Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın “Benim için Miçotakis artık yoktur” dediği konuşması, Atina gazeteleri için geç bir saatte geldi. Internet medyası, haberciliği 24 saat kesintisiz süren bir uğraş haline getirdiyse de gazeteler tüm dünyada hâlâ bir gün önceden hazırlanıyor; gece basılıp sabah bizlere sunuluyor.
Dolayısıyla, Erdoğan’ın bomba sözleri, ajanslardan gazete editörlerinin önüne akmaya başlayınca, hazırlıklar durduruldu; mevcut manşetler atıldı, yerine, her gazete kendi meşrebine göre yeni bir manşetle, Erdoğan’ın sözlerini okuyucularına ilettiler. Başbakan Miçotakis’in aşırı sağcılıkla aşırı halk dalkavukluğunu birbirine karıştırmasına karşı çıkanlar, Türkiye’nin iyice küstürüldüğünü belirterek, hükümeti dolaylı olarak kınadılar. Kendisi halk dalkavukluğu ile ticaretin yolunu bulanlar, Türklerin savaş çığlıkları attığını öne sürdüler. 1919 yılından beri yayınlanan Katimerini gazetesi ise “Erdoğan köprüleri attı” başlığıyla, güya Miçotakis’i savunmuş oldu.
İsteyen istediği başlığı atadursun, Yunan medyası ve seçmenlerinin asıl düşünmeleri gereken, Erdoğan’ın iki ülke arasındaki stratejik planlama toplantılarının yapılmayacağı açıklaması ile 400 milyar euro dış borcuna karşılık ülkelerinin parsel-parsel ABD üssü haline getirildiği gerçeği olmalıdır.
Katimerini editörleri bu manşeti atmak üzere gazetelerinin tasarımını değiştirmeye kalkmadan önce Yunanistan için çok ama çok önemli bir başka konuya yer vermişlerdi. Başlıkta, Arnavutluk’un yaptığı “Çamlık Arnavutlarını unutmadık” açıklaması idi. Bu açıklama, TRT’nin İngilizce kanalı TRTW’nun yöneticilerinden gazeteci-yazar Selim Atalay’ın tabiriyle Atina’yı hoplatmaya yetmişti. Nasıl hoplatmasın?
Anadolu Ajansı’nın dört yıl önce yaptığı derlemeye göre, Çamlık Arnavutları terimi, “General Zervas komutasındaki Yunan ordusu tarafından 1944 Haziran’ından 1945 Mart’ına kadar 2.900 erkek, 214 kadın ve 96 çocuğun öldürüldüğü, 745 kadına tecavüz edildiği, 68 köy ve 5.800 evin yakıldığı katliamın adıdır. Katliamın ardından 35 bin civarında Arnavut Çamerya bölgesinden Arnavutluk’a kaçmak zorunda kalmıştı.
Çamerya (Çamlık), Arnavutluk’un güneyinden antik çağdan beri Arnavutların yaşadığı Güney Epir’i yani halen Yunanistan toprakları içine alan Preveze’ye kadar olan bölgedir. Çamlık Arnavutları, 1913 yılına kadar Osmanlı vatandaşıydı. Balkan Savaşı sonunda 1913’te yapılan Londra Büyükelçiler Konferansı’nda İngiltere, Fransa, Almanya, Avusturya, Rusya ve İtalya tarafından ortak kararla, Yunanistan’a teslim edildi. 1910 yılında 83 bin Arnavut’un yaşadığı bölgede şimdi bir Arnavut bile yok.
Balkanlar’daki huzursuzluğun etkilerinden zor da olsa arınan ve 2009 yılında NATO üyesi olan Arnavutluk, iki yıldır AB ile tam üyelik görüşmelerini sürdürüyor. Bu konumu itibarıyla Çamlık Arnavutları Katliamı dosyasının açılması gerçekten de Atina’yı hoplatmaya ve Katimerini’ye manşet olmaya değer bir konuydu. Erdoğan, “Bir daha Miçotakis’in yüzünü görmem!” diyerek, Yunanistan’ı hoplatıncaya kadar.