ÜLKEMİZDE AB uyum yasaları çerçevesinde şimdi de trafik gündeme geldi. Bu nedenle Trafik Tescil şubelerince yürütülen, araç tescil işlemlerinin bir kısmı noterlere devredildi.
Anlayacağınız trafik artık sivilleşiyor, özelleştiriliyor. 3 Mayıs 2010’dan itibaren ikinci el araçların satış ve tescil işlemleri noterler tarafından yapılmaya başladı.
Gerçi satış işlemleri zaten noterlerce yapılmaktaydı. Ama artık işlemlerin tamamı noterde oluyor. Taşıtlar Vergi Dairesi ve Trafik Tescil Şubesi’ne gitmenize gerek olmuyor. Üstelik aracınızın yeni ruhsatı da artık posta ile adresinize gönderiliyor.
* * *
Yeni sistemde önemli bir yenilik daha var. Noterce yapılan işlemlerde, her türlü harçlar, Damga Vergisi, Değerli Kağıt ücretleri artık alınmıyor. Noterlere sadece, satış ve devir işlemleri ücreti ile KDV ve boş ruhsat ücreti yani 96 TL gibi bir ücret ödeniyor.
Bu ücret senelerdir araç değerine göre hesaplanıyor, yüksek meblağlar tahsil ediliyordu. Ayrıca yeni sistemle getirilen ikinci el satılan araç plakalarının sabit kalmayıp il bazında değiştirilmesi de konunun işlerliğine katkı sağlıyor.
* * *
Noter, daha önceki araç sahibi adına düzenlenen tescil kayıtları ve belgesini esas alıp işlemi ‘online’ sistemiyle yapıyor. Satışı yapılacak aracın plakası programa girildiğinde, trafik ve taşıt vergi kayıtları otomatik olarak ekrana geliyor.
Ancak araç ruhsatı ile noter ekranı bilgileri aynı olması gerekiyor. Aracın borcu, veya haciz ve rehin var ise sistem tarafından uyarılıp satış engelleniyor. Noter satışı yapılan yeni sahibi adına bir aylık geçici kullanma belgesi düzenleyerek satış işlemini tamamlıyor.
Araç ruhsatı bir ay içersinde trafik tescil şubesince yeni sahibine gönderiliyor. İsteyenlerin ilk 15 gün içinde kendilerinin alma şansı var.
İçişleri Bakanımızın açıkladığı, “Trafikte Yeni Açılımlar ve Uygulamaları” paketindeki bu ilk hizmet, tescil işlemlerinde kolaylık ve fazla ücret tahsilini önleyerek vatandaş için bir koruma sağlıyor.
* * *
Ancak böylesine reform nitelikli trafik hizmetinin başlamadan önce alt yapı çalışmalarının da tamamlanması gerekirdi. Çünkü, ülkemizde bazı kişi ve kurumlar, yetkilerin kendilerinden alınması veya paylaşılmasını nedense istemezler. İşte bu nedenle daha ilk günden kaçınılmaz sorunlar ve çalışmayan sistemler de güzel bir hizmetin kötü habercisi olabiliyor.
Bence, yeni uygulama çok iyi oldu. Vatandaş, aracılardan yardım beklemiyor. Gereksiz ve kanunsuz olan ödemelerden de kurtuluyor.
Bunun yanı sıra trafik polisi de artık gerçek görevi başında olacak. Yani denetim hizmetini yerine getirecek.