TRAFİK kazası sonucu, hastanelerin acil servislerine yetiştirilen ve tedavileri yapılanların faturalarıyla ilgili inanılmaz bir kargaşa yaşanıyor.
Sorun; verilen sağlık hizmet bedelinin kim tarafından ödeneceği?
SGK; şayet kişi trafikte geçirdiği bir kaza sonucu tedavi edildiyse, sosyal güvenlik şemsiyesi altında olsa da fatura Trafik Sigortası’nı yapan şirketten tahsil edilecek diye ödeme yapmıyor.
Hastaneler ise, yaralı yakınlarına, “Ödemeyi yapın, siz sonra gidin sigorta şirketinden tahsil edin” diye dayatıyor.
Peki doğrusu ne?
Trafik kazası yaralılarının tedavi masraflarını kim ödeyecek?
* * *
Bir dostumun başına gelenleri aynen aktarıyorum.
Söz konusu soruların yanıtlarını yaşanan bu kazanın öyküsünde bulacaksınız:
“Kızım Özge, oğluma ait araçla, yanında da bir kız arkadaşı ile, Ankara’da büyük bir kaza geçirdi. Kaza sonucunda araç pert oldu.
Kızların emniyet kemerleri bağlı olduğu için herhangi görülür bir rahatsızlıkları yoktu.
Buna rağmen biz kızları süratle Gazi Hastanesi’ne götürdük.
Bizden ücret ödememiz istendi, “Trafik kazası sonucu buradayız, bakmak zorundasınız” diye itiraz ettik. Bunun üzerine kızların nüfus cüzdanlarını teslim etmemiz kaydıyla bakılacağını söylediler.
Nüfus cüzdanlarını teslim ettik. Çocukların; röntgen, tahlil ve muayeneleri yapıldı.
* * *
Nüfus cüzdanlarını ne zaman iade edeceklerini sorunca; ehliyet, ruhsat, sigorta poliçesi fotokopisi, polisin kaza tutanağı, ambulans belgesi vb belgeleri tamamlayıp getirdiğimizde nüfus cüzdanlarını iade edebileceklerini söylediler.
Bir gün sonra belgeleri tamamlayıp hastaneye götürdüm.
Görevli belgeleri inceledi ve kızımın arkadaşının nüfus cüzdanını bana iade etti, ancak kızım Özge’ninki için, uzattığı faturayı ödemem gerektiğini söyledi.
* * *
Kızımın Halk Bankası’nda çalıştığı için sosyal güvencesinin olduğunu, olmasa bile kasko ve zorunlu Trafik Sigortalarının tamam olduğunu, bildiğim kadarıyla bu sağlık giderini ödememem gerektiğini anlatmama rağmen, ısrarla ödemezsem nüfusunu alamayacağımı söyledi.
Hastaneden, sigortacı arkadaşımı aradım.
Kendisine durumu anlattım. 10 dakika sonra bana dönerek ilgili kanun maddesini aktardı.
Görevliye giderek 2918 Sayılı Kanun gereği benim bu sağlık giderini ödememem gerektiğini, ısrarla almak isterlerse kendilerini mahkemeye vereceğimi söyleyince, görevli bir dolabı açtı ve “Kanun işte burada” diyerek 2918 Sayılı Karayolları Kanunu’nu çıkardı ve okumaya başladı.
İki dakika sonra yüzü kızardı ve bana dönerek “Beyefendi, siz haklıymışsınız” dedi.
* * *
Sonuç: 2918 Sayılı Yasa’yı lütfen bir kez okuyun.
Buna göre; hastane acil servisi, kendisine gelen kazazedenin maddi durumu, sosyal güvencesinin olup-olmadığına bakmadan, gereken tedaviyi ve müdahaleyi herhangi bir ücret talep etmeden yapmak zorundadır.
Bu tedavi sonucu oluşan masraflar, Sağlık Bakanlığı, Karayolları Trafik Döner Sermaye İşletmesi tarafından karşılanmak zorundadır.
Trafik kazası yaralılarından hastanelerin para talep etmeleri suçtur.
Hepinize kazasız günler diliyorum...