2 milyon 381 bin 784 adayın başvurduğu Yükseköğretim Kurumları Sınavı’nın birinci oturumu tamamlandı. Bugün yapılacak AYT ve YDT sınavlarıyla bu yılki üniversite giriş maratonu tamamlanacak.
TYT’de beklentimizden farklı bir sınavla karşılaşmadık. Genel anlamda kolay bir sınavdı. Türkçe ve matematikte uzun metin soruları nedeniyle adaylar zamanlama sıkıntısı yaşadı, sosyal ve fen bilgisi soruları kolaydı, hatta bu iki test geçmiş döneme göre daha da kolaydı. Sorular nitelikli, özenli hazırlanmış. Sınavın dili güzel. Sürpriz yoktu. Hatalı soruyla karşılaşmadık. Sınavın genel anlamda kolay olması yığılma konusunda sıkıntı yaratacak. İşin büyük kısmı bugün yapılacak AYT’ye kalacak, fakat o sınavlardaki soru sayısının azlığı, adayların işini zorlaştıracak.
TÜRKÇE: Soruların zor olmadığı orta ve kolay düzeyde olduğu görülüyor. Adayların Türkçe testinde fazla zorlanmadıklarını ancak zaman sıkıntısı yaşadıklarını gördük. TYT’de dil bilgisi sorularında geçmiş yıllara göre artış var. Türkçe testinin ortalaması bu yıl, geçen yıla göre biraz yükselir. Tam yapan aday sayısı artabilir. Paragraflar uzundu, uzun paragraflarla karşılaştık. ÖSYM, okuyan öğrenci istiyor, bu aşikar. Kalkıp sızlanmanın bir anlamı yok, adayların artık bunu dikkate alması gerekiyor. Kitap okuma alışkanlığı olmayan adaylar için sıkıntı var. Buna hazırlıklı olmakta yarar var. Düşünce ağırlıklı paragraflardan çok, olayı yorumlama dayalı paragraflar adayları biraz zorladı.
COĞRAFYA: Beklenildiği gibi YGS formatına uygun sorularla karşılaştık. Konular doğal olarak 9. ve 10. sınıfların kazanımlarından sorulmuş. Kazanımların, harita bilgisiyle pekiştirdiği sorular dikkati çekiyor. YGS’de sorularından bazıları doğrudan yorumla çözülürken, TYT’de ilgili kazanımın temel bilgisi olmadan soruların çözülemeyeceği görülüyor. Bu durum, bilgi düzeyinin önemini artırıyor.
TARİH: Çeldiricileri iyi çalışılmış sorular vardı. YGS’de sorular daha yoruma açıktı, bilgiden çıkarım yapılacak sorularla karşılaşıyorduk. TYT’de bilgiye dayalı sorular oldukça fazlaydı. Sosyal Bilimler testinin soru sayısı az olduğu için, önceki sınavlarla ilişkilendirmek çok mümkün değil ancak yine de sürpriz bir durumla karşılaşılmadı.
FELSEFE: Felsefe soruları, önceki sınavlarla kıyaslandığında çok büyük farklılık göstermiyor. Verilen paragraftan yorum yapılması, bilginin kullanılması bekleniyor. YGS sorularına benzemekle birlikte, verilen seçeneklerin çeldirici olması adayları biraz zorlamış olabilir. Beklenilen dışında bir durumla karşılaşmadık.
DİN KÜLTÜRÜ ve AHLAK BİLGİSİ: Bilgi yorum ağırlıklı sorular yoğunluktaydı. YGS formatında sorular vardı. Sürpriz yoktu.
FİZİK: İlgili kazanımların temel bilgisi olmadan, soruların çözülemeyeceği anlaşılıyor. Konuların dağılımı 9. ve 10. sınıf seviyesinde, müfredat harici soruyla karşılaşmadık. Bildiğini yorumlayabilen adaylar için sorular kolaydı. Geçen yılların YGS formatına çok benzer sorular vardı. Planlı ve düzenli çalışan adayların beklediği tarzda sorularla karşılaştık.
KİMYA: Bilgi içeren ama zorlamayan sorular. Kimyasal terimlerin iyi bilinmesi gerekiyor. Geçen yılın YGS sorularına göre daha seçici. Normal bir çalışma temposu ile yol alan öğrencilerin rahatlıkla başarılı olabileceği sorular.
BİYOLOJİ: Sorular geçen yılların YGS tarzında olup, soruların 4’ü bilgi, 2’si yorum ağırlıklıydı. Sorular 9. ve 10. sınıf müfredatından seçilmiş. Bilgi soruları kolay ve temel biyoloji bilgileri içeriyor. Grafik yorumlamayı gerektiren soru, niteliği açısından seçiciydi. Düzenli ve planlı çalışan öğrencilerin rahatlıkla yanıtlayacağı sorular vardı.
TEMEL MATEMATİK: Sorular, alan bilgisiyle birlikte mantık yürütme, okuduğunu anlama ve muhakeme üzerine tasarlanmış. Sorular zor değildi, ancak oyalayıcı ve zaman alıcı sorular fazlaydı. Alışılmışın dışında bir sınav değil, fakat sözel yönü kuvvetlendirilmiş bir sınavla karşılaştık. Temel Matematik testi, klasik bir YGS’den çok, kolaylaştırılmış bir lise ALES sınavına benziyordu. Sorular uğraştırıcı, çözümü zaman alıyor, fakat sorular zor değil.