Sadık Gültekin

Sadık Gültekin

.

Tüm Yazıları

Milli Eğitim Bakanlığı çok fazla sayıda öğrencinin sınava başvurmasına hazırlıklı olduklarını söyledi. Fakat, buna hazırlıklı olduklarını tahmin etmiyorum. Çünkü baştan öngörülen sayı neredeyse 300 bin dolaylarındaydı. 126 bin kontenjan var, süre bitene kadar bütün öğrenciler buraya başvuracak. Bu kimsenin tahmin edemediği bir tablo. Sınavda ilk başta 60 soru sorulacağı açıklandı daha sonra 90’a çıkarıldı. Ancak 90 soruda 1 milyon 200 bin kişinin elenmesi sorun olacak.

Bir diğer nokta ise sınavın kaldırılacağı gerçeğinin sadece kağıt üzerinde olduğu ve pratikte hala sınavın var olduğu. Bakanlık, mahalle mektebine sınavsız alacağız dese de herkes en azından şansını denemek amacıyla bu sınava girecek. Bakanlık sınavı kaldırdı ancak öğrenciler sınavı kaldırmadı. Demek ki öğrenciler bu sınavı istiyor. Bu uygulama kaygıyı ortadan kaldırmadı aksine arttırdı. İnsanlar şu anda ne yapacaklarını bilmiyorlar. Hiçbir umudu olmayan öğrenci bile sınava başvurdu. En azından var olan belirsizliği sınav sonrasına saklıyorlar. 

Haberin Devamı

Eskiden sınav varken okul sayısı çok fazlaydı. Sınavları kaldırdıklarını söylediler ancak nitelikli okul sınavlarını koydular. Bu sefer öğrencilerdeki kaygı nitelikli okullara girmek için arttı. Eskiden seçenek çok fazlaydı, kontenjan çok fazlaydı. Şimdi ise öğrenci sayısı aynı ama kontenjan azaldı. 126 binin 50 bini zaten Anadolu liseleri. Geriye kalan 70 bin de mesleki liseler ile imam hatip liseleri. Öğrenci mesleki eğitime ya da imam hatip lisesini düşünmediği zaman 126 bin kontenjanla bile karşılaşmayacak. Neredeyse 50 bin kontenjanla karşı karşıya kalacak. 

Önceden TEOG’da oturum sayısı fazlaydı ve bu durum kaygıyı azaltan bir unsurdu. Şimdi ise tek sınav var. Kaygıyı çoğalttılar. Nitelikli okul dediler ama nitelikli okulu geçtik, nitelikli sınıflar oluşmaya başladı. Kontenjanlara baktığımız zaman okullarda 100-150 kontenjan var. Bu okul demek değil, sınıf demektir. Bu okula giriş değil, sınıfa giriş sınavı olacak. MEB, gafil avlandı ve şu anda işin içinden çıkılmaz durumda. Bunlar daha iyi günler. Sınavdan sonraki tercih ve kayıt günlerinde asıl sıkıntılar baş gösterecek.