Glifosat bütün ülkelerde, yabancı otlara karşı kullanılan önemli ilaçların etken maddesi.
GDO’lu tohumların 1996 yılından itibaren gittikçe artmasıyla birlikte, dünya ot ilaçlarının kullanımı 15 katına çıkmış.
Bugün tüketilen toplam glifosat etkili ot ilaçlarının yüzde 56’sı, GDO’lu bitkilerin tarımının yapıldığı alanlarda kullanılıyor.
Bunların dışında geleneksel tarım alanları, orman alanlarında da kullanılıyor.
Seçici etki göstermediği bitkilere uygulama sarasında sadece yabancı otlar hedef alınırken, seçici etki gösterdiği bitkilerde ise uygulama hem kültür bitkilerine hem de yabancı otlara karşı yapılıyor.
Uygulamadan sonra sistemik etkili olması sonucu, bitki tarafından alınıp köke kadar ulaşabiliyor.
İnsanlar bu ilaçları yedikleri besinlerle alıyor ve bu şekilde kalıntıya maruz kalıyor.
Bunun dışında, etken madde, toprak, hava, yüzey sularına da ulaşarak bu alanları da kirletiyor.
Avrupa ülkelerinde ve ABD’de yapılan analizlerde, insan idrarlarında glifosat saptanıyor.
Örneğin, Heinrich Böll Vakfı tarafından desteklenen ve bir Alman çevre organizasyonu tarafından yürütülen çalışmada, izlenen 2009 kişinin 2001’inin idrarında, bu madde belirleniyor.
Asıl tehlikeli olan da, bu kişilerin 667’sinin idrarlarında güvenli kabul edilen dozun 10 ile 42 katı daha fazla glifosat saptanıyor.
Glifosatın kanserojen olduğuna dair güçlü kanıtlar bulunuyor.
Özellikle kadınlarda meme kanseri riskini artırabileceği, meme gelişimini olumsuz etkileyebileceği, başta böbrek olmak üzere diğer organ hastalıklarına da neden olabileceği yapılan araştırmalarla belirleniyor.
Dünya Sağlık Örgütü’nün (WHO) bünyesindeki “Uluslararası Kanser Araştırma Ajansı (IARC) tarafından olası insan kanserojeni” olarak sınıflandırılıyor.
Laboratuvar hayvanlarına yapılan uygulama sonucunda, böbrek ve karaciğer dahil olmak üzere birçok bölgede kullanılan doza bağlı olarak kötü huylu tümör oluşumlarının gerçekleştiği belirleniyor.
Söz konusu etkili maddeli ilaçların yakın zamanda Kaliforniya eyaletinde “kansere neden olan kimyasallar listesi”ne dahil edilerek, izlenmeye alındığı da biliniyor.
Türkiye’de de glifosat etkili yabancı ot öldürücü ilaçlar, farklı ticari isimlerle yoğun şekilde kullanılıyor.
Tüketici bunu biliyor mu? Hayır. Tüketici sadece son zamanlarda başta çeşitli kanserler olmak üzere, etrafındaki insanların birçok hastalıkla uğraştığını görüyor. Ama nedenini bilmiyor...
Aman dikkat!!!