Özay Şendir

Özay Şendir

ozay.sendir@milliyet.com.tr

Tüm Yazıları

"ABD, Türkiye ve Slovakya ile hava savunma sistemlerini Ukrayna'ya taşımak için görüşmelerde bulunuyor ancak bunu başarmak için Polonya ile görüşmelerden daha ustaca bir dokunuş gerekecek..."

BBC'nin, "ABD Başkanı Biden'ın, Avrupa ziyaretindeki beş zorluk" diye yaptığı haberden aldım tırnak içini.

Şaka değil, Washington, Ankara'dan, Rusya'dan aldığı S-400'leri Rusya'ya karşı kullanması için Ukrayna'ya vermesini istiyor. Hangi S-400'ler bunlar?

Türkiye'nin F-35 programından çıkarılmasına neden olan, şu ana kadar milyar dolardan fazla parasının üzerine yatılan S-400'ler.

Haberin Devamı

ABD, Türkiye'ye hava savunma sistemi satmadığı, İsrail'den almasına da izin vermediği için mecburen Rusya'dan alınan S-400'ler.

Uğruna yaptırım uygulanan ve halen başka yaptırımlarla tehdit edildiğimiz S-400'ler.

İsteyenin bir yüzü, vermeyenin iki yüzü kara atasözü ABD söz konusu olduğunda tüm hükmünü yitiriyor.

Bir yandan diplomasi tarihinin en arsız talebiyle karşı karşıyayız, diğer yandan ABD tükürdüğünü yalamakla kalmayıp, yuttuğunu da görmek çok eğlenceli...

ABDnin iki yüzü kara hali

Telefonda muhatap bulamayanlar ve Türkiye

Geçen hafta, Suudi Arabistan Veliaht Prensi’nin Başkan Biden’ın telefonlarına çıkmadığını öğrendik. Washington Post, salı günü, ABD Savunma Bakanı ve ABD Genelkurmay Başkanı’nın Rus mevkidaşlarına telefon açtıklarını ama muhataplarıyla görüşemediklerini yazdı.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Dışişleri Bakanı Çavuşoğlu ve Milli Savunma Bakanı Akar’ın hem Moskova hem de Kiev’i her aradıklarında mevkidaşlarıyla konuşabiliyorlar. İki hafta öncesine kadar Putin, Macron ile de görüşüyordu ama düşman ülkeler ilan ettiği Fransa Cumhurbaşkanı’yla yapacağı görüşmeden sonuç çıkmayacağını herkes biliyordu. Türkiye’ye AB içerisinde en mesafeli ülke olan Hollanda Başbakanı’nın 10 yıl aranın ardından planlanmamış Ankara ziyaretini bu açıdan değerlendirmek gerek.

Rusya Suriye’de asker arayışında

Ukrayna’nın oldukça güçlü bir istihbarat ve askeri istihbarat teşkilatı var.

Bunlar öyle teşkilatlar ki Ukrayna üzerinde uçan Rus pilotlarının listesini bile isim isim, fotoğraflarıyla yayımladılar.
Çarşamba günü Ukrayna Savunma Bakanlığı İstihbarat Ana Müdürlüğü bir rapor geçti.

Haberin Devamı

Raporda 22 Mart günü, Suriye, Dera’da, Suriye Ordusu 8. Tugay komutanlarından Albay Naseem Abu İrra ile Rus General Alexander Zhuravlev arasında bir görüşme gerçekleştiği belirtiliyordu.

İsithbarat raporuna göre, görüşmede Rus general, Ukrayna’ya karşı savaşmak isteyen asker ve Esad yanlısı militan gruplardan bir liste oluşturulmasını talep etti.

Ukrayna istihbaratına göre, Suriyeli Albay’ın bu öneriye, 8. Tugay’ın diğer komutanlarıyla görüşmesi gerektiği cevabını verdi.

Bu gelişmeye bakarak iki ihtimal üzerinde durabiliriz:

Putin’e bağlı Çeçen güçler “Şehir savaşında” tecrübeli diye yazılıp çiziliyor ama Çeçenistan’da 2009’dan beri savaş yok.

Buna karşın Suriye’deki tüm güçlerin şehir savaşı tecrübesi var.

Rusya, Suriye’de asker arıyorsa, bu Putin’in şehir savaşını göze aldığı ve kısa vadede ateşkes olmayacağı anlamına gelir.

İkinci seçenek, şu ana kadar izlediğim esir Rus askeri görüntülerinden Rusya, Ukrayna opeasyonunda Kızıl Ordu’nun ana unsurlarını kullanmıyor zaten Putin de Ukrayna’da sadece profesyonel askerlerin görev aldığını söylemişti.

Haberin Devamı

Toplam 150 bin kişilik Rus gücünün Ukrayna gibi yüzölçümü büyük bir ülkeyi yutamadığını gördük.

Moskova, Suriye’den on binlerce asker bulamayacağına göre, demek ki Rusya, zafer sayıp, durmak için gerekçe yaratabileceği daha nokta
bir hedef peşinde.

Türk medyasından uçak kazası haberi okumayın

Türk medyası “Çin’de Boeing 737 tipi yolcu uçağı düştü” diye verdi haberi.

Boeing 737 dünyanın en çok satan yolcu uçağı, uçak kazalarında asıl önemli olan uçağın tipidir.

Hatırlayın, üst üste iki kazadan sonra, Boeing 737 Max filosu tüm dünyada uçuştan çekilmiş ama
Boeing 737’nin 400-500-800 tipi uçakları yolcu taşımaya devam etmişti.

O yüzden bir uçağın düştüğüne dair haber yapılırken uçağa ait tüm bilgilere yer verilmesi gerekir.

Çin’de düşen uçak bir Boeing 737-800’dü. Kokpit ses kayıtlarını içeren karakutu bulundu ama asıl aranan, uçuşa dair tüm teknik verileri depolayan ikinci karakutu.

Uçak kazaları normalde kalkış ve iniş anlarında yaşanır, 8 bin 869 metrede yaşanan bir kaza başlı başlına dikkat çekici.