Levent Köprülü

Levent Köprülü

-

Tüm Yazıları

Mobil takip sistemleri üzerine uzman Arvento, sadece araç takip şirketi olmadığını, geliştirdiği sistemlerle aynı zamanda kişi ve nesne takibinin yanı sıra yangınla mücadelede de rol oynuyor

Günümüzde filolar, araç kiralama şirketleri ve bireysel kullanıcılar tarafından tercih edilen araç takip sistemleri giderek yaygınlaşıyor. Ancak Arvento Genel Müdürü Özer Hıncal, sadece “araç takip şirketi” olmadıklarını, araçların yanı sıra çocuk ya da yaşlıları, nesneleri de takip edebilen sistemler geliştirdiklerini hatta orman yangınlarıyla mücadelede de yer aldıklarını anlatıyor.

Haberin Devamı

Türkiye’de geliştirip ürettiği bu teknolojileri üç kıtaya ihraç ettiklerini belirten Özer Hıncal, sistemlerinin en önemli müşterilerinin doğal olarak filo ve kiralama şirketleri olduğunu dile getirdi. Bunun yanında farklı sistemler de geliştirdiklerinin altını çizen Hıncal, en hayati örneğin, geçtiğimiz yaza damgasını vuran orman yangınları olduğunu vurguladı. Son yangınlarda kendi geliştirdikleri “Yangın Yönetim Sistemi”nin de kullanıldığına dikkat çeken Hıncal, “Sistem sayesinde tüm kaynaklar uydular üzerinden izlenmekte. Sistemin amacı kısaca: Yangınların önlenmesi ve yangınlara erken müdahale edilmesi ve yangın zamanlarında etkin bir operasyon yönetimini sağlaması” dedi.

Yangınlar savaş gibi

Yangınları savaşa benzettiğini kaydeden Hıncal, şöyle devam etti:

“Bazen aynı anda birçok cephede çarpışmanız gerekebiliyor. Hızlı ve doğru karar alabilmeniz için kaynaklarınızı çok iyi bilmeniz, görmeniz ve bölgeyi de çok iyi tanımanız gerekiyor. Orman Genel Müdürlüğü, teknolojiyi en üst düzeyde kullanan bir kurum. Ağaç türlerine göre orman haritaları var. Bizim sistemimiz sayesinde de mevcut tüm araçlarını ve isterlerse yangına müdahale eden kişileri GPS uyduları sayesinde harita üzerinde izleyebiliyor. Arazözleri ve helikopterleri en yakın su kaynaklarına veya yangına müdahale eden ekipleri en kritik bölgelere kolayca yönlendirebiliyor.”

Tekneye gözaltı

Tekne dünyasında da önemli bir rol oynadıklarını kaydeden Hıncal, “Deniz araçlarının takibi, çoğu zaman karadaki araçların takibinden çok daha kritik olabiliyor. Ticari gemilerde, özel teknelerde, balıkçılarda, feribotlarda, kısacası on binlerce deniz aracında bizim sistemlerimiz kullanılıyor. Son sistemimiz, su ve nem geçirmiyor, darbe ve şoklara dayanıklı, alev almayan yanmaz kutuda ve tek şarjla 4 yıl görev yapabiliyor” diye konuştu. Sistemin, web ve mobil uygulamaları üzerinden görev yaptığını kaydeden Hıncal, “Tekneniz bağlı olduğu yerden hareket ettiğinde hemen haberdar oluyorsunuz, telefonunuza alarm mesajları geliyor. Nerede olduğunu, hızını, ne yöne gittiğini anlık olarak görebiliyorsunuz. Son zamanlarda marinalara bırakılan özel teknelerin, kaçak balıkçılık, keyfi geziler ya da en kötüsü insan ve uyuşturucu kaçakçılığı gibi polisiye meseleler için kullanıldığına dair duyumlar alıyoruz. Sistem, bunların önüne geçmeye yarıyor” dedi.

Haberin Devamı

Çocuklar ve ihtiyarlar da güvende

 

Yeni geliştirdikleri bir mini takip sisteminin, son dönemde çocukların yanı sıra Alzheimer hastalarının izlenmesinde de kullanıldığını anlatan Arvento Genel Müdürü Özer Hıncal, “Değerli varlıklarınızın ve sevdiklerinizin nerede olduğunu istediğiniz anda akıllı telefonunuzdan izleyebiliyor, belirlediğiniz güvenli alanlar dışına çıktıklarında haberdar oluyorsunuz. Düşme/çarpmalarda haberdar oluyorsunuz... Acil durumlarda, acil durum tuşuna basarak anında size ulaşmalarını sağlayabiliyorsunuz... Bu sistem, engelliler, riskli hastalar, evcil hayvanlar ve doğa sporu yapanların güvenliğini sağlamak için de kullanılıyor” diye konuştu.

Haberin Devamı

Araçları da izliyor yangına da gidiyor

Vietnamlı VinFast Tesla taktiği izliyor!

Vietnamlı bir elektronik üreticisiyken otomobil üretimine de giren “VinFast”, tamamen elektrikli SUV ve Sedan otomobilleriyle Avrupa ve ABD’ye hızlı giriş yapmayı hedefliyor. Bunun için bayi teşkilatı oluşturmak yerine, Tesla gibi “doğrudan satış” üzerine yoğunlaşmayı tercih eden şirket, 2022 yılının ilkbahar aylarında Avrupa pazarında satışa başlamayı hedefliyor.

Tamamen internet ve kendi sahip olduğu bayiler üzerinden satışa odaklanacak VinFast, araçlarını Avrupa’da ilk olarak Fransa, Almanya ve Hollanda pazarlarında satışa sunacak. Pininfarina tarafından tasarlanan tamamen elektrikli “VF e35” ve “VF e36”, markanın iki modeli olacak. VinFast’in, bu ülkelerin ardından ikinci aşamada Avusturya, İtalya, İskandinavya ve İsveçre pazarlarında aktif olacak. VinFast, Avrupa’da sadece tamamen elektrikli modellerini satacak.

Araçları da izliyor yangına da gidiyor

Araçları da izliyor yangına da gidiyor

Geleceğin belediye otobüsü mü?

İtalyan CNH Industrial Design, Iveco Bus’un tasarım ekibiyle birlikte ilginç bir projeye imza atmış. RUBIKA tasarım okulunun öğrencileriyle kentsel ulaşıma yönelik “Urban Move Ability” adında bir projeyi uygulamaya koyan CNH ve Iveco, geleceğin kent içi ulaşım sistemlerinin ne olacağına ilişkin inovatif çözümler geliştirilmesi üzerine odaklanmış. Sonuç olarak da, öğrencilerin elinden, çizimlerini gördüğünü proje çıkmış. Otobüs ile tramvay arasında, panoramik görüşe sahip bol camlı bir araç olan UMA konsepti, 5 Fransız ve bir Hintli tasarım öğrencisi tarafından geliştirilmiş.

Şehir içi ulaşımı daha zevkli ve konforlu bir hale getirmeyi hedefleyen konsept, az koltuklu ve oturma odasını andıran oturma düzeniyle de dikkat çekiyor. Hem çevreye saygılı hem de otonom olarak akıllı ulaşım sistemlerine entegre edilebilmeye imkan tanıyan araç, gerçekten de eşsiz görünüyor.

Araçları da izliyor yangına da gidiyor

Araçları da izliyor yangına da gidiyor

Sadece elektrikliler Türkiye’de de yarışacak

Tamamen elektrikli otomobillerin kıyasıya mücadele ettiği yepyeni bir uluslararası motor sporları organizasyonu olan PURE-ETCR (Elektrikli Binek Otomobil Dünya Kupası), 2022 yılında Türkiye’ye geliyor.

 FIA ve Discovery Sports Events arasındaki anlaşmayla önümüzdeki yıl bir dünya kupası olarak gerçekleşecek PURE-ETCR, üreticilerin son teknoloji elektrikli otomobillerinin yarış versiyonlarını, yoğun bir rekabet ortamında pistte sergilemeleri için küresel bir platform sağlama vizyonu taşıyor. Bu bakımdan, önümüzdeki yıllarda birçok markanın ve ev sahibi ülkenin katılacağı, sürekli büyüyen bir uluslararası motor sporları organizasyonu olması bekleniyor. PURE-ETCR’nin Türkiye’ye gelmesini sağlayan ise EMSO Sportif isimli bir Türk şirketi oldu.

Araçları da izliyor yangına da gidiyor

Hırvatistan’ın tarihi sokakları elektriklenecek!

Karsan, yüzde 100 elektrikli ürün gamıyla şehirlerin çevreci ulaşım tercihi olmaya devam ediyor. Özellikle Avrupa’nın tarihi dar sokakları e-Jest ile çevreci bir ulaşım çözümüne kavuşuyor. Markanın e-ATA lansmanıyla birlikte duyurduğu, elektrikli toplu taşıma çözümlerindeki yeni yolculuğu “Karsan Electric Evolution” kapsamında ismi değişen e-Jest, son olarak Hırvatistan’ın Split Belediyesi’nde hizmet vermeye başladı. 6 metre sınıfındaki özgün boyutları, yüksek manevra kabiliyeti ve menzil performansıyla öne çıkan e-Jest aynı zamanda Hırvatistan’daki yüzde 100 elektrikli ilk Karsan modeli oldu.

Araçları da izliyor yangına da gidiyor