Levent Köprülü

Levent Köprülü

-

Tüm Yazıları

Otomotiv Distribütörleri ve Mobilite Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Bozkurt, 2023 yılında da pazarın, geçen yıla yakın seviyelerde seyredeceğini tahmin ettiklerini belirtti.

‘Bu yıl pazar 2022’ye yakın olacak’

Otomotiv Distribütörleri ve Mobilite Derneği’nin (ODMD) verilerine göre, araç bulunurluğunda yaşanan sorunlara rağmen otomobil ve hafif ticari araç pazarı toplamı, bir önceki yıla göre yüzde 6.2 artarak 783 bin 283 adet olarak gerçekleşti. Bunun 592 bin 660 adedini (yüzde 5.5 artışla) binek otomobil satışları oluştururken, 190 bin 623 adedi de (yüzde 8,6 artışla) hafif ticari araç satışlarından geldi.

Haberin Devamı

ODMD Yönetim Kurulu Başkanı Ali Haydar Bozkurt, ‘2021’in son çeyreğinden itibaren, 2022 yılının belirsiz bir yıl olacağını dile getirmiştik. Ham madde, çip krizi gibi etkenler zaten hep gündemimizdeydi.

‘Bu yıl pazar 2022’ye yakın olacak’

ALİ HAYDAR BOZKURT

2022’ye girerken de, bu sürecin devam edeceğini biliyorduk. Ancak bunların hemen arkasından gelen Rusya-Ukrayna savaşı, sonrasında yaşanan enerji krizi ve dünyayı saran bir enflasyon gündeme geldi. Her geçen gün üretimde aksamalar yaşandı ve pazar tahmini yapmak zorlaştı” hatırlatmasını yaptı. Tüm otomotiv sektörü olarak durumu adeta gün gün, saat saat yönettiklerini kaydeden Bozkurt, “Yıl boyunca bulunurluk konusu gündemdeydi. Aralık ayındaysa, daha fazla araç bulunmasıyla birlikte, 115 bin adedin üzerinde araç satışı gerçekleştiğini gördük. Aralık ayındaki yüksek temponun ardından 2022’yi, 783 bin 283 adet ile bir önceki yıla göre yüzde 6,2 artışla kapatmaktan dolayı mutluyuz” ifadelerini kullandı.

‘Katkımız büyük’

2022’de otomotiv sektörünün 30 milyar dolar ihracat gerçekleştirdiğini ve son 17 yılda yarattığı cari fazlanın 77 milyar dolar olduğunu vurgulayan Ali Haydar Bozkurt, “Bu yıl toplanan yaklaşık 367 milyar TL’lik ÖTV’nin 138 milyar TL’lik kısmı, yani yaklaşık yüzde 40’ı otomotiv sektörüne ait oldu. Ayrıca 23 milyar TL civarı da MTV geliri sağladık. 80 bin kişiye direkt, 500 bin kişiye de dolaylı olarak istihdam sağlayan otomotiv sektörü, ekonomimize olumlu katkılar sağlayarak değer yaratmaya devam etti” diye konuştu.

Haberin Devamı

Derneğin 2023’e yönelik öngörülerini de paylaşan Yönetim Kurulu Başkanı Bozkurt, “Rusya-Ukrayna savaşı devam ediyor; tedarik sorunları çözülebilmiş değil ve karşımıza enflasyon ile artan maliyetler de çıkıyor. Diğer yandan özellikle arz konusunda yaşanan sıkıntılarla, 2018’den bu yana hem filo hem perakende tarafında ertelenen bir talep olduğunu da görüyoruz. Normal şartlarda pazarın rahatlıkla 1 milyonun üzerinde olacağını ifade edebilirdik fakat mevcut parametreler, arz sorunlarının, bu rakamlara ulaşılmasının önünde engel teşkil edeceğini gösteriyor” dedi.

Bu yüzden 2023’ün de, arzın talebe göre biraz daha düşük kalacağı bir yıl olacağını öngördüklerini söyleyen Bozkurt, şöyle devam etti:

“Global olarak üretimdeki sıkıntılar devam ediyor ve öngörümüz, 2022’ye yakın bir araç bulunurluğu olacağı yönünde. Dolayısıyla bugün bu noktadan baktığımızda, pazarın 2022’ye yakın seyredeceğini ve 800 binler civarında gerçekleşeceğini tahmin ediyoruz. Elbette önümüzdeki aylarda olumlu gelişmeler yaşanırsa, sözünü ettiğimiz 800 binli rakamlara sahip pazar tahmini, artış gösterecek potansiyele sahip. İçerisinde bulunduğumuz durumda daha uzun vadeli öngörüler ise yanıltıcı olacaktır.”

Haberin Devamı

‘Bu yıl pazar 2022’ye yakın olacak’

Evden alıp adrese teslim!

‘Bu yıl pazar 2022’ye yakın olacak’

ABD’de düzenlenen Tüketici Elektroniği Fuarı CES 2023’e katılan ve bugüne kadar çekici otomobillere hayat veren tasarımlarıyla bilinen “Italdesign”, bu kez alışılmışın dışında bir konsepti tanıtıyor. “Climb-E” adı verilen ve asansörleriyle birilen Schindler’in de katkılarıyla geliştirilen konsept, tamamen sürücüsüz, elektrikli ulaşımı hedefliyor. Evinizin salonundan binebileceğiniz kapsül, bir lift yardımıyla aşağıya kadar iniyor ve garajdan çıkan elektrikli taşıyıcıya yüklenerek trafikte kendiliğinden yol alıyor sizi istediğiniz adrese teslim ediyor. Kapsüllerle toplu taşıma araçlarına binilmesi de mümkün kılınırken, insanların sokağa dahi adım atmaması gibi bir amaç güdülmüş.

Kuzey Amerika’ya Kanada’dan girdi

Karsan, yurt dışındaki varlığını Avrupa’da olduğu gibi Kuzey Amerika pazarında da güçlendirmek üzere çalışmalarını sürdürüyor. 2022 yılı başında Kanada’nın önde gelen otobüs tedarikçisi ve bakım hizmetleri sağlayıcısı Mississauga Bus Group of Companies’e bağlı Damera Bus Sales Canada Corp. ile distribütörlük anlaşması imzalayan Karsan, yoğun çalışmalarının meyvelerini toplamaya başladı.

‘Bu yıl pazar 2022’ye yakın olacak’

Kanada’da Saint John kentine teslim edilen 6 adet Karsan e-JEST, yeni yıl itibarıyla hizmete girdi. Bu teslimatla Kuzey Amerika pazarına güçlü bir giriş yaptıklarını söyleyen Karsan CEO’su Okan Baş, “Avrupa’da iki yıl üst üste pazar liderliği elde eden e-JEST, Avrupa’dan sonra Kuzey Amerika’nın ilk elektrikli minibüsü olarak pazarda önemli bir yer edinmeye başlıyor. Bu pazarda iddialı hedeflerimiz var ve önümüzdeki dönemde Kanada’nın farklı şehirlerine de e-JEST teslimatlarımız sürecek” dedi.