Yeni kitabı “Mutluluk Kürleri 2”de sağlığı bozan gıdalara karşı okuyucularını uyaran Fitoterapi Uzmanı Dr. Ümit Aktaş mutluluğun yolunun doğal ve şifalı bitkilerden geçtiğini söylüyor
Milliyet Pazar yazarı, fitoterapi uzmanı Dr. Ümit Aktaş’ın yeni kitabı “Mutluluk Kürleri 2” (Hayy Kitap) raflarda yerini aldı. Aktaş kitabında neden hasta olduğumuzu, mutfağımızda yer alması gereken süper besinleri ve şifalı bitkileri anlatıyor. Sağlıklı yaşam stratejilerine, kronik hastalıkların doğal çözümlerine ve sağlığı destekleyen takviyelere de kitabında yer veren Aktaş, mutlu bağırsak için 14 Günlük Mikrobiyom Kürü’nü de okuyucularına sunuyor.
- Kitabınızda sağlığımız için GDO’dan korunmamız, hibrid tohumlardan kaçınmamız gerektiğini yazdınız. Bunun için hangi besinlerden uzak durmalıyız?
Soya ve soya ürünleri yemeyin. Dünyada artık genetiğine müdahale edilmemiş soya fasulyesi ticareti kalmadı. Hazır köftelerde bile bol bol soya var. Ayrıca yabancı menşeili mısır ürünlerinden uzak durun. Mesela kahvaltılık gevreklerin hemen hepsinde GDO’lu mısır kullanılıyor. Ülkemizde GDO tarımı yasak ama GDO’lu yemler yasak değil! Endüstriyel hayvancılıkta kullanılan yemlerin tamamı GDO’lu. Bu yüzden endüstriyel olarak yetiştirilmiş hayvanların etinden, çiftlik balıklarından, GDO’lu yemlerle beslenen tavuklardan ve yumurtalarından uzak durun.
- Peki ne yiyelim?
Doğal koşullarda yetişen hayvanların etini tüketin. Kasabınıza gidip “Serbest dolaşan tavuk eti istiyorum” deyin. Biz talep ettikçe, biz ısrar ettikçe GDO’lu yemle beslenmeyen, antibiyotik kullanılarak yetiştirilmeyen hayvan etleri daha ulaşılabilir olacak. Tarım anlamında ise ülkemizde GDO’dan ziyade hibrid sorunu var. Kitapta atadan kalma tohumlarımızın ne kadar değerli olduğundan bahsettim. Yerli tohumla tarım yapan üreticileri bulun ve devamlı onlardan alışveriş yapın.
“Diyetinizden buğdayı çıkarın”
- Kitabınızda buğday operasyonuna maruz kaldığımızı da yazdınız…
Açık ve bariz bir şekilde buğday tohumunun genetiğine müdahale edildi. Modern buğdayın içindeki en önemli ve en tehlikeli değişim de gluten molekülünde meydana geldi. Bu nedenle sağlıklı yaşam sanatının temeli glutensiz bir diyet üzerine kuruludur. Dilediğiniz kadar bitkisel takviyelerden, kürlerden faydalanın, mutfağınızın başköşesine sağlıklı yağları, süper sebzeleri koyun, bol bol probiyotik zengini besinler tüketin eğer diyetinizden tüm modern buğday ürünlerini çıkarmazsanız bir anlamı yok.
- İlkel buğdayı istediğimiz kadar tüketebilir miyiz peki?
İlkel buğdayı da modern buğday kadar çok tüketirseniz, yine hasta olursunuz! Sonuçta tahılların tümü belli bir miktarda gluten içerir, üstelik bu basit karbonhidratların hepsi vücut tarafından şeker olarak algılanır. Ve vücudumuz bu kadar çok şekerle baş etmek için tasarlanmamıştır. Bu yüzden ilkel buğday da sadece sağlıklı kişiler tarafından ve günlük gıdalarının yüzde 5’ini geçmeyecek miktarda tüketilebilir.
Süper besinler
- Kitabınızda 10 süper besine yer veriyorsunuz. Bunlara örnekler verir misiniz?
Bunlardan biri her derde deva olan zeytinyağı… Bir besinden ziyade doğal bir ilaçtır. Zeytinyağı dünyanın en sağlıklı yağıdır. Bir diğeri ise sarımsak. Bugün sarımsağın, virüs ve bakterileri öldüren maddeler içerdiğini, yani doğal bir antibiyotik olduğunu biliyoruz. Brokoli de son derece etkili anti-kanserojen bileşenler içerdiğinden süper besinler arasında yer alıyor. Sebzelerin
piri olan enginar ise yapraklarında bulunan sinarin maddesi sayesinde bitkisel bir karaciğer ilacıdır. Ceviz de sağlıklı beyin fonksiyonları ve kalp sağlığı için son derece önemli bir süper besindir.
Şifalı bitkiler
Her eve lazım 7 şifalı bitkiye kitabınızda yer veriyorsunuz. Nedir bunlar?
1. Zeytin yaprağı: Bağışıklık sistemini güçlendirir ve kan şekerini dengeler.
2. Alman papatyası: Sakinleştirir, uyku verir, gaz sancılarında etkilidir.
3. Adaçayı: Soğuk algınlığı, öksürük ve boğaz ağrısına iyi gelir.
4. Lavanta: Sakinleştirir, zihinsel kapasiteyi artırır.
5. Kuşburnu: C vitamini deposudur, kilo vermeye yardımcı olur.
6. Biberiye: Beyin sağlığını korur, güçlü anti-kanser etkisi vardır.
7. Tıbbi nane: Mide dostudur, hazımsızlık ve şişkinlikte bir numaralı bitkidir.