Geçen Cumartesi yayınlanan yazımda İzmir Kuş Cenneti’nin Koruma Kurulu kararı ve geçen bunca zamana rağmen Milli Park ilan edilmemesi konusuna değinmiştim.
Türkiye’de sadece Tuz Gölü ile İzmir Kuş Cenneti’nde üreyen flamingolar var.
Nesli dünya ölçeğinde tehlike altında olan ve tüm dünyada popülasyonu 15 bin kadar olan Tepeli Pelikanların Türkiye’de ürediği 5 alından biri.
Her yıl sayıları 700’ü bulan Tepeli Pelikan, kışı İzmir Kuş Cenneti’nde geçiriyor.
Bölgede 289 kuş türü kaydedilmiş. Kuş sayısının 127 bine çıktığı zamanlar oluyor.
Ama ne yazık ki Kuş Cenneti’nde kuşlara cehennemi yaşatan bir durum var.
Ege Üniversitesi Tabiat Tarihi Uygulama ve Araştırma Merkezi Müdür Yardımcısı Prof. Dr. Mehmet Sıkı bu vahim durumu şöyle açıkladı:
“İzmir Kuşcenneti’nde başta Flamingolar olmak üzere elektrik tellerine çarpan kuşlar ölmeye devam ediyor.
Flamingolardan başka; Tepeli Pelikan, Küçük Karabatak, Akdeniz Martısı, Küçük Beyaz Balıkçıl, Gümüş Martı, Üveyik ile Ötleğen gibi küçük kuşlar bile elektrik tellerine çarparak yaralanıyor ya da ölüyor.
Oysa bu bölgenin; Doğal Sit Alanı ve Yaban Hayatı Koruma Sahası statüleri var. Ayrıca Ramsar Sözleşmesi kapsamında.
Ama buna rağmen kuş ölümlerine seyirci kalınıyor.
Bu tehlikeye dikkat çekmek için ve tedbir alınmasını sağlamak içini 2015 yılında Ege Üniversitesi Tabiat Tarihi Uygulama ve Araştırma Merkezi olarak; Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğüne resmi yazı yazdık.
Başvurumuz sonunda 2016 yılında Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü İzmir II Numaralı Tabiat Varlıklarını Koruma Kurulu 23.02.2016 tarihinde 298 sayılı kararını aldı.
Bu kararda; İzmir Kuş Cenneti’nde yol boyunca uzanan gerilim hattının ilgili kurum ve kuruluşların denetimi altında HHH
Bu kararı uygulanması için ilgili yerlere gönderdik. Ancak toplam uzunluğu 8 kilometre olan hatta herhangi bir çalışma yapılmadı.
Elektrik tellerinin yer altına alınmasını uygun gören 298 sayılı karar; 2863 (3386) sayılı SİT Kanunu’nun 57. maddesinin ilgili bendi gereği bütün kurumları bağlayıcı niteliktedir.
Çünkü Kamu Kurum ve Kuruluşları (Belediyeler dahil) ile Gerçek ve Tüzel Kişiler Koruma Kurullarının kararlarına uymak zorundadır.
Buna rağmen Kuş Cenneti’ndeki kuşlar ilgililerin ilgisizliği nedeniyle her gün yaralanmaya ve ölmeye devam ediyor.
Uluslararası Paris, Bern ve Ramsar Sözleşmeleri ile korumak zorunda olduğumuz İzmir Kuş Cenneti sulak alanında kuş ölümlerinin önüne geçmek için ilgili tüm kurumların yasa gereği el ele verip Koruma Kurulu kararını en kısa zamanda yerine getirmelidir.
Aksi takdirde konu ile ilgili ve gereği için kurul kararının gönderildiği 6 kurumu 2863 sayılı Sit Kanununa muhalefetten Menemen Cumhuriyet Başsavcılığı’na suç duyurusunda bulunacağım.”
Nesli tükenme tehlikesi altında bulunun kuşları, Kuş Cenneti’nde elektrik çarpması trajik bir olay.
Bu işin sorumlularının görevlerini yerine getirip 8 kilometrelik hattı yer altına alması için ille de mahkeme kararı mı gerekiyor?