İnternette gezinirken Kim Kardashian’ın yeni şarkısına rastladım. “Herkes şarkıcı olmak zorunda mı?” diye düşündüm. Aslında hayır
Ama şarkıcı kotası diye bir şey de yok Allah’a şükür. İsteyen olabilmeli.
Mahsun Kırmızıgül’ün eskiden her fırsatta konser vermeyi çok sevdiği Orta Asya diktatörlerinden birinin ülkesinde olmadığımız sürece isteyen herkes şarkıcı olabilmeli. Playback yapmak yasak değil.
Ünlüyseniz, işin içinde daha fazla para ve ün varsa neden şarkıcı olmayasınız?
Hülya Avşar’dan Banu Alkan’a, Türkan Şoray’dan Ayhan Işık’a herkes denedi bu işi. Cüneyt Arkın 1980 yılında İzmir Fuarı’nda sahneye çıktı. Repertuvarı bilmiyorum. Ama gözümün önüne getirmek bile zor şu anda.
Futbolcular da meraklı. Ümit Davala’nın hip hop albümünü hatırlayın.
Neticede Kim Kardashian’a refleks gereği çemkirmeye hazır bir haldeyken bunda zorlandığımı fark ettim.
Herkesin “Ne iş yaptığı belirsiz bir tür ikoncan” olduğunu kabul ettiği ünlü biri, tamam. Kimine göre antipatik, kimine göre ahlaksız, şımarık... Fark etmez. İnsanlar onu fiziği için beğeniyor. Ona da kabul.
Ama şarkıyı dinledikçe sadece bu nedenlerden dolayı kötü olduğunu düşünmenin yanlış olduğu ortaya çıktı. İster “guilty pleasure” deyin ister zevksizliğe övgü. Umurumda değil.
Kim Kardashian’ın şarkısı “Jam” (Turn It Up) gayet güzel olmuş. Acayip beğendim. Yazın denize girerken falan dinlenebilecek nefis bir şarkı.
Türkiye’nin en fazla dinlenen ve sevilen popçusu Serdar Ortaç. Kardashian’ın da Serdar kadar sesi var. “Ama Serdar’ın besteciliği güzel” diyenlere bu şarkıyı Rihanna’nın “Umbrella”sını besteleyen The Dream yapmış diye yanıt veriyorum.
Britney Spears’in son single’ı “Hold It Against Me”yi dinledim. 10 yıldır aynı şarkıyı dinlemektense Kim Kardashian’ı tercih ederim valla.
Bu yazıdan çıkan sonuç: Bir. Kim Kardashian’ın şarkısını beğenmemle poposunu beğenmem arasında bir ilişki yoktur.
İki. Önyargı kötü bir şeydir.
Ayrıca itiraf ediyorum...
* R.E.M.’in “Überlin” isimli yeni şarkısına çektiği klipte oynayan Aaron Johnson’ı çok tuttum. Anlaşılan bu ara büyük grupların tek kişilik klip çekmesi trend oluyor. Radiohead’in “Lotus Flower”ında bizzat solist Thom Yorke, burada da oyuncu Aaron Johnson dans ediyor (ikisine de Hasan Baba’yı izlemelerini öneriyorum). Bu arada Aaron Johnson “Kick Ass”te başroldeki eleman. İzlemediyseniz tavsiye ederim.
* Az önceki itiraf çok uzun oldu.
* Hasan Baba’nın “Çakkıdı” dansı videosundaki kravatlı elemandan çok tırsıyorum.
* Şişme kadına “şişme bayan” diyenler insanlar var (Twitter’da manyetikbant’tan öğrendim). Yakında “şişme bacı” çıkarsa şaşırmam.
* Tamer Karadağlı ile Dünya Kadınlar Günü kutlamayı planlayan bir firma var. Bir kadın neden Tamer Karadağlı ile Kadınlar Günü kutlamak istesin? Kadın okurlar bana anlatabilir mi?
Evet, Yüksek Sadakat’in Eurovision şarkısı çalıntı çünkü...
* Yüksek Sadakat’in “Live it Up”ı da araklandığı ifade edilen The Kinks’in “All Day and All of the Night”ı da gitarla çalınıyor. (İnanılır gibi değil!)
* Her iki şarkıda da davullar var. (Şok şok şok!)
* Her iki şarkıyı da birisi söylüyor. (Az sonra...)
* Her iki şarkının da giriş ve nakarat bölümleri var. (Bu kadar benzerlik imkansız!)
* Her iki şarkıyı da bir grup çalıyor.
(Bu Türkler de fazla oluyor!)
PAZAR ALBÜMÜ
“Fields” - Junip
Dün gece Nublu Jazz Festivali’nin de konuğu olan Junip’in “Fields” isimli albümü 2010’da çıktı. Grup Jose Gonzales’in grubu. İsveçli Elias Araya ve Tobias Winterkorn grubun diğer üyeleri. Gonzales’in özel sesini ve vokal tarzını bilenler onu genellikle elinde gitarı ve bir-iki enstrümanlı minimal müziğiyle tanır. Otto’ye geldiğinde bu şekilde bir konser vermişti. Junip elektronik unsurlar barındırıyor. Bu özel vokale her anlamda boyut katıyor. Grubu dün akşam kaçırdıysanız işte size fırsat. Önünüzde koca bir pazar günü var.
Ballı ekstralara gidenler pişman, ya bizimkiler?
Diyeceksiniz ki bizde Kaddafi mi var?
Hayır yok. Olmaz da zaten çok şükür.
Ama darbeciler, diktatörler, halkına zulmedenler vardı. Onlarla samimiyet kuranlar, ayaklarına gidenler, şarkılar söyleyenler, methiyeler düzenler de vardı.
Dünyada oluşan vicdani rahatsızlık (hem de imaj korkusu) Beyoncé, Mariah Carey, Nelly Furtado gibi isimleri Kaddafi’nin oğullarından aldıkları paraları hayır kurumlarına bağışlamaya mecbur etti. Konu para değil diktatörü eğlendirmenin utancıydı.
Özeleştiri iyi bir şeydir. Zaman zaman herkes yapmalı.
Hakkınızı helal edin!
Siz bu satırları okurken ben 600’e yakın şarkı dinlemek üzere kampa girmiş olacağım. Bu yılki Miller Music Factory’ye, pardon yeni adıyla Music Factory’ye sadece alternatif rock ve cover dallarında katılan eser sayısı bu. Ayrıca hip hop, DJ, electronica ve dans kategorileri de düşünürsek yeni işler üreten genç müzisyenlerin sayısı azalmıyor, her yıl artıyor.
8 Mart’tan itibaren eserler millermusicfactory.com adresinde oylanacak.
600 şarkı nasıl dinlenir? Ortalama üç dakika deseniz 1800 dakika, kemiksiz 30 saat. Durumu Twitter’dan ve hafifmuzik.org’dan canlı bildiririm. Şimdi bir market bulup kahve, kola, Nutella falan depolamam lazım. Hakkınızı helal edin.