Fitoterapi (Bitkisel Tedaviler) uzmanı doktor ve eczacıların bir araya geldiği Fitovizyon’da hastaları iyileştiren ve hastalıklardan koruyan bitkisel reçeteler sunuldu.
Geçtiğimiz hafta Eczacılık ve İlaç Derneği (EİDER) tarafından düzenlenen Doğal Yaşam ve Sağlık Ürünleri & Fitoterapi, Aromaterapi ve Kozmetikte Yenilikler Kongresi’ne katıldım. Fitoterapi uzmanı doktorlar hazırladıkları bitkisel kürlerle hastalarını nasıl iyi ettiklerini, eczacılar fitoterapi ürünleriyle nelere şifa olduklarını anlattı. Ülkemiz için bu bir ilk belki ama sunumlardan anlaşılıyor ki kimyasal ilaç sanayinin devi konumundaki ülkelerde, insanlar ilaçta doğal olana çoktan yönelmiş bile...
Kongrede Sağlık Bakanlığı, Tıbbi İlaç ve Tıbbi Cihaz Kurumu, Bitkisel ve Destek Ürünleri Daire Başkanı Dr. Ecz. Aslı Can Ağca, Almanya’da 2500 bitki türü, ülkemizde ise 12 bin bitki türü bulunduğunu anlatıp, Almanya’da bitkisel ilaçların çok daha fazla olduğuna değindi. Bunun için bakanlık olarak bitkisel ilaç geliştirilmesini teşvik ettiklerini de vurguladı. Bakanlığın bu destekleyici yaklaşımı kadar bitkisel ilaçlara doktorlar ve eczacılar tarafından sahip çıkılması da gerekiyor. Kongrede bu noktada da ciddi bir ilerleme olduğu anlaşılıyordu. Onkoloji Uzmanı Prof. Dr. Canfeza Sezgin kanser hastalarında tamamlayıcı tedavi seçeneği olarak fitoterapi uygulamalarından yararlandığını anlattı. Zeytin yaprağı, goji berry, zerdeçal, brokoli, yeşilçay, çörek otu yağı gibi bitkisel kaynaklardan elde edilen kürlerle kanser hastalarında başarılı sonuçlar elde edebildiğine yönelik vakalar paylaştı.
Reçete örnekleri
Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Dr. Ömer Saltan sentetik ilaçların çocuklarda tolere edilmesi zor yan etkilere yol açabildiğine fitoterapide ise bu yan etkilerle daha az karşılaştığına değindi. Dikkat bozukluğu olan çocuklarda biberiye yağı kullandığını, yanıklarda sarı kantaron yağı içerisine tıbbi lavanta koyarak hazırladığı karışımdan yararlandığını anlattı. Fitoterapi Uzmanı Dr. Ümit Aktaş beslenmeyle hastalıkların ilişkili olduğuna değinip fitoterapi uzmanlarının hazırladığı beslenme reçeteleriyle salgın halini alan kronik hastalıkların önüne geçilebileceğini vurguladı. Aktaş diyabet tedavisinde probiyotiklerden, çemen otundan, tarçından, zeytin yaprağından yararlandığını anlattı. Fitoterapi ve Patoloji Uzmanı Dr. Elif Güveloğlu sunumunda kanserden koruyan reçete örnekleri verdi. Anlattığı kanser savar besinler arasında sumak, yeşilçay, soğan, sarımsak, zerdeçal, zencefil, siyah havuç, kırmızı pancar, nar, siyah üzüm, balkabağı ve yaban mersini, çörekotu, acı biber, üzüm, tarhun, kekik, karanfil, tarçın ve karabiber vardı.
“Eczacıların kontrolünde sunulmalı”
Kongre Bilimsel Kurul Başkanı Prof. Dr. Murat Kartal ülkemizin tıbbi bitkiler açısından güçlü olan potansiyelinden yararlanılması gerektiğini vurguladı. Ancak bu süreçte bitkisel ürünlerin sentetik ilaçların kalite standartlarında hazırlanarak eczacıların kontrolünde hastaya sunulması gerektiğine değindi. Kongrenin ilerleyen oturumlarında konuşan Prof. Dr. Erdem Yeşilada da bitkisel ürünlerden yarar görülmesi için standardizasyonun önemine değindi. Örneğin uzun gün dönemlerinde toplanan nanenin etki için gerekli bileşik olan mentol bakımından zengin olduğuna, kısa gün dönemlerinde toplanan nanede ise karaciğer üzerine toksik etkisi olan mentofuran maddesinin baskın olduğuna değindi. Yani toplanma zamanı bile bitkinin yarar yerine zarar getirmesine yol açabiliyor.