Metin Uyar

Metin Uyar

metin.uyar@milliyet.com.tr

Tüm Yazıları

Gelecek nesillere nefes alabilecekleri, sağlıklı bir dünya bırakmaya katkı sunmak amacıyla; Türk Toraks Derneği 22. Kongresi’nin sloganı: “Sağlıklı Nefes, Sağlıklı Dünya”

Hava kirliliği tüm dünya için olduğu gibi ülkemiz için de artık hayati bir konu! Prof. Dr. Hasan Bayram, Dünya Sağlık Örgütü’nün hava kalitesini değerlendirmek için kullandığı sınır değerlere göre illerimizin çoğunda havanın “kirli” olduğunu söylüyor. Bu kirliliğin temel nedeni ise fosil yakıtlar. Havamızı daha fazla kirletmemek için kömür ve petrol gibi fosil yakıtlara hızla veda etmemiz gerekiyor. Bayram bunlara alternatif olarak, güneş veya rüzgar enerjisi gibi yenilenebilir enerji kaynaklarına yönelmemiz gerektiğini söylüyor.

Haberin Devamı

GELECEK NESİLLER  NEFES ALABİLSİN

“Kıyameti öngörebiliyoruz”

2040 yılında 1.5 derece sıcaklık artışı olacağını söyleyen Prof. Dr. Elif Dağlı “Bu, hayvan türlerinin yüzde 18, böcek türlerinin yüzde 6, bitki türlerinin ve omurgalıların ise yüzde 8’inin dünyadan silinmesi anlamına geliyor” diyor. Sıcaklık artışı nedeniyle seller ve yangınlar gibi birçok doğa olayının yaşanacağını da ekliyor. “Bugünden itibaren bir şeyler yapar da, 2030’a kadar 1.5 derece sıcaklık artışında dünyayı tutabilirsek, bu kadar kayıpla kurtarabiliriz” diyen Dağlı “Eğer sıcaklık artışı 2 dereceye çıkarsa, yüzyılın sonunda dünyada canlı türü yaşaması mümkün olmayacak. Maalesef kıyameti öngörebiliyoruz. Bu nedenle çok hızlı davranmamız lazım” diye de uyarıyor. Bugün doğan bebeklerin kıyameti görmesini istemiyorsak, yenilenebilir enerji kaynaklarına yönelmemiz ve artık hiç termik santral açmamız gerektiğinin altını da çiziyor.

Tütün endüstrisi saldırıyor!

Sağlıklı nefes için uzak durmamız gereken maddelerin başında elbette sigara geliyor. Prof. Dr. Elif Dağlı, bu yıl Cumhuriyet tarihinin en yüksek tütün tüketiminin gerçekleştiğini söylüyor. Prof. Dağlı bu artışı tütün kontrolüne verilen önemin azalmasına bağlıyor. Tütün kontrolünün çok nankör olduğunun altını çizen Dağlı, “Yasalarımız çok güzel ama uygulamada sıkıntılar yaşanıyor. Bu esnada tütün endüstrisi de saldırıyor” diyor. Bu saldırının bir boyutunun da “daha az zararlı” olduğu iddiasıyla satışa sürülen yeni ürünler olduğunu öğreniyoruz. Prof. Dağlı “Elektronik sigara ve ısıtılmış tütün ürünleri sigaradan daha zararlı” diye uyarıyor.
Kongre basın toplantısında konuşan Amerikan Toraks Derneği önceki başkanı Prof. Marc Moss “50 sene önce sigara ilk tanıtıldığı zaman sizi rahatlatacak, stresinizi alacak, sağlığınızı düzeltecek bir ürün olarak tanıtıldı. Şimdi de e-sigara için aynı şey yapılıyor. O yüzden aynı hatayı yapmayalım. E-sigaranın şu ana kadar bildiğimiz zararlı etkileri olduğu gibi henüz bilmediğimiz zararlı etkileri de var. Onun için 50 yıl önce yapılan hata tekrarlanmasın” diyor.