Sadık Gültekin

Sadık Gültekin

.

Tüm Yazıları

İki bölüm halinde yapılacak ve lise öğrencilerinin yüksek öğrenim hayatlarını belirleyecek sınavda her soru çok değerli. Çünkü geçen yıllara oranla soru sayısı yüzde 55-60 oranında azaltıldı. Çıkacak soruların yüzde 20’si zor olacak

Yükseköğretim Kurumları Sınavı (YKS) 30 Haziran ve 1 Temmuz’da iki oturum olarak yapılacak. Temel Yeterlilik Testi (TYT) 30 Haziran’da, Alan Yeterlilik Testi (AYT) ise 1 Temmuz’da gerçekleştirilecek. Yaklaşık 2 milyon 300 bin adayın katılacağı Yükseköğretim Kurumları Sınavı (YKS)’na sayılı günler kaldı. YKS’de bilgiden ziyade, öğrencilerin sahip olması gereken yeterliliklerin ölçüleceği bir değerlendirme sistemi esas alındı. Özellikle ilk oturum Temel Yeterlilik Testi (TYT), Türkçe okuma-anlama yetkinliği ile gündelik problemleri çözmede matematiksel düşünmeyi ve kavramları kullanmayı kapsıyor. TYT’de başarının yolu, yorumlama gücünden geçiyor. Bu yıl ilk kez uygulanacak olan TYT, adayları yeni ve alışılmadık soru tarzlarıyla zorlayabilir.

Haberin Devamı

Her soru altın değerinde

LGS gibi olabilir

Liselere Geçiş Sınavı (LGS) sorularını incelediğimizde çok uzun, anlaşılması zor ve zaman alan sorular olduğunu gördük. Aynı tarz soruların TYT-AYT’de de çıkabileceği unutulmamalı. Dolayısla adaylar her tür soru tarzına hazırlıklı olmalı. ALES sorularının lise versiyonu türünden sorularla da karşılaşma olasılığı var.

UYARI! Yeni sınav sisteminde soru sayısı oldukça azaldı. Zaten en büyük sıkıntı burada. TYT-AYT’de soru sayısı, geçen yıla göre yaklaşık yüzde 55-60 oranında azaldı. Geçen yıl YGS ve LYS’de toplam 370 soruyla karşılaşıyorduk. Bu yıl TYT ve AYT’nin toplamında 200 soru var, yani soru sayısı 170 azaldı. Fakat sınava başvuran aday sayısı arttı. 2018-YKS’ye başvuran aday sayısı geçen yıla göre 250 bin arttı. Burada ters bir orantı var! Soru sayısının azaldığı, sınava giren aday sayısının arttığı bir ortamda, bir sorunun altın değerinde olduğunu söylemeye gerek yok…

ÖSYM’nin ‘Sıkça Sorulan Sorular (SSS)’ dokümanında; “2018 yılında uygulanacak sistemde soru sayılarının azaltılması, puanların hesaplanmasında güçlük oluşturacak mı?” türünden bir soru var. Bu sorunuya verilen yanıt: “MEB müfredatını kapsayan farklı düzeylerdeki öğrenme seviyesini ölçmeye dönük nitelikli sorular yöneltileceğinden, puanların hesaplanmasında bir zorluk yaşanmayacaktır” şeklinde…

Haberin Devamı

Ne yazık ki böyle olmayacak! Geçen yıla göre aday sayısının arttığı, soru sayısının azaldığı bir sistemde yığılma olur. Bu yığılmadan kurtulmanın tek yolu, aşamanın ilk ayağı olan TYT’de olabildiğince çok net çıkarmak olmalıdır! AYT’de toplam soru sayısı 80 gibi gözükmekle birlikte, aslında böyle değil. Soruların yüzde 10’u çok zordur. Bu sorular, Türkiye derecesi çıkaracak adayları belirlemeye yönelik seçici sorulardır. Geri kalan soruların yüzde 20’si de zordur, bu sorularda çok yüksek puanla öğrenci alan bölümlere öğrenci seçmeye yöneliktir. Geri kalan yüzde 70’lik kısım, geneli ilgilendirir. Geneli ilgilendiren soru sayısı aslında 55 dolayındadır. Yani bir milyon 500 bin dolayındaki aday, sadece 55 soruyla yarışacak. Kaldı ki bu 55 sorunun tümü de yapılamayacak, içinde boş bırakılan ya da yanlış yanıtlanan sorular da olacak. Adayları eleyecek soru sayısı daha da azalıyor. Bilmem ne demek istediğimi anladınız mı?

Haberin Devamı

TYT VE AYT’Yİ KAZANMAK İÇİN KAÇ PUAN GEREKLİ?

TYT’de 150 ve üzeri puan alan adaylar, TYT puanı ile öğrenci alan önlisans programlarını tercih edecek. TYT’de 150 ve üzeri puan alan adaylardan SAY, SÖZ, EA, DİL puanları 180 ve üzeri olanlar, bu puan türleri ile öğrenci alan lisans programları ile birlikte TYT puanı ile öğrenci alan önlisans programlarını tercih edecek. TYT’de 150 ve üzeri puan alan adaylardan SAY, SÖZ, EA, DİL puanları 180 ve üzeri olmayan adayların sadece önlisans programlarını tercih etme hakkı bulunuyor.

200 VE ÜZERİNDEKİ TYT PUANLARI İKİ YIL GEÇERLİ

Özel yetenek sınavıyla öğrenci alan yükseköğretim programlarına başvurabilmek için de TYT puanının 150 ve üzeri olması gerekiyor. TYT’de elde edilen 200 ve üzeri puan, iki yıl süreyle geçerli olacak.

BU KONULARDAN KESİN SORU ÇIKACAK!

TYT-AYT ORTAK GEOMETRİ KONULARI

Doğruda ve üçgende açılar, dik ve özel üçgenler, dik üçgende trigonemetrik bağıntılar, ikizkenar ve eşkenar üçgen, üçgende alanlar, üçgende açıortay bağıntıları, üçgende kenarortay bağıntıları, üçgende eşlik ve benzerlik, üçgende açı-kenar bağıntıları, çokgenler, dörtgenler, yamuk, paralelkenar, eşkenar dörtgen-deltoid, dikdörtgen, çemberde açılar, çemberde uzunluk, daire, prizmalar, pıramitler, küre, koordinat düzlemi ve noktanın analitiği, vektörler-1, doğrunun analitiği, tekrar eden, dönen ve yansıyan şekiller, uzay geometri, dönüşümlerle geometri, trigonometri, çemberın analitiği, genel konik tanımı, parabol, elips, hiperbol.

SORU-CEVAP

TYT’de alınan 200 ve üzeri puanın ikinci yılda da kullanılması, her yıl değişen soruların kolaylık ve zorluk dereceleri açısından sorun oluşturur mu?

Adayların, sınava girenler içindeki başarı sırası referans alınarak, aldıkları puan takip eden yıldaki bu başarı sıralamasının karşılığına gelen puana dönüştürülecek. Bu şekilde farklı yıllarda sınava giren adaylar için hak kaybının önüne geçilerek adil puanlama yapılmış olacak.

Temel Yeterlilik Testi (tyt)’nin geçen yılki ygs’den farkı nedir?

 Temel yeterlilik, adayların sözel ve sayısal alanlarda sahip olmaları beklenen bilgi, beceri ve yetkinliklerini kapsar. TYT ile YGS arasındaki en önemli fark, TYT’nin bilgiyi değil, yeterliliğe dayalı değerlendirmeyi esas alması. TYT, farklı lise türlerinde öğrenim gören ve farklı düzeydeki bütün adaylara uygulanacağından ve adayların bilgiden daha çok temel yeterlilikler bakımından değerlendirilmesi yönüyle daha kapsayıcı olacağından bütün adaylar için fırsat eşitliği sağlayacak. TYT’de sorular, ezbere dayalı sınav sisteminden muhakemeye, anlamaya ve çıkarımda bulunmaya dayalı bir sınav sistemine geçiştir.

Bazı bölümleri kazanmak için tahmini en az kaç net gerekli?

- Marmara Üniversitesi Siyasal Bilgiler Fakültesini hedefliyorum. Kaç net yapmam gerekir?

Siyasal Bilgiler Fakültesi/Siyaset Bilimi ve Kamu Yönetimi için; TYT’de Türkçe’den 28, Temel Matematik’ten 18, Fen Bilimleri’nden 10 ve Sosyal Bilimler testinden yaklaşık 10 net çıkarman; İkinci oturumda Matematik testinden 25 ve Edebiyat/Sosyal Bilimler-1 testinden de 27 net yapman gerekiyor. Diploma notunu 75 olarak hesapladım. Sıralamanı EA’dan 72 bin gibi düşün…

- Devlette en düşük hukuk fakültesine gidebilmem için kaçar net yapmam gerekir, en düşük hukuk sıralaması devlette kaç bin olur? (OBP 94)

Erzincan Üni. Hukuk olabilir… Bu fakülte için; TYT’de Türkçe’den 30, Temel Matematik’ten 20, Fen Bilimleri’nden 0 ve Sosyal Bilimler testinden yaklaşık 10 net çıkarman; İkinci oturumda Matematik testinden 25 ve Edebiyat/Sosyal Bilimler-1 testinden de 29 net yapman gerekiyor. Diploma notunu 95 olarak hesapladım. Sıralamanı EA’dan 43 bin gibi düşün…

Her soru altın değerinde

YKS’DE ÖNEMLİ DEĞİŞİKLİK!

YKS adım adım yaklaşırken yeni sınav sisteminde yeni b ir değişiklik daha yapıldı. YKS’nin iki oturumu TYT ve AYT’de adayların, puanlarının hesaplanması için gerekli testlerin her birinden 0,5 net alması şartı, “en az birinden 0,5 net şartı” şeklinde değiştirildi.

YARIN: TYT’DE ÇARPRAZ TESTLERİN ÖNEMİ, HIZ VE İSABET DENGESİNİ KURAN TYT VE AYT’DE BAŞARILI OLUR, BAZI BÖLÜMLERİ KAZANMAK İÇİN TAHMİNİ EN AZ KAÇ NET GEREKLİ?