“Yves Saint Laurent” adlı film, bu yıl izleyeceğimiz, ünlü Fransız modacıya odaklanan yapımların ilki
Modanın gelmiş geçmiş en önemli isimlerinden Yves Saint Laurent, bu yıl sinemada birkaç yıl önceki Coco Chanel filmlerine benzer bir ilgiyle ele alınıyor. Bu hafta gösterime girecek “Yves Saint Laurent”ın ardından sonbahar aylarında modacıya odaklanan “Saint Laurent” karşımıza çıkacak.
Laurence Benaim’in kitabından yola çıkan ilk uyarlama, modacının hayatını 1957’den 1976’ya kadar takip ediyor. Anlatıcımız modacının sevgilisi ve iş ortağı Pierre Berge. 21 yaşında Dior’da çalışmaya başlayarak çok gençken büyük bir başarı elde eden Yves Saint Laurent, Cezayir Savaşı sırasında askere çağrılınca ruhi dengesi bozulur ve manik depresif teşhisiyle psikiyatri tedavisi görmeye başlar. Bu sırada Dior firması işine son verince sonradan efsane koleksiyonlar çıkaracak ve modaya yön verecek Yves Saint Laurent markasını kurar.
Hoş ama boş bir yapım
Film, görkemli ve modacıya uygun olarak şık görünüyor. Ancak odak sorunu filmi izlemesi hoş ama boş bir film haline getiriyor. Aktörlük kökenli yönetmen Jalil Lespert’nin en kuvvetli yönü fiziksel olarak modacıya çok benzeyen başrol aktörü Pierre Niney’den aldığı performans. Ancak senaryo ne Cezayir’de büyüyen Laurent’ın burayla ilişkisini ne modadaki başarısının arka planını veya ilham kaynaklarını ne Berge’in himayesinde yaşadıklarını ne de psikolojisini hakkıyla işliyor. Filmde Laurent’ın tam olarak güçlü bir portresini göremediğimiz gibi modadaki devrimsel koleksiyonlarına da hâkim olamıyoruz. İkinci uyarlamanın, bu filmde bir yere bağlanmayan ipuçlarına vakıf olduğumuz ünlü modacıyla ilgili daha net bir resim
çizip çizmeyeceğini göreceğiz.
“Yves Saınt Laurent”
Yön.: Jalil Lespert Oyn.: Pierre Niney (Yves Saint Laurent), Guillaume Gallienne (Pierre Berge), Charlotte Le Bon (Victoire Doutreleau), Laura Smet (Loulou de la Falaise), Marie de Villepin (Betty Catroux) Sen.: Jacques Fieschi, Jeremie Guez, Marie-Pierre Huster, Jalil Lespert
(Laurence Benaim’in kitabından uyarlama)
Gör.: Thomas Hardmeier
“Güzel ve Çirkin”in orijinali varken...
Sinemaya defalarca aktarılan ancak Jean Cocteau’nun yönettiği 1946 yapımı klasik uyarlama ve Disney animasyonuyla anılan “Güzel ve Çirkin / La belle et la bête”, bu kez de Christophe Gans’ın imzasıyla izleyici karşısında. Güzel’i Lea Seydoux’nun, Çirkin’i ise Vincent Cassel’in canlandırdığı film, yan hikayeler ve aksiyon sahneleriyle ana malzemeyi süsleyen ama masalın asıl gücünü koruyamayan bir versiyon.
“Mavi En Sıcak Renktir”in yıldızlarından Lea Seydoux’nun kostümleri, sanat tasarımı ve atmosferle izleyiciyi etkisi almaya çalışan yapım, orijinal hikayeyi zamane çocuklarının ilgisini çekecek bir hale getirmeye çalışmış gibi. Yine de yetişkin izleyici için ilgi çekici bir tarafı olmayan, yenilik katma hamlelerinde tökezleyen filmi izlerken bir kez daha 1946 yapımı filmin zamana nasıl başarıyla direndiğini hatırlıyorsunuz.
Alman klasiği ikinci kez beyazperdede
Fransız yönetmen Arnaud des Pallieres, Alman edebiyatının önemli eserlerinden “Michael Kohlhaas”ın 1969 yapımı “Michael Kohlhaas - der Rebell”den sonra ikinci uyarlamasına imza atıyor. Türkiye’de “Adalet İçin” adıyla gösterime giren filmin hikayesi bir adamın adalet arayışıyla ilgili. 16’ncı yüzyılda geçen öyküde, Michael Kohlhaas’ın atlarına bölgenin asilzadelerinden biri
el koyar. Hukuki yollardan sonuç alamayan Kohlhaas, asilzadeye isyan eder
ama ağır bedeller öder. Mads Mikkelsen’in performansından güç alan film, devrimci
olmasa da bazı sahneleriyle güçlü bir sinema duygusunu izleyiciye geçiren eli yüzü düzgün bir uyarlama.
Bir yabancı, iki yerli film
l Başrolündeki Juliette Binoche’un bir savaş fotoğrafçısını canlandırdığı dram “Binlerce Kez İyi Geceler / Tusen ganger god natt”, “Bulanık Sular”ın yönetmeni Erik Poppe’nin imzasını taşıyor.
l Biray Dalkıran’ın yönettiği “Peri Masalı”, Burcu Kıratlı ve Emre Kızılırmak’ın rol aldığı romantik bir film. Yapım, sevdiği kadın Peri ile evlenmek isteyen Mert’in zorluklarla karşılaşmasını konu alıyor.
l Münir Canar ve Tuğçe Kumral’ın rol aldığı “Meddah”, tiyatrocu Aziz’in geçmişiyle yüzleşmesiyle
ilgili bir yapım. Yönetmen koltuğunda Batur Emin Akyel var.
DVD
HAFTANIN YENİLERİ
“THE BLING RING / PIRILTILI HAYATLAR”
Sofia Coppola hayranları yönetmenin filmografisinin zayıf bir halkası olan yeni filmini ilgi çekici bulabilir.
“SALMON FISHING IN THE YEMEN / YEMEN’DE SOMON AVI”
Lasse Hallström’ün yönettiği, popüler romanın sinema uyarlaması Türkiye’de vizyonu es geçmişti.
“YOZGAT BLUES”
Mahmut Fazıl Coşkun’un “Uzak İhtimal”den sonraki ikinci filmi,
bol ödüllü ve yılın en başarılı yerli yapımlarından biri.