Metin Uyar

Metin Uyar

metin.uyar@milliyet.com.tr

Tüm Yazıları

Spor eğitmeni Murat Bür “Yaza fit girmek isteyenler şimdiden düzenli egzersize ve kilo kontrolüne uygun beslenmeye başlamalı. Bunun için en önemli öğün kahvaltı” diyor

Spor eğitmeni Murat Bür’ün “Murat Bür’le Mutlu Tarifler / Fit Kahvaltı” kitabı (Destek Yayınları) raflarda yerini aldı. Yazın fit bir vücuda kavuşmak için şimdiden hazırlanmak ve sağlıklı yaşama yatırım yapmak isteyenler için yol gösterici bir kitap hazırlamış Bür. Kitapta kahvaltının önemi, az kalorili ve lezzetli fit kahvaltı seçenekleri ve pratik egzersizler yer alıyor. Bür kitabın sloganının “Spor yapan herkes şampiyondur ve şampiyonlar güne kahvaltısız başlamaz” olduğunu söylüyor.

Haberin Devamı

Kahvaltının önemi konusunda hemfikiriz ama kimimiz sabah kalkınca bir şey yemek kimimiz ise uykudan kısmak istemiyoruz, böylece kahvaltıya vakit kalmıyor. Asıl sorun bu. Bür de bu nedenle avokadolu sporcu omleti, balkabaklı yulaf, keçiboynuzu unlu pancake, mantarlı muffin ve kinoalı kek gibi hızla tüketilebilecek, iştah açıcı lezzetlerin ve rengarenk smoothie’lerin tariflerini veriyor kitabında.

- “Murat Bür’le Mutlu Tarifler” ileride fit tatlılar, spor öncesi ve sonrası beslenme diye devam edecek bir kitap serisi olacakmış; bu serinin ilk kitabı neden “Fit Kahvaltı”?

Kahvaltıyla başladık çünkü düzenli egzersiz yapan herkes şampiyondur ve şampiyonlar güne kahvaltısız başlamaz. Sabah yataktan hem bedensel hem de zihinsel olarak aç kalkarız. Ama zamana karşı
yarışırken kahvaltılar hep es geçilir ya da besleyici olacak bir şekilde yapılmaz. Bu da gün boyu enerjimizi, zihinsel performansımızı ve psikolojimizi etkiler.

“Farklı durumlara uygun seçenekler sunduk”

- Sağlıklı bir kahvaltıyla egzersiz performansının, kilo kontrolünün nasıl bir ilişkisi var?

Kahvaltı yapmadan egzersiz yaptığında yorgunluk hissin artacak, konsantrasyonun azalacak ve performansın düşecek. Kahvaltıyı atlayan sporcularda sakatlanma riski de artıyor. Sağlıklı bir kahvaltıyla ise egzersiz performansını artırmak mümkün. Ayrıca araştırmalar, iştahı yöneten en değerli öğünün kahvaltı olduğunu; kahvaltı atlama alışkanlığıyla yükselen kortizol seviyesinin stres faktörüyle kilo vermeye engel olabileceğini gösteriyor. Özetle 20 dakikadan az sürmeyen bir kahvaltıyla içimizdeki iştah canavarını kontrol etmek ve kilo kontrolünü sağlamak mümkün.

Haberin Devamı

- Kitapta tariflerini verdiğiniz lezzetleri ve egzersizleri nasıl seçtiniz?

Menülerin hazırlanmasında diyetisyen Elvan Odabaşı Kanar ve Formeo ekibi bana yardım etti. Farklı durumlara uygun seçenekler sunmaya çalıştık. Mesela o gün antrenmanı biraz yoğun olacak kişiler sıcak bir yulafla güne başlayabilir ya da o hafta ciddi vakit sıkıntısı olacak kişiler pazar akşamından muffin hazırlayıp iki sabah iki tane muffinle kahvaltı edebilirler. Egzersizler bölümündeyse herkesin alet gibi şeylere gereksinim duymadan, kendi vücut ağırlığını kullanarak yapabileceği hareketlere yer verdim.

- Bu bir yaza hazırlık kitabı mı?

Yaza fit girmek isteyenler şimdiden düzenli egzersize ve kilo kontrolüne uygun beslenmeye başlamalı. Kitaptan bu konuda yol göstersin diye yararlanabilirler. Kahvaltı alışkanlığı kazanmak ve belli egzersizlerle sağlıklı yaşama geçmek isteyenlere de kitap fayda sağlayacaktır.

Milliyet

Haberin Devamı
Kitaptan tarifler

Balkabaklı yulaf

Hazırlanışı: 1/2 su bardağı balkabağını yaklaşık 20 dakika haşlayıp soğumaya bırakın. Soğuduktan sonra bir rondoyla püre haline getirilen balkabağını, küçük boy bir tencerede arzu edilen miktarda yulaf ve süt ile birleştirerek orta ateşte, 5 dakika kadar pişirin. Hazırlanan karışımı servis kaselerine boşaltıp üzerlerine çubuk tarçın ve damla çikolatalar ilave ederek servise hazır hale getirin.

MALZEMELER

- 50-100 gram yulaf - 1/2 su bardağı haşlanmış balkabağı - 1 su bardağı süt - 1 tatlı kaşığı bitter damla çikolata - 1 tatlı kaşığı tarçın

Keçiboynuzu unlu pancake

Hazırlanışı: Genişçe bir kapta iki yumurta ve sütü iyice çırpın. Karışımın üzerine yavaş yavaş un ilave edip çırpmaya devam edin. Son olarak kabartma tozunu ekleyip çırpma işlemini tamamlayın. Karışımı, yağlanıp hazırlanan pancake tavasına dökerek pişmeye bırakın. Hamurun üst yüzeyinde ufacık kabarcıklar oluşunca pancake’in diğer tarafını çevirerek pişirin. Servis esnasında alternatif olarak, bir tatlı kaşığı bal ve taze meyveler kullanın.

MALZEMELER

- 2 yumurta - 1 su bardağı keçiboynuzu unu - 1 su bardağı yağsız süt - 1 tatlı kaşığı kabartma tozu