Levent Köprülü

Levent Köprülü

-

Tüm Yazıları

Türk otomotiv sanayi, geçen yıl yüzde 6’lık artışla 1 milyon 352 bin 648 adetlik üretim gerçekleştirirken, toplam otomotiv ihracatında da adet bazında yüzde 4’lük artış yaşadı. Otomotiv Sanayii Derneği (OSD) verilerine göre, geçtiğimiz yıl toplam 970 bin 124 adet araç ihraç eden otomotiv sanayi, dolar bazında yüzde 6 artışla 31.5 milyar dolarlık dış satım gerçekleştirdi. Otomotiv ihracatı euro bazındaysa yüzde 18 artışla 29.9 milyar euro’ya ulaştı. Bu dönemde, dolar bazında ana sanayi ihracatı yüzde 4, tedarik sanayi ihracatı da yüzde 9 arttı.

Haberin Devamı

‘Hazırlık şart’

OSD Yönetim Kurulu Başkanı Cengiz Eroldu, sektörün geçen yıl yaklaşık 1 milyar dolar yatırım yaptığını, istihdamını da yüzde 9 artışla 57 bine çıkardığını hatırlattı. Toplam kapasite kullanımının yüzde 70’e ulaştığını kaydeden Eroldu, gelecek yıl özellikle Avrupa pazarında talep düşüşleri beklendiğini, bunun için iç pazarın artırılmasının önem taşıdığını söyledi.

Elektrikli araç dönüşümünün, Türkiye’deki tedarik pazarkının güncellenmesini de önemli hale getirdiğini altını çizen Eroldu, “Türkiye otomotiv sanayinin dönüşüm sonrasında rekabetçilik kaybına uğramaması lazım. Bunun için tedarik sanayinin teknolojik dönüşümünü desteklememiz gerekli. Tedarikçi parkımıza başka sektörlerden oyuncular girecekler artık. Yani biz klasik tedarikçi profilinin değişime uğradığını görüyoruz aslında. Daha çok yazılım, elektrik, elektronik gibi iş kollarında, bugüne kadar otomotivle hiç ilgilenmemiş ama otomotivde ana tedarikçi rollerine soyunacak yeni figürler, yeni oyuncular var. Onlarla iş birlikleri yapmaya çalışıyoruz” dedi.

‘Tedarik parkını güncellemek şart’

Togg’un bu alanda önemli bir öncülük görevi üstlendiğini, bu markanın oluşumunda yer alan, birçok yeni oyuncular, yeni tedarikçiler bulunduğunu kaydeden Cengiz Eroldu, “Bunlar aslında otomotiv sanayinin geneli için de bir fırsat. Buradaki en büyük hedefimiz, elbette yerli katkı oranlarımızın, yerlilik oranlarımızın korunması ve ülke ekonomisine önemli katkısı olan otomotiv sanayinin önümüzdeki yıllarda da büyütülmesi olacak” diye konuştu.