Okula başlayacak çocukların kahvaltı alışkanlığı kazanması ve sağlıklı ara öğünler için ailelerin önce çocuklarının göz zevkini doyurması gerekiyor.
Yazın sonlanmasıyla çocukların “istediği saatte uyanma” özgürlüğü de noktalandı. Çoğu çocuk gözünü bile zorla açarak okul servisine yetişmeye çalışıyor. İşte bu kısa arada ebeveynlerin pratik ve yaratıcı olması gerekiyor. Çünkü çocuklar uyanır uyanmaz bir şey yemek istemiyor. Oysa ihtiyaç duydukları enerjiyi almanın yolu da kahvaltıdan geçiyor. Peki hem pratik hem de sağlıklı bir kahvaltı nasıl olmalı?
Okul sezonunun açılmasıyla çocuklarla ebeveynler arasındaki büyük çekişme de başlıyor. Olabildiğince geç kalkmak isteyen çocuklar, sağlıklı bir kahvaltıyla çocuğunu okula uğurlamak isteyen ailelere karşı mücadele veriyor. Ailenin galip gelmesi çocuğun sadece sağlığı açısından değil, okul başarısı açısından da önem taşıyor. Araştırmalar kahvaltı yapan çocuğun sınıf içerisindeki başarısının daha iyi olduğunu gösteriyor. Kahvaltı yapmayan çocuklarınsa günümüzün en büyük problemlerinden olan obeziteye yatkınlığı artıyor. Çocuğun kahvaltıya özendirilmesi içinse ailelerin pratik ve sağlıklı seçenekler sunması etkili oluyor.
Çeşitliliği çoğaltın
Uzman Diyetisyen Cansu Tektunalı Akman, ilk okul günleri için muzlu süt ve şeker ilavesiz fıstık ezmeli kepekli sandviçin özellikle tatlı seven çocuklar açısından tercih edilebileceğini söylüyor. Ev yapımı granola, yoğurt ve kuru meyvelerle hazırlanabilecek kahvaltı da hem pratik hem de besleyici bir seçenek oluşturuyor. Çocuğun erken kalkmaya alıştığı günlerden sonra ise sağlıklı kahvaltı tabaklarına geçebileceğini söylüyor. Bu noktada da yaratıcı olmak ve tabaktaki çeşitliliği artırmak önem taşıyor. Örneğin peyniri çok da sevmeyen bir çocuk için peynirli yumurtalı veya peynirli domatesli kanepeler yapılabilir. Ya da bazı günler tost yerine tam buğday lavaşın içine peynir ve sebzeler koyarak dürüm şeklinde bir kahvaltı öğünü hazırlanabilir.
Tektunalı, “Çabalarınıza rağmen çocuğunuzu erken kaldırmak ve kahvaltı yaptırmakta zorlanıyorsanız, o günlerde onu mutlaka beslenme çantasıyla uğurlayın. Çantasına hem ara öğün hem kahvaltı olarak kuru meyve, tuzsuz kuru yemiş, yarım yağlı süt, yoğurt veya ayran, peynirli sebzeli tam tahıllı sandviç, domates, salatalık gibi söğüş sebzeler ve taze meyveler. koyabilirsiniz.“
Örnek kahvaltı
Malzemeler: l 2-3 yemek kaşığı yulaf ezmesi l 1 bardak süt l 1 muz (Tercihe göre çilek ve diğer meyveler) l 1-2 adet ceviz l Kakao veya tarçın
Hazırlanışı:
Soğuk tüketmek istiyorsanız tüm malzemeleri akşamdan kasede karıştırıp buzdolabında bekletin. Sabah tüketin. Sıcak tüketmek isterseniz önce muz, süt ve yulafı muhallebi kıvamında pişirip diğer malzemeleri ekleyin.