İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu Bornova TV’de önemli açıklarda bulundu.
Daha önce Türkiye’nin ilk yerli otomobil fabrikasının İzmir’de kurulması için girişimlerde bulunan Kocaoğlu en uygun yeri şu cümlelerle açıkladı:
Aliağa’dan Şakran’a giderken Çaltılıdere tarafında bazalt ocaklarının orada verimsiz büyük araziler var.
Hem Aliağa hem de Çandarlı Limanı’na yakın optimum nokta burası. Türkiye’nin yerli otomobil fabrikası için tercih Aliağa tarafı olmalıdır.
İzmir bugün büyüme trendiyle çok önemli bir noktaya geldi.
24 saat temiz su verilen, çevre yatırım-larında öncü, raylı sistem ağını 11 km’den 180 km’ye çıkaran bir kent.
Tercih mutlaka İzmir olmalıdır.
***
Türkiye’de yerli otomobil fabrikasını İzmir’den daha fazla hak eden kent yok.
Somut veriler her açıdan bunu açıkça gösteriyor.
Bu seçim adil bir şekilde yapılacaksa yerli otomobil fabrikası için İzmir’in şansı çok yüksek.
Yaşar Üniversitesi öğretim üyesi Prof. Dr. Ali Rıza Karacan’ın yayınlanan “Çevre Ekonomisi ve Politikası” kitabında Türkiye’nin yaşam kalitesi en yüksek illeri arasında İzmir birinci sırada geliyor.
Bu bilimsel çalışmaya göre Türkiye’nin üç büyük mega kenti arasında yer alan İzmir ekonomik, sosyal ve çevre performanslarına göre belirlenen sürdürülebilirlik endeksiyle Türkiye ortalamasının üzerinde yer alıyor.
İzmir’in yaşam kalitesi birinciliği elbette tesadüf değil. İzmir, doğal varlıkları, arıtma kapasiteleri ve enerji verimliliği ile belirlenen çevre performansıyla tüm iller arasında öne çıkıyor.
***
Çevre ve yaşam kalitesi açısından Türkiye’de ilk sırada yer alan İzmir’in ekonomik performansını gösteren veriler de yayınlandı.
Maliye Bakanlığı Gelir İdaresi Başkanlığı, Türkiye İstatistik Kurumu, Devlet Planlama Teşkilatı ve Uluslararası Para Fonu’nun (IMF) verilerinden yola çıkarak hazırlanan illere göre gelir durumu endeksi geçen hafta açıklandı.
Kamuoyunun gündemine çok fazla yansımayan rakamlara göre kişi başına düşen gelir açısından İzmir Büyükşehirler arasında yine birinci sırada yer alıyor.
İzmir’de kişi başına gelir 17 bin 292 TL. Bu rakam, Ankara’da 14 bin 559, Bursa’da, 14 bin 318 TL. Konya’da 10 bin 791, Kayseri’de 10 bin 488 TL. Türkiye’nin ekonomik başkenti İstanbul’da bile 17 bin 210 TL. Yani İzmir’in gerisinde.
Şu anda İzmir’deki raylı sistemin uzunluğu 180 kilometreyi aştı. Selçuk’tan Aliağa’ya kadar metro standardında raylı sistem ile ulaşım var.
Yani Aliağa’ya kurulacak bir otomobil fabrikası için 120 kilometre ötedeki Selçuk’tan bile çalışan getirmek mümkün.
***
Seri üretim yapacak yerli otomobil için limanı bile olmayan kentlerin adı geçiyor.
Oysa bu iş için alt yapı açısından her bakımdan İzmir en verimli kent.