Bu yılın 10 aylık döneminde toplam otomotiv üretiminde yüzde 7’lik bir gerileme söz konusu olurken, otomotiv sanayi ihracatından elde edilen gelir arttı ve 30 milyar doları aştı...
Avrupa’da otomotiv pazarının dalgalı seyretmesi, ihracatının yüzde 65’inden fazlasını Avrupa Birliği’ne (AB) yapan Türkiye otomotiv endüstrisinin üretimini de düşürdü. Ancak bu üretim azalmasına rağmen üretilen araçların birim fiyatlarının yüksekliği, aynı dönemde toplam ihracatın 30 milyon doları aşmasını sağladı.
Otomotiv Sanayii Derneği’nin (OSD) açıkladığı verilere göre, 2024 yılının ilk 10 aylık döneminde toplam üretim, geçen yılın aynı dönemine oranla yüzde 7 gerileyerek 1 milyon 122 bin 567 adet oldu. Aynı dönemde otomobilde üretim yüzde 5 düşüş yaşanırken, bu gerileme, ağır ticari araçta yüzde 25’i buldu. Yılın ilk 10 ayında, otomobil ihracatında yüzde 2 gerileme yaşansa da, toplam ihracat geçen yılın rakamlarıyla benzer seviyelerde oldu ve toplam 826 bin 259 adedi buldu.
Türkiye
Avrupa Birliği’nin katı emisyon kurallarında çanlar, otomobilden sonra hafif ticari araçlarda da çalıyor. Elektrikli hafif ticarilere ilginin düşük olması, bunun en önemli nedenlerinden biri...
Avrupa Birliği’nin (AB) otomobiller için koyduğu katı emisyon sınırlaması üreticileri telaşlandırırken, benzer bir endişe hafif ticari araç üretenleri de sarmış durumda. Elektrikli hafif ticarilere yeterince ilgi olmaması, gelecek yıl yürürlüğe girecek sınırlamalar konusunda üreticileri kara kara düşündürüyor.
Avrupalı üreticiler, gelecek yıldan itibaren yeni ürettikleri hafif ticari araçların karbondioksit emisyon miktarını kilometre başına 185 gramdan 154 grama düşürmeleri gerekiyor. Elbette bunun için de, elektrikli hafif ticari araç satışlarının beklenen düzeyde olması gerekiyor. Ancak durum böyle değil. Zira üreticilerin bu kurala uyabilmek amacıyla geliştirip ürettiği elektrikli hafif ticarilere ilgi istenilen düzeye ulaşamamış. Bu da, üreticiler açısından ciddi sorun anlamına geliyor.
Bünyesinde
AB ile Çin arasında elektrikli araçlara yönelik gümrük vergileri konusunda yeni tur müzakereler konusunda anlaşma sağlanırken, Pekin yönetiminin, Çinli üreticilere yurtdışı yatırımlarda “yavaşlama” çağrısı yaptığı belirtiliyor.
Avrupa Birliği’nin (AB), Çin’de üretilen ve elektrikli otomobillere yönelik gümrük vergilerini artırmasının ardından soruna bir uzlaşma yolu bulunmasına ilişkin çabalar da devam ediyor. AB ile Çin, daha fazla müzakere yapma konusunda anlaşırken, Pekin yönetiminin, Çinli üreticilere ülke dışında, özellikle de Avrupa’da yapacakları yatırımlar konusunda “yavaşlama” çağrısı yaptığı konuşuluyor.
AB, bir yandan sübvansiyon karşıtı soruşturmanın tamamlanmasının ardından önümüzdeki günlerde Çin üretimi elektrikli araçlara yüzde 35,3’e kadar ek gümrük vergileri uygulamaya hazırlanırken, diğer yandan da bu ülkeyle görüşmelerin devam edebileceğinin sinyallerini veriyor. Her iki taraf da, Çinli
Fransız üretici Renault, Avrupa’da bir yandan Çinli markaların yoğun saldırısını önlemek için artırılan vergiler diğer yandan da tüketicinin “kaçan hevesi” nedeniyle düşen elektrikli araç satışlarının toparlanabilmesine destek olacak iki yenilikle Paris’te yerini aldı.
Markaya tüm dünyada önemli satış başarıları getiren iki eski modeli modern dünyaya uyarlayarak yeniden geliştiren Renault, 400 km’den fazla menzil sunabilecek ve farklı donanımlarıyla tüketicileri cezbedecek tamamen elektrikli küçük SUV’u R4’ün yanı sıra Türkiye’de 2025’in ilk yarısında satışa sunulacak R5’le Paris’te ses getirdi. 1960’ların başında lanse edilen ve 1990’ların başına kadar 8 milyon adet üretilen R4, Renault 5’ten biraz daha uzun bir SUV olarak geliyor. R5 gibi 40 veya 52 kWs batarya, 90 ya da 110 kW motor seçenekleri olacak R4’ün, Türkiye pazarına ne zaman geleceği ise belli değil.
Renault’nun marka CEO’su Fabrice Cambolive, Renault 5’in özellikle şehirli
İki yılda bir düzenlenen ve otomotiv dünyasının en önemli etkinlikleri arasında kalmaya devam eden Paris Otomobil Fuarı, 90. kez kapılarını açtı. Fransız markaların ağırlığını hissettirdiği fuara, Almanların da geri döndüğü gözlenirken, Çinli üreticilerin engellemelere rağmen Avrupa pazarında kalıcı olmakta ısrarlı olduğu dikkat çekti.
Bu yıl katılımcı sayısı 2 yıl öncesine oranla ciddi artış kaydeden Paris Otomobil Fuarı, doğal olarak Fransız markaların yoğun katılımına sahne oldu. Renault Grubu, markalarıyla ve konsept araçlarıyla fuarda baskın konumdayken, Peugeot ve Citroen’in de ciddi tanıtımları dikkat çekti. Almanlar, uzun bir süreden sonra yeniden Paris’e gelirken, Volkswagen, Audi, BMW gibi önemli temsilcileriyle yerini aldı. Bununla birlikte iki yıl öncesine göre gerçekten katılımın yüksek olduğu söylenebilir. Zira Skoda, MINI, KIA, Ford, Cadillac ve Tesla da Paris’te yerini alan markalar arasında.
Hesaplı seçenekler
Avrupa Birliği’nde tartışmalı konuma düşen ve özellikle elektrikli modellerini konulan ek vergilerle
Otomotiv dünyasının önemli ve eski etkinliklerinden Paris Motor Show, kapılarını açıyor. Bu yıl ev sahibi Fransızların yoğunluğunun yanı sıra Çinli markaların geçidine sahne olacak.
Otomotiv dünyasında önemli fuarlar bir bir silinirken, en eskilerden biri olan Paris Otomobil Fuarı, basın günüyle birlikte bugün kapılarını açıyor. Ev sahibi markaların hayli yoğunlukla olduğu ve iyi hazırlandığı Paris Fuarı’nda, bu yıl Çinli markalar ve Alman üreticiler de kendilerini hissetiren yeni modellerini tüketicilerle buluşturuyor. Avrupa’nın en çok dikkat çeken otomobil fuarlarından biri olan Paris Otomobil Fuarı, doğal olarak Fransız markaların yoğun katılımına sahne olacak. Nitekim Renault Grubu markaları, geniş yelpazede, tüm markalarıyla farklı konsept ve yenilikler sunarken, ek vergi tartışmaları gölgesinde Fransa’ya gelen Çinli üreticiler BYD, Dongfeng Forthing, GAC, Leapmotor, Seres ve XPeng de geniş katılımıyla dikkat çekiyor.
Audi, BMW, Ford, Iveco, KIA, MINI, Skoda, VW’nin yanı sıra Tesla’nın da yerini aldığı fuarda, elektrikli ve
AB, Avrupalı otomobil üreticilerini korumak amacıyla Çin’den ithal edilen elektrikli araçlara ek gümrük vergisi uygulanmasını kabul etti. Ancak Avrupalı üreticilerin bir kısmı, özellikle de Almanlar bundan mutlu değil!
Avrupa Birliği (AB) ülkeleri, çok sayıda çekimser oya ve özellikle Almanya’nın itirazlarına rağmen, Çin yapımı elektrikli araçlara (EV) ek gümrük vergisi uygulanmasını kabul etti. AB üyesi ülkelerin temsilcileri, geçtiğimiz hafta Brüksel’de yapılan oylamada, söz konusu uygulamaya yeşil ışık yakarken, bundan sonrası için ciddi kaygılar dillendirilmeye başlandı, orta yol bulunması gerektiği yönünde açıklamalar yapıldı.
Söz konusu oylamada, aralarında Fransa ve İtalya’nın da bulunduğu 10 üye, lehte oy kullanırken, 12 ülke çekimser kaldı, 5 ülkeyse aleyhte oy verdi. Böylelikle Avrupa Komisyonu, mevcut yüzde 10’luk vergiye ek olarak Çin yapımı elektrikli araçlara yüzde 35’e kadar ek vergiler uygulama konusunda yetkilendirilmiş oldu.
Renault’nun D-SUV sınıfındaki temsilcisi olan ve adını 1934’te Caudron -Renault havacılık şirketince tanıtılan “C.460 Rafale” uçağından alan “Rafale”, Türkiye’de de satışa sunuldu. Rafale, lansmana özel 2.650.000 TL’den başlayan fiyatlarla satışa çıkarken, 200 HP’lik full hibrit motor ve Esprit Alpine donanım paketiyle geliyor.
Yapay zekalı
Yeni Renault Rafale’in, markanın SUV ailesinin eksik parçasını tamamlayacağına dikkat çeken Renault Mais Genel Müdürü Dr. Berk Çağdaş, “D-SUV sınıfı, Türkiye gibi SUV’yi giderek daha çok seven ve daha çok sahiplenen bir ülke için ilgi çekici bir segment. Renault’nun ürün gamının en üstünde bulunan, bizim için aynı zamanda bir prestij modeli olan Rafale’in en çok tercih edilen SUV modelleri arasına gireceğinden hiç şüphem yok” dedi.
Hafif yükseltilmiş fastback tarzıyla SUV coupe sınıfında yer alan ve sportif çizgileriyle dikkat çeken Rafale, iç mekanda da perde gerektirmeden kendiliğinden