Sadık Gültekin

Sadık Gültekin

.

Tüm Yazıları

TEOG’un ikinci ayağının ilk gününde 1.2 milyon öğrenci Türkçe, Din Kültürü Ahlak Bilgisi ve en çok da Matematikte ter döktü.

1 milyon 185 bin 328 öğrencinin katıldığı ikinci dönem TEOG sınavlarının birinci gününde Türkçe, Matematik ile Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi oturumları düzenlendi. İlk oturumun özeti: Türkçe ile Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi kolay, Matematik ise aşırı zordu! Türkçe testinden güle oynaya çıkan adaylar, Matematik testinde ‘şoke’ oldu, hatta sınavdan ağlayarak çıkan adayların olduğu görüldü. 1 milyon 185 bin 328 öğrencinin katıldığı ikinci dönem Temel Eğitimden Ortaöğretime Geçiş sınavında (TEOG) yarın (bugün)Fen Bilimleri, TC inkılap tarihi ve Atatürkçülük ile yabancı dil oturumları yapılacak.

Haberin Devamı

*TÜRKÇE SORULARI AÇIK VE NETTİ

Türkçe sınav soruları, MEB kazanım ve müfredatı ile uyumlu şekilde, sene başında açıklanan çizelgedeki konulara uygun olarak soruldu. Bu yılın sorularını geçen yıl ile karşılaştırdığımızda belirgin bir farklılık olmadığını söyleyebiliriz. Soruların açık ve net olduğunu, bilgi ağırlıklı ve seçici soruların olduğu görüldü, çelişkili sorularla karşılaşılmadı. Türkçe soruları, adayların beklediğinden kolay geldi, adaylar bu testi yanıtlarken hiç zorlanmadı. Türkçe soruları geçen yıllarda olduğu gibi anlam bilgisi ağırlıklı olduğundan yoruma dayalıydı. Anlam bilgisi konularında kullanılan paragraflarda öğrencilerin genel kültürlerine katkısı olabilecek nitelikteki metinlerden yararlanıldığı görüldü.

*MATEMATİK GEÇTİĞİMİZ YILLARA GÖRE ZORDU

Matematik sınav soruları geçtiğimiz yıllarda yapılan TEOG sınavlarına göre öğrencileri zorlayıcı ve seçici niteliği yüksekti ve birkaç soru hariç, gerçekten zordu. Ayırt edici sorular oldukça fazlaydı, hatta kolay soru sayısının az olduğunu rahatlıkla söyleyebiliriz. Birinci dönemdeki sınav daha kolaydı. Bu dönemin belirleyici testinin Matematik olacağını şimdiden belirtelim. Temel bilgiler gerektiren kolayca çözülecek soruların olması ile birlikte, yorum gerektiren ve orta düzeyin üzerinde özellikle 7-8 sorunun belirleyici olduğunu belirtmekte yarar var. Bilgi ağırlıklı ve birden fazla konu arasında bağlantı kurulmasını gerektiren sorular vardı .

Haberin Devamı

*DİN KÜLTÜRÜ VE AHLAK BİLGİSİ YORUMA DAYALIYDI

Öğrenciler bu alanda zorlanmadan soruları cevapladılar . Sorular genel olarak yoruma dayalı olup, öğrencilerin okuduğunu anlama ve yorumlama becerisini ölçmeye yönelikti. 20 soruluk testin içinde iki üç soruda, öğrencilerin bilgi seviyesinin ölçülmek istendiği söylenebilir.

TEOG-2 UZMAN YORUMLARI 

2016-2017 Temel Eğitimden Ortaöğretime Geçiş Sınavı (TEOG) 2’nin ilk oturumu dün tamamlandı. Uzmanlar, TEOG-2 Türkçe, Matematik ve Din Kültürü sınavlarını değerlendirdi.

‘Sorular işlem becerisi ağırlıklıydı’

- Bahçeşehir Koleji Matematik Bölümü Başkanı Alaattin Gülmez, sınav sorularının anlaşılır ve net bir şekilde ifade edildiğini ve işlem becerisi isteyen soruların ağırlıklı olduğunu söyledi. Sorularda geometri becerisinin ağırlıklı olarak sorgulandığını ifade eden Gülmez, “Sınavda Dönüşüm geometrisi, eşlik-benzerlik ve doğrusal denklemler soruları öğrencileri zorladı. Çalışma alışkanlığı olmayan için zor bir sınav olduğunu söyleyebiliriz. Sınav genel olarak eleyici nitelikteydi “dedi.

Haberin Devamı

‘Sorular açık ve netti’

- Hız Yayınları Genel Yayın Yönetmeni İsmail Sakallıoğlu, Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi sınavında uzun paragraf sorularına rağmen, soruların açık ve net olduğunu söylerken, okuduğunu anlama ve paragraf yorumlama kısmında sıkıntı çeken öğrenciler için sınavın orta zorlukta olduğunu ifade etti. Sakallıoğlu, sınav sorularının tamamen müfredata uyumlu ve kazanımları sorgulayan nitelikte olduğunu belirtti.

‘İkileme düşüren sorular yoktu’

- Bahçeşehir Koleji Türkçe Bölüm Başkanı Tülay Uğurludural, Türkçe sorularının açık ve anlaşılır olduğunu söylerken, özellikle anlam soruları okuma, anlama ve yorumlama becerilerini ölçen niteliktedir. Öğrenciler; cevaplarda kendilerini ikileme düşürecek, çeldiriciliği yüksek sorularla karşılaşmadıklarını dile getirmişlerdir. Uğurludural, Dil bilgisi soruları, TEOG-2 kazanımlarını kavramış olmayı gerektiren ayırt edici bir özelliğe sahip olup konuya hâkim öğrencilerin çözebileceği, cevabı net olan sorulardı. Yazım kurallarından ‘de/da’ bağlacı ve noktalama işaretleriyle ilgili sorular, Türkçe dersinin sarmal yapısı içinde önceki senelerde de öğrenilmiş olan bilgileri içeriyordu. Kitap okuma alışkanlığı edinmiş, konuların kazanımlarına hâkim, soru çözüm tekniklerini bilen ve düzenli çalışan öğrenciler tarafından rahatlıkla çözülebilir nitelikteydi.

‘Bu sınav, sınavsız geçişin başlangıcı’

Milli Eğitim Bakanlığı Müsteşarı Yusuf Tekin, “Biz ekstra bir sınav yapmıyoruz. Çocuklarımızın eğitim öğretim hayatlarında başarılarını ölçmek için öğretmenlerimizin yaptığı bir sınav. Biz bu sınavın sorularını buradan gönderdiğimiz için adına ortak sınav diyoruz. Biz ‘TEOG sınavı’ diye bir kavram hiç kullanmadık, kullanmamayı tercih ediyoruz çünkü böyle bir sınav yok” dedi. Her yıl geri dönüşler aldıklarını ve sisteme eklemeler yaptıklarını vurgulayan Tekin, gelecek dönemde yapacakları yeniliklere ilişkin şunları kaydetti, “Çocuklarımızın çocukluklarını yaşayabilecekleri bir ortam, bireysel yeteneklerini geliştirebilecekleri ortam eksik kalıyordu. Okul başarılarını önemsediği için sanatsal, sosyal, sportif ve kültürel yönlerini açığa çıkaramıyorlardı. ‘Temel eğitimden orta öğretime geçiş sürecinde bu tür etkinliklerini kayıt altına alalım. Çocuğumuz ortaokula başladığı günden itibaren haftada iki saat gitar kursuna, tiyatro kursuna giderse veya spor kulübü bünyesinde spor yaparsa, bunları kayıt altına alalım, bunlar üzerinden katsayı hesap ederek, temel eğitimden orta öğretime geçerken kullanabilelim.’ demiştik. Bununla ilgili altyapı sürecimiz maalesef 15 Temmuz sebebiyle sekteye uğradı. Belki önümüzdeki eğitim öğretim yılından itibaren ekleme yapılabilir.”