Biz de süt içtikten sonra gaz, şişkinlik, bulantı, ishal gibi sindirim sorunu yaşayanlardan mısınız? Eğer öyle iseniz laktozla ilgili probleminiz olabilir. Doğada sadece memelilerin sütünde bulunan ve sütün tek karbonhidratı olan laktoz aslında süt şekeridir. Bu şekerin sindirilmesi için bağırsaklarımızdan laktaz enzimi üretilir. Enzim yardımıyla da laktozun bağırsaklarda parçalanması sağlanır. Ancak bazılarımızın vücudunda bu enzim bulunmayabiliyor veya yeterli oranda olmayabiliyor. O durumda da laktoz parçalanamıyor, sindirilemiyor ve emilemiyor. İşte bu soruna “laktoz intoleransı” deniliyor.
Bu sorundan muzdarip kişilerin sayısı azımsanacak gibi değil. Çalışmalar, dünya nüfusunun yarısından fazlasının, Türkiye nüfusunun ise yüzde 10’unun laktoz intoleransına sahip olduğunu gösteriyor. Tüm bu bilgileri öğrendiğimiz Beslenme ve Diyet Uzmanı Gözde Aksoy laktoz intoleransı ile ilgili sorularımızı cevapladı. Aksoy laktoz intoleransı olanlar için özel bir tatlı tarifini de paylaştı.
- Laktoz intoleransının temel belirtileri nelerdir?
Sindirilemeyen laktoz, bağırsaklarda bakteriler tarafından fermente edilir bu da gaz, şişkinlik, bulantı, ishale neden olabilir. Laktoz intoleransının mide bulantısı, mide krampları ve mide dolgunluğu gibi belirtileri de olabilir. Bu belirtiler laktoz içeren bir ürünü alındıktan yarım saat ile iki saat sonra başlayabilir.
“Süt büyüme ve gelişmeyi destekler”
- Laktoz intolerası olanların süt içmemesi mi gerekiyor?
Sütün çok önemli faydaları vardır. Süt tüm yaş grupları için gerekli olan kalsiyum ihtiyacının karşılanmasında kullanılacak en iyi kaynaktır. Çocuklukta ve gençlikte özellikle kemiklerin güçlü olması için gerekli bir besindir. Büyüme ve gelişmeyi destekler. İleri yaşlarda osteoporozdan korur. Kemik erimesini önler. Laktoz intoleransı olanların süt içmekten kaçınmak yerine laktozsuz sütleri tercih etmesini öneriyoruz. Ayrıca sert peynirler; yoğurt, kefir gibi fermente süt ürünleri laktoz oranı düşük olduğundan rahatlıkla tolere edilebilir.
Laktozsuz süt nedir?
Endüstride süte doğal laktaz enzimi eklenerek laktozun parçalanması sağlanarak laktozsuz sütler üretilmektedir. Süt, vitamin-mineral gibi besin değerlerinden hiçbir kayıp yaşanmadan kolay sindirilebilir bir yapıya sahip olur. Böylece kişinin sindirim sorunları engellenir. Laktozsuz sütler, laktozu parçalanmış halde olduğu için daha tatlı gelebilir.
Yaban mersinli şekersiz laktozsuz muhallebi
Malzemeler
- 1/2 litre laktozsuz süt
- 2 yumurta sarısı
- 1 paket vanilya
- 2 yemek kaşığı pirinç unu
- 2 yemek kaşığı bal
- 1 avuç yaban mersini
Hazırlanışı
Tencereye süt, yumurta sarısı, vanilya, pirinç ununu koyup kısık ateşte muhallebi kıvamına gelinceye kadar pişirin. Ocaktan alınca muhallebiye balı ilave edip karıştırın. Servis edilecek kaselere yaban mersinlerini koyup üzerine de muhallebiyi dökün. İstediğiniz meyvelerle değiştirip servis edebilirsiniz. -