Levent Köprülü

Levent Köprülü

-

Tüm Yazıları

Pandemi döneminde düzenlenmeyen Avrupa ve dünyanın en önemli fuarı olan IAA Transportation, dün basın günüyle birlikte açıldı. Türkiye’den de pek çok üretici ve firma, burada yeniliklerini sergiliyor.

HANNOVER - Dünyanın önemli ticari araç ve ulaştırma etkinliklerinden biri olan ve Kovid-19 döneminde düzenlenmeyen “IAA Transportation 2022” fuarı, dün basın günüyle birlikte kapılarını açtı. Bu yıl “Hareket Halindeki İnsanlar ve Nesneler” sloganıyla 20-25 Eylül tarihleri arasında açık kalacak fuara, Türkiye’den de pek çok üreticinin ve global markaların Türkiye’de üretilmiş modelleri de katılıyor. Nitekim Ford Otosan, Ford Trucks markasıyla fuarda yerini alırken, otobüs üreticileri Temsa, Karsan, Otokar, Anadolu Isuzu gibi önemli yerli markalar da, yeni ürünleriyle adeta şov yaptı.
Bu yılki fuarda, özellikle Kovid-19 pandemisinin ardından, bireylerin değişen beklentileri ve iklim değişikliği endişeleri nedeniyle birbiri ardına getirilen düzenlemelerle yeniden şekillenmeye başlayan ulaşım konseptleri önemli yer tutuyor. Nitekim bu yeni konseptlere uyumlu hafif ve ağır ticari araç modelleri, daha çok elektrik ve hidrojen gibi alternatif yakıtlı versiyonlarıyla sergileniyor.

Haberin Devamı

Kritik zamanlama

Alman Otomotiv Endüstrisi Birliği (VDA) CEO’su Jurgen Mindel’in verdiği bilgilere göre bu yıl önceki yıllara oranla çok yoğun bir katılım gerçekleşirken, fuar alanlarının tamamı dolmuş. 42 ülkeden 1400 firmanın yer aldığı fuara, uluslararası ve yerli (Alman) üreticiler, tedarikçiler, altyapı sağlayıcıları, otobüs üreticileri, ağır ve hafif ticari araç üreticileri, teknoloji şirketleri ve hatta start-uplar katılıyor. Ana ve yan sanayi olmak üzere Türkiye’den 130’un üzerinde firma dikkat çekiyor. Bununla birlikte, Kovid-19 sonrası Türkiye’de ve tüm dünyada giderek artan internet üzerinden alışverişe yönelik ilk kez “kargo bisikletleri” de burada özel bir alanda yer bulmuş.

Türk üreticiler ise özellkle ağır ticari araç ve otobüs yenilikleriyle Hannover’de gövde gösterisi yaptı. Pek çok yerli markanın “ilk” olarak nitelenebilecek yeniliklerini sergilediği fuarın önemli modellerinden bazıları şöyleydi:

Haberin Devamı

Yerlilerin Hannover şovu

Türkiye’nin ilk yerli elektrikli kamyonu

Her alanda elektrifikasyon süreci başlatan ve bunun için 2 milyar dolar yatırım açıklayan Ford Otosan, Kocaeli ve Yeniköy fabrikalarında üretilen elektrikli E-Transit ile 2023 yılında üretimi başlayacak E-Transit Custom’ı Hannover’de dünyaya tanıttı.

Şirketin en büyük sürprizi ise yüzde 100 elektrikli kamyonu oldu. Ford Otosan’ın global markası Ford Trucks tarafından fuarda ilk kez tanıtılan araç tasarımından test süreçlerine kadar tamamen Türkiye’de geliştirildi ve üretildi. Ford Otosan, 100 elektrikli kamyonuyla ağır ticaride de yeni nesil elektrikli araç geliştiren ve üreten dünyanın sayılı markaları arasına adını yazdırdı.

Ford Otosan, Ford Trucks markasının 2030 yılında Avrupa satışlarının yüzde 50’sinin sıfır emisyonlu araçlardan oluşmasını, 2040’da ise tüm operasyonlarında sattığı araçların tamamının sıfır emisyonlu olmasını hedefliyor. Ford Otosan Genel Müdürü Güven Özyurt, binek araçlardan ağır ticariye kadar geniş bir yelpazede elektrikli dönüşümün dünya çapındaki önemli oyuncuları arasında yer aldıklarını belirterek, “Türkiye’nin en gelişmiş Ar-Ge merkezi ve en yetkin mühendisleriyle geçmişten beri pek çok ilke imza attık. Bugün yüzde 100 elektrikli kamyonumuzla yine bir ilki başarmanın ve inovatif teknolojilerimizi sizlere sunmanın gururunu yaşıyoruz” dedi.

Haberin Devamı

Çöp kamyonu versiyonuyla sergilenen elektrikli kamyon, 300 kilometreden fazla menzile sahip. 1.5 saatte akülerinin yüzde 80’i şarj edilebiliyor.

Yerlilerin Hannover şovu

Yerlilerin Hannover şovu

Avrupa’da bir ilk olacak

TEMSA, yeni elektrikli araç modeli “LD SB E”yi, Hannover’deki fuarda tanıttı. “LD SB E”, Avrupalı bir şirketin ürettiği ilk elektrikli şehirlerarası otobüs oldu. Şirket, LD SB E ile elektrikli ürün gamındaki araç sayısını 5’e çıkarırken, 3 yıl içinde elektrikli araçların toplam üretim içerisindeki payını yüzde 50’ye yükseltmeyi hedefliyor. Şirketin CEO’su Tolga Kaan Doğancıoğlu, “Bugün farklı segmentlerde 5 farklı elektrikli aracın lansmanını yapmış olan dünyadaki ender şirketlerden biriyiz. Ayrıca LD SB ile Avrupalı bir şirket olarak kıtanın ilk şehirlerarası elektrikli otobüsünü üretmiş olmanın gururunu yaşıyoruz. 2025 yılında üretim tesisimizden çıkan her iki araçtan bir tanesinin elektrikli olmasını hedefliyoruz” dedi.

Yerlilerin Hannover şovu

Hidrojenli otobüse Türk imzası

Karsan, IAA Transportation Fuarı’nda seri üretim hidrojenli otobüsünün dünya lansmanını yaptı. Türkiye’nin ilk hidrojenli otobüsü olan “e-ATA HYDROGEN”, öncelikli olarak Avrupa ülkelerini hedefliyor.

Elektrikli e-ATA modelinin hidrojenli versiyonu olan “e-ATA HYDROGEN”, 500 km’ye varan menzili ile dikkat çekiyor. Karsan CEO’su Okan Baş, “Avrupa’da hidrojenli otobüs pazarının 5 yıl içinde 2 bin adetlere ulaşacağını belirterek, hedeflerinin 100 adetlik satış olduğunu kaydetti. Baş, hidrojenli otobüslerin fiyatlarının elektrikli otobüslerden 1.5 kat daha yüksek olduğunu da sözlerine ekledi.

Yerlilerin Hannover şovu

İnternet alışverişlerine yerli ‘Big·e’

Anadolu Isuzu, Türk mühendislerinin imzasını taşıyan yüzde 100 elektrikli yeni modeli “Big·e”yi tanıttı. AOS (Anadolu Otomotiv Sanayi) markalı ilk model olan Big·e, lojistik ve taşımacılık çözümlerinde geleceğin mobilite aracı olarak dikkati çekiyor. Yaklaşık 4 metreküplük hacme ve 1.000 kilograma varan taşıma kapasitesine sahip araç, üç farklı batarya kapasitesi ile satılacak. Big·e, 80 km’den 150 km’ye varan menzil sunacak. 50, 60 ve 80 km/s maksimum hızlara sahip 3 farklı versiyonu olacak aracın en büyük avantajlarından birisi de standart priz üzerinden şarj edilebilmesi. Big·e, öncelikle şehir içinde kurye, paket servis ve dağıtım hizmetleri sunan işletmelere yönelik tasarlanırken, Ocak 2024’te satışa çıkacak. Anadolu Isuzu Genel Müdürü Tuğrul Arıkan, Big·e‘nin ticari araçlardaki değişimin güçlü bir simgesi olduğunu belirterek, “Anadolu Isuzu tarihinin önemli atılımlarından biri... Anadolu Isuzu mühendis ve tasarımcıları tarafından hayata geçirilen Big·e ile iddialıyız” dedi. Big·e’yi Trendyol, Coca-Cola, Anadolu Efes, Migros başta olmak üzere birçok şirketin test ettiğini söyleyen Arıkan, Avrupa’dan da yoğun talep beklediklerini, yılda 10 bin adet üretebileceklerini kaydetti.

Yerlilerin Hannover şovu