Melih Aşık

Melih Aşık

m.asik@milliyet.com.tr

Tüm Yazıları

Haberi ajanslar geçti:

“Sigara üreticisine 6 milyar lira ‘vergi’ cezası”

Habere göre... Maliye Bakanlığı müfettişleri, Bakan Mehmet Şimşek’in “çok kazanandan çok vergi alınması” prensibi doğrultusunda denetimlerini sürdürürken kayıt dışı hasılatı belirlenen bir firmaya 6 milyar lira rekor ceza uygulamıştı.

Kimmiş bu sigara üreticisi firma?

Adı açıklanmadı...

Haberi okuyanlar “Aferin Maliye’ye” dediler.

6 milyar lira az buz para değil...

Sigara üreticisi şirketin aklını başına getirir!

Peki firma bu parayı öder mi? Ya da kaç para öder?

Haberin Devamı

Uygulama malum; Ceza yazıldıktan sonra firmanın itirazı gündeme gelir... Daha sonra mahkeme süreçleri başlar... Davalar uzar... Arada yargıçlar, savcılar değişir... Dosya alt mahkeme, üst mahkeme, Yargıtay arasında dolaşır durur. Vicdan - cüzdan ilişkisi gündeme girer. Firma cezayı ödeyemezse haciz davası başlar. O da yıllarca sürer. Sonunda ağır cezaya çarptırılan firma devede kulak bir bedelle cezadan kurtulur. Ceza haberini büyük puntolarla veren medya, yıllar sonra sonuç açıklanıp firma yakayı sıyırdığında doğal olarak bunu iç sayfalarda küçük görür. Ya da hiç görmez. Çünkü olay unutulmuştur.

Bu süreçleri özetleyen atasözlerimiz vardır. Birisi şudur:

“Minareyi çalan kılıfını hazırlar.”

NOT: O sigara firmasının adı açıklanmalı ki, biz de en azından yargı sürecini takip edelim.

BOZUKLUK

Cumhuriyet’in madeni parası (bozuk para) 100 yaşına girdi... Cumhuriyet ilanından sonra Mesrur İzzet Bey tarafından tasarlanan ilk madeni para 3 Ağustos 1924 tarihinde tedavüle girmişti. İlk madeni paralar 100 para, 5 kuruş, 10 kuruş, 20 kuruş şeklindeydi...

Günümüzde 1 kuruş, 5 kuruş, 10 kuruş, 25 kuruş, 50 kuruş ve 1 lira madeni para var ama piyasada görene aşkolsun... Değersiz olduğu için artık kimse cebinde bozuk para taşımıyor. Aranırsa da bulunmuyor. Dilenci bile almıyor!

Geçenlerde bizim torunun hayli zamandır bir kenarda duran kumbarasını açtırmak üzere bankaya gittik. Kumbarayı açtılar. Ancak içindeki paraları saymaya yanaşmadılar: “Vaktimiz yok lütfen siz sayıp getirin” dediler. Kumbaradaki paraları biz saydık... Yarım kilo beyaz peynir almaya yetecek para çıkmadı içinden...

Haberin Devamı

SAÇ

Ekranlarda spor yayını arasında bir şampuan reklamı:

“Saç dökülmelerini yüzde 95,6 azaltır”

Beyler: Bu oranı nasıl bir ölçümle elde ettiniz, merak ettim...

DOMİNİKA

Olimpiyatta kadınlar üç adım atlamada altın madalyayı Dominika adasından Thea Lafond aldı.

Dominika 70 bin nüfuslu bir adaymış.

85 milyonluk Türkiye’nin henüz altın madalyası yok...

GASP

Öğretmen Ali Özdemir anlatıyor:

- 2022 yılında Tekirdağ il merkezinde bir ev kiraladık. Elektrik, doğal gaz, su için ilgili kurumlara abonelik için başvurduk. Üç kurum da depozito adı altında 200-800 TL arası paralar almışlardı.

Geçen hafta aynı ilde başka bir konuta taşındık. Elektrik, doğal gaz ve su aboneliklerini yeni adrese taşımak için ilgili kurumlara yeniden başvurduk. Bu üç kurum da bizim 2 yıl önce depozit olarak ödediğimiz parayı aynı miktarda iade ederek yeniden depozito paraları aldılar.

Bu üç kuruma depozito verdiğim tarihte dolar 13 TL dolayında idi. Şu anda ise 33 TL dolayında. Yüzde 150 dolayında bir artış oldu. Lakin bizim paraları 2 yıldır kullanan üç kurum aynı miktarda parayı geri verdi.

Haberin Devamı

Ortada bir dalavere, hile, hak yeme olduğunu düşünüyorum.

Haksız mıyım?

KURMAY

Yüksek Askerî Şura listesinde terfi eden amirallerden “Deniz Kurmay Tümamiral”, “Deniz Kurmay Tuğamiral” diye söz edilmiş…

CHP Gölge Savunma Bakanı Yankı Bağcıoğlu bir not yazmış. Diyor ki:

“YAŞ Sekretarya görevini yürüten Bakan Yardımcısı ile Personel Genel Müdürüne hatırlatayım, “Kurmay amiral” diye bir şey olmaz.”

Biz de bilvesile öğrenmiş olduk...

OKUYUN

Bursa Osmangazi Belediyesi, Hasan Ali Yücel Dünya Klasikleri Kütüphanesi ile Genç Kafe’yi hizmete açtı. Yaklaşık 10 bin kitaba sahip kütüphane ziyaretçilere hem okuma zevki hem uygun fiyata kahve keyfi verecek. İlçede bunun dokuzuncu kütüphane olduğunu hatırlatalım.

Osmangazi Belediye Başkanı Erkan Aydın, üç dönem Bursa milletvekilliği yaptıktan sonra son seçimde adaylığını koymamış, Osmangazi Belediye başkanlığını hedeflemişti. Erkan Aydın bir sonraki kütüphaneye de “İsmail Hakkı Tonguç” adının verileceğini söylüyor.

Sayın Belediye Başkanına not…

İlçenizde çocuk kütüphanesi ve oyuncak kütüphanesi de var mı?

Olduğunu veya olacağını umuyorum... Daha büyük ihtiyaç o yöndedir.