Sadık Gültekin

Sadık Gültekin

.

Tüm Yazıları

Lisans Yerleştirme Sınavları (LYS)’nin ikinci oturumu 17 Haziran Cumartesi günü Fen Bilimleri (LYS-2) ve Yabancı Dil (LYS-5) sınavlarıyla başlıyor. 18 Haziran Pazar günü Edebiyat-Coğrafya (LYS-3) ile sınav maratonu tamamlanacak. 11 Temmuz tarihinde LYS sonuçları açıklanacak ve sonra tercih maratonu başlayacak… 

SON 3 YILIN EN SEÇİCİ FİZİK SINAVI

2016-LYS Fizik sınavında içerik olarak müfredat dışı herhangi bir soru ile karşılaşılmadı. Son üç yılda olduğu gibi yine bilgi ağırlıklı sorular yoğunluktaydı. Öğrenciler müfredata uygun çalışsa da, sıkıntı yaşayabileceği seçici soruların olduğu zor bir sınav ile karşılaştılar. İşlem gerektirmeyen soruların bile zor olduğu görüldü. ÖSYM, soru tarzında değişime kararlılıkla devam ediyor. ‘Rölativistik kütle artışı’ sorusu müfredat değişikliğinden dolayı öğrencileri zorladı. Eski müfredat kaynakları ile çalışan öğrencilerin hata yapma olasılığı arttı. Zorluk derecesi ile ayırıcılığı yüksek bir sınav oldu. Son üç yılın en seçici sınavı olduğunu rahatlıkla belirtebiliriz.

Haberin Devamı

ORGANİK KİMYA BELİRLEYİCİ OLDU

2016-LYS Kimya soruları genel olarak öğretim programına uygun sorulardan oluşturulmuş. Her sınavda karşılaşılan kimyasal tepkimelerde hız, asit-bazların sulu çözeltisinde denge, kimyasal hesaplamalar, çözeltilerin koligatif özellikleri konularından soru çıkmadı. Soruların çözümü sağlam bir kimya bilgisine, analiz yapma gücüne ve matematiksel işlem yapma becerisine sahip olmayı gerektiriyor. Kısa bir döneme sığdırılmış, yoğunlaştırılmış bir çalışmayla edinilen paketlenmiş bilgilerle soruların çözümü mümkün değildi. Geçmiş yıllarda olduğu gibi organik kimya sorularının belirleyici olduğu görüldü. Soruların bilgi ağırlıklı olduğu ve genel olarak 2015 Kimya sorularından biraz daha zor olduğu söylenebilir.

BİYOLOJİ KOLAYDI

Bilginin sorgulandığı, yorum sorularının daha az oranda olduğu söylenebilir. Soruların net ve anlaşılabilir ifadelerden oluştuğunu söylemek mümkün. Soruların, ağırlıklı olarak Biyoloji Programının 10 ve 11. sınıf konularının kazanımlarına ait olduğu görüldü. 7-8 soru haricindeki diğer tüm soruların, temel biyoloji bilgisi ile çözülebilecek düzeyde olduğu görüldü. Bazı sorularda beklenin üstünde akademik dil kullanıldığı için, bu soruların anlaşılmasında, adayların oldukça zorladığını düşünüyoruz. Biyolojide bazı soruların bilgi ağırlıklı, bazılarının ise grafik ve yoruma dayalı olduğu anlaşılıyor. Genel olarak bu seneki biyoloji soruları, geçmiş yıllardaki zorluk düzeyine paralellik gösteriyor. Biyoloji sorularının adayları zorladığını pek söyleyemeyiz. Sorular derinliği olmayan, yüzeysel sorulardan oluşmuş. Genel kültür tarzında olanlar da var. Bazı konulardan birer soru soruldu. Bu türden soruları çözebilmek için bütün konulara hakim olmak gerekiyor. Biyoloji testinin genel anlamda kolay ve rahat olduğu söylenebilir. Her 3 test de, düzenli çalışan bir öğrencinin rahat yanıtlayacağı sorulardan oluşuyordu.

Haberin Devamı

DİL SINAVINDA SÜRPRİZ YOKTU

LYS’de standarda en çok oturan sınav, dil testi olarak karşımıza çıkıyor. Bunun sebebi katılacak olan öğrenci sayısı, alınacak olan öğrenci sayısı ve soru tiplerinin belli olmasından kaynaklanıyor. Geçen sene Dil sınavlarından Almanca, İngilizce ve Fransızca sınavlarına 92 bin aday başvuru yapmış, 85 bini sınava katılmıştı. Yani sınava giren öğrenci sayısı belli. Dil testinde 3 puan türü var. Bunlar DİL-1, DİL-2 ve DİL-3 olarak hesaplanan puan türleri. En fazla DİL-1 bölümünde 14 bin öğrenci alımı yapılırken, DİL-2 600, DİL-3 ise 3 bine yakın öğrenci alındı. DİL puan türünde Türkiye genelinde 17 bine yakın kontenjan alımı gerçekleşiyor. Bu sene bu kontenjan 20 bini bulacak, çünkü 100 bin öğrenci başvuru yaptı.

Haberin Devamı

Diğer sınavlarda testlere yıllara göre kolay ya da zor diyebiliyoruz, ama dil testlerinde standart bozulmuyor. Bu senede aynı standart bozulmuş. Çünkü dil sınavında yapabileceğine inanan adaylar giriyor. Diğer oturumlarda karşılaştığımız gibi kendini denemek amacıyla öğrenciler sınava girmiyor. Bu sınavda yine paragraf soruları zaman alıcı öğrenciler yine bu sıkıntıyı yaşadı. Dil testinde aşağı yukarı 20 paragraf sorusu yer alıyor bu da zamanı oldukça etkiliyor. Dolayısıyla her yıl olduğu gibi soru standardı zorluk bakımından eşdeğer.

Beklenen türden bir sınavdı. Zorluk derecesi diğer sınavlardan daha zor olan bir sınav. Sebebi bilenin girdiği bir sınav olması. Dil testinde en fazla başvuru İngilizce alanında yapıldı. Bunun sebebi de, İngilizce sınavının KPSS’deki alan sınavıyla eşdeğer olması. Her 3 test de düzenli çalışan bir öğrencinin rahat yanıtlayacağı sorulardan oluşuyordu denilebilir.

Fen Bilimleri Sınavı’na dikkat

LYS-5 Yabancı dil testinde çok geniş bir müfredatın olmasıyla birlikte okuduğunu anlamaya yönelik sorular çoğunlukta. Dikkat etmemiz gereken nokta da burada başlıyor. Yabancı dil testlerinde okuduğunu anlama ve yorumlama, dil bilgisi, kelime bilgisi, çeviri, anlam bütünlüğünü bozan seçeneği bulma, cümle tamamlama ve soruya uygun cevabı bulma soruları bulunuyor. Diyalog tamamlama soruları genelde bonus olarak görülen soruların başında geliyor.

 
2016 LYS-5 (YABANCI DİL SINAVI) İNGİLİZCE KONULARI SORU DAĞILIMI:
 
-Kelime Bilgisi  (5 Soru) (1 Soru Phrasal Verb)
-Dilbilgisi (10 Soru) (4 Soru Zamanlar, 2 Soru Preposition, 3 Soru Conjunction, 1 Soru Quantifiers)
-Cloze Test (5 Soru)
-Cümleyi Tamamlama (8 Soru)
-İngilizce Cümlenin Türkçe Karşılığını Bulma (6 Soru)
-Türkçe Cümlenin İngilizce Karşılığını Bulma (6 Soru)
-Paragraf (15 Soru)
-Anlamca Yakın Cümleyi Bulma (5 Soru)
-Paragrafta Anlam Bütünlüğünü Sağlayacak Cümleyi Bulma (5 Soru)
-Verilen Durumda Söylenecek İfadeyi  Bulma (5 Soru)
-Diyalog Tamamlama (5 Soru)
-Anlam Bütünlüğünü Bozan Cümleyi Bulma (5 Soru)