ÖSYM’nin bir sloganı var: “EMEĞİNİZ EMANETİMİZDİR” diye…
Çok hoş, anlamlı; güven telkin ediyor, emeği kutsallaştırıyor.
Emeğine saygı duyuyorum, onu koruyup gözeteceğim anlamına geliyor…
Bu slogan, okul koridorlarının ve sınav salonlarının ‘demirbaşı’ dır, ÖSYM tarafından okul idarelerine zimmetlenmiştir.
Sınav kalemlerinin üstünde bile yazar, ‘yalnız değilsin, arkandayım’ güvencesi verir.
***
Sabah saatlerinde ÖSYM’den puan hesaplamasında hata yapıldığıyla ilgili açıklama geldi. Açıklamada, “Tablo 6-C’nin ekindeki okullardan mezun olan adayların ek puansız yerleştirme puanları kullanıldı. 1110 adayın yerleştirmesi değişmiş, 1628 aday daha önce bir programa yerleşmemişken yerleşir duruma gelmiş, daha önce bir programa yerleştiği açıklanan 1499 aday herhangi bir programa yerleşmemiştir” denildi. Sonra da özür dilendi…
Şaka gibi…
Bu kaçıncı hata; her sınavda soruları hatalı hazırlıyorsun, puanları hatalı hesaplıyorsun, kazananları iptal ediyorsun, kaybedenlere ‘kazandın’ diyorsun…
ÖSYM, LYS sonuçları açıklandığında da aynı hatayı yaptı, 7 bin küsür adayın OBP’sini yanlış hesapladı. Bir şey demedik, ama şimdiki hata ‘az buz’ bir hata değil!
Her şeyden önce bu çocuk oyuncağı değil, attığın her adımda yeni bir sorunla karşılaşıyoruz. TABLO-6C, sadece bin küsür adayı ilgilendiren bir tablo değil ki, yüz binleri etkileyen bir tablo. O, koskoca tablodan bin küsür kişiyi nasıl ayıkladın?
Bu çok ciddi bir soru, bundan etkilenen meslek liselerinin hangi alanları. Sen söylemeden, ben bir tahmin yürüteyim bakayım: İLAHİYAT VE ASKERİ LİSELER olabilir mi acaba?
Şimdi, soru şu: “NEDEN BU LİSELER, NEDEN BU ALANLAR?”
Şimdi, ikinci soru şu: “BİLEREK Mİ, BİLMEYEREK Mİ?”
İkisi de kabul edilebilir gibi değil!
Acaba…
***
Bir takım kurallar koyarak işi ciddi yaptıklarını iddia edenler, işin gereğini yerine getirsin. Sadece özür dilemekle bu işler olmaz. Son bir şey daha eklemek istiyorum: ÖSYM, yılda 40-50 sınav yapıyor, acaba diğer sınavları nasıl değerlendiriyor, vallahi içime bit yeniği düştü…