Levent Köprülü

Levent Köprülü

-

Tüm Yazıları

Elektrikli araç dönüşümü, özellikle Avrupa’da giderek hızlı bir şekilde sürerken, bu kez rekabet de kızıştı. VW, elektrikli satışında bu yıl ilk sırayı alırken, Stellantis’in nefesi ensesinde...

Tüm dünyada elektrikli araçlara geçiş konusunda çalışmalar hızlanırken, sıkı bir rekabet de başladı. Tıpkı içten yanmalı motorlu araçlarla olduğu gibi, elektrikli araçlarla da satışlar konusunda birbiriyle yarışmaya başlayan üreticiler, gözlerine Tesla’yı kestirmiş durumda.

Elektrikli savaşı kızıştı

Çip tedarikinin yanı sıra Ukrayna savaşı nedeniyle bazı parça sevkiyatlarının azalması bir yana, elektrikli araçlar konusunda rekabet iyiden iyiye kızışmaya başladı. Nitekim elektrikli araçlar konusunda dünyanın önde gelen ve örnek alınan markası haline gelen Tesla, Almanya’da kurduğu tesisiyle birlikte Avrupalı rakiplerinin korkulu rüyası haline geldi. Norveç gibi ülkelerde, satışta içten yanmalı motorlara sahip modelleri sollayan Tesla, Berlin’de üretimine başladığı “Model Y” ile bu yılın ilk yarısında Avrupa’nın “en çok satan lüks orta sınıf SUV modeli” ünvanını Mercedes GLC’den almış görünüyor. Model Y’nin, Avrupa’nın en çok satan premium modeli Audi A3’ü de geçebileceği belirtiliyor.

Haberin Devamı

Bununla birlikte Tesla, geçtiğimiz günlerde bir açıklama yaparak, yeni kurulan Berlin ve Teksas fabrikalarının tam kapasiteye geçmesinin ardından kısa vadede yıllık üretimini 2 milyon adede çıkarmayı, uzun vadeli hedefinin ise yılda 20 milyon adetlik üretime ulaşmak olduğunu belirtti.

Rekabet artıyor

Hatırlanacağı üzere Volkswagen, elektrikli araçlar pazarında, özellikle de Avrupa’da Tesla’yı geçerek birinci marka olmayı amaçladığını defalarca bildirmişti.

Ancak görünen o ki, VW’nin bu hedefine ulaşan bir başka grup daha var. Nitekim Peugeot, Citroen, DS, Opel ve Fiat gibi güçlü markaları bünyesinde barındıran Stellantis Grubu, Volkswagen ve Tesla’yı geride bırakarak Avrupa’nın en çok elektrikli araç satanı olmak istediğini bildirdi. Stellantis CEO’su Carlos Tavares, “Elektrikli araçlar konusunda Avrupa pazarında ilk sırada olmak için mücadele ediyoruz” dedi. Bu yılın ilk yarısında Stellantis Avrupa’da tam elektrikli 105 bin 413 otomobil satarken, 116 bin 307 adet satan VW’nin hemen gerisinde yer aldı. Bununla birlikte 78 bin 277 adetlik satışta kalan Tesla’yı ise geçmeyi başardı.

Haberin Devamı

Yeni Fiat 500, İtalya ve Almanya’da yılın ikinci çeyreğinde en çok satan elektrikli araç olurken, aynı dönemde Peugeot e-208 de Fransa’da lider oldu.

Elektrikli savaşı kızıştı

Siro ilk bataryasını üretti

TOGG ve Farasis Energy ortaklığında kurulan Siro Silk Road Temiz Enerji Depolama Teknolojileri, Gebze’de kurduğu Batarya Geliştirme Merkezi’nde ilk bataryasını üretti. Küresel çapta otomotiv ve otomotiv dışı uygulamalar için enerji depolama çözümleri geliştirmek üzere kurulan Siro’nun ürettiği ilk batarya, tüm testlerden başarıyla geçti. Siro Batarya Geliştirme Merkezi’nde başta elektrikli araçlar olmak üzere farklı kullanım alanları için geliştirme faaliyetleri yürütülecek.

Gemlik’te kurulumu süren seri üretim hatlarının devreye alınmasıyla birlikte, Gebze’deki Batarya Geliştirme Merkezi’nde yeni jenerasyon batarya modül ve paketlerinin yanında, batarya hücrelerinin de geliştirilmesi planlanıyor. İki merkez arasında bir sinerji oluşturularak, bataryalar için teknoloji geliştirmesinden seri üretime kadar olan süreçler tamamlanmış olacak.

Haberin Devamı

Siro, geliştirilen batarya modül ve paketlerinin seri üretimine 2023 başından itibaren başlayacak. İkinci aşamada Siro, Li-Ion NMC batarya hücreleri geliştirip, üretecek. Böylece Türkiye, az sayıda ülkede bulunan hücre geliştirme ve üretme yetkinliğine sahip olacak. Siro, 2031 yılı itibarıyla yıllık 20 GWs’lık üretim kapasitesiyle bölgenin lider enerji depolama oyuncularından biri olacak.

Maserati’nin yeni yarışçısı

Elektrikli savaşı kızıştı

İtalyan Maserati, marka, hız ve motor sporları tutkunu müşterileri için geliştirdiği “MC20”nin GT2 versiyonu ile 2023 yılında ilk kez Fanatec GT2 Avrupa Şampiyonası’nda yarışacak. Çift turbo beslemeli 3000 cc’lik V6 motora sahip araç, 630 HP’nin üzerinde güç üretecek.