, zira sektör büyümeye devam ediyor” diyor.
Türkiye’nin hammadde olarak zengin bir ülke olduğunu vurgulayan Prof. Özer, “Ahşap oyuncakların tasarlanması ve üretilmesi projesi ile Türkiye’de ahşap oyuncak farkındalığını artırmayı, tasarım ve inovasyon yeteneğimizi geliştirmeyi, bu yönde  bilgi birikimini artırmayı, ahşap oyuncak  tasarım ve üretim uygulamalarını teşvik etmeyi ve oyuncak sanayimize uzun vadede katkıda bulunmayı amaçladık” dedi.
OYUNCAKLARIN YÜZDE 95’İ ÇİN’DEN 
Oyuncak sektörü, dünya çapında 55 milyar dolar ile büyük bir pazar oluşturuyor. Gün geçtikçe bu pazar daha da büyüyor. Bu sektörde ana üreticilerin Çin ve Hong Kong, ana alıcının ise ABD olduğu biliniyor. Türkiye’de oyuncak sektörünün neredeyse tamamen ithalata bağlı.
İthal edilen ürünlere yönelik testlerin artırılması, plastik oyuncaklardaki sağlık yönünden artan sıkıntılar ahşap oyuncak üretiminin bir adım öne çıkmasını sağlıyor.
Oyuncak sektöründeki ürünlerin yüzde 95’i Çin’den ithal edilen ürünlerden oluşuyor. Mesleki eğitim desteği ile ahşap oyuncak üretiminde yüksek kapasiteye ulaştığımızda, ithal ettiğimiz fiyatlara daha yüksek kalitede ürünler yapılabilir. İhracat konusunda büyük avantajlarımız olacak. 
Bu tarz ürünlerin Çin’den Avrupa’ya ihracatında birtakım sıkıntılar oluyor. Türkiye’nin lojistik konumu ve ucuz maliyet, bize bu konuda büyük avantaj sağlar.