Gürkan Akgüneş

Gürkan Akgüneş

gurkan.akgunes@milliyet.com.tr

Tüm Yazıları

Yazla birlikte artan sıcaklara eşlik eden bir diğer rahatsız edici durum da sinek ve sivrisinek saldırıları. Sinek ve zararlıları doğal çözümlerle uzak tutma reçetelerine bakalım

Sineklere karşı doğal kalkan

Sinek ve sivrisinek ısırıkları çoğunlukla sadece kaşıntı ve lezyona neden olsa da sinekler aynı zamanda ölümcül hastalıkların da taşıyıcıları. Sivrisinek kaynaklı sıtma, Batı Nil ve dang humması gibi hastalıklar, her yıl 700 binden fazla insanın ölümüne yol açıyor. Ve iklim krizi derinleştikçe Afrika kökenli bu tip hastalıkların etki alanı, ülkemizin de dâhil olduğu kuzey paralellere doğru genişliyor. Çünkü küresel ısınma, kuzeyde de sineklere hem daha sıcak hem de daha nemli koşullar sağlıyor. Son birkaç yılda kış ortasında bile evlerde sivrisineklerle karşılaşmamız bunun bir göstergesi. Artık sinek sorunumuz sadece yazla sınırlı olmayacak gibi. O nedenle sivrisineklerden korunma ve sivrisinek mücadelesi daha da önem kazanıyor. 

Haberin Devamı

Sineklerle mücadelede daha çok pestisitler kullanılıyor. Bugünlerde sağa sola pestisit püskürten belediye araçlarını sıklıkla görebilirsiniz. Ancak bu tip mücadele neredeyse hiç etkili değil. Çünkü sıkılan zehirlerin maalesef çok azı hedeflenen sineklere ulaşıyor. Daha çok bize, hedef olmayan bitkilere, balıklara ve arılara zarar veriyor o zehirler. Bilimsel verilere göre, pestisitlerin hedef canlılara tesiri en fazla yüzde 6. Buna rağmen uzun yıllar doğaya sineklerle mücadele için klorlu zehirler saçıldı. Günümüzdeyse bu yanlış fark edildi. Şimdi, daha az toksik insektisitlerin ve genetik müdahale de dâhil diğer biyoteknik mücadele yöntemleri kullanılıyor. Ancak çoğu belediyenin önceliği hâlâ pestisit kullanımı.  

Diğer yandan sinekleri vücudumuzdan uzak tutmak için satılan sinek kovucularda da zararlı kimyasallar var. En yaygın kullanılan DEET, talimatlara uygun uygulandığında güvenilir bulunsa da DEET içeren ürünlerin asla solunmaması ve yutulmaması gerekiyor. Buna karşın doğadaki birçok bitkide sinekleri ‘koku körü’ yapacak özellikler var. Özellikle bazı bitkisel yağların sinekleri uzak tutmakta oldukça işe yaradığı belirtiliyor. 

Haberin Devamı

Bu noktada en iyisi sözü bir bilene bırakmak. Tıbbi ve aromatik bitkiler konusunda uzman, yüksek tarım mühendisi Gökhan Sivaslı, zehirsiz sinek kovucu tariflerine de hâkim bir isim. Gökhan Sivaslı, sinek ve zararlıları doğal çözümlerle uzak tutma reçetelerini bizlerle paylaşıyor. 

Sineklere karşı doğal kalkan

Sinek ve zararlılara karşı doğal çözümler

3-4 damla çay ağacı yağı, 4-5 damla biberiye yağı, bir soğanın suyu sıkılarak 1 litre su içerisine eklenir ve sprey şeklinde uygulanır. 

Demlenmiş soğutulmuş adaçayı, 1 çay bardağı sirke, 5 damla kekik yağı, 1 litre su ile karıştırılarak zararlı üzerine sprey yapılır. 

1 avuç karanfil kaynatılır. 2 tatlı kaşığı toz tarçın atılıp aynı suda demlenir, 2 kaşık toz acı biber ve 1 fincan sıvı Arap sabunu eklenerek bir gece bekletilir, tülbentten süzülerek zararlıya sprey seklinde uygulanır. 

3-4 damla lavanta yağı, 2 damla nane yağı, 1 litre suya eklenir, sprey şeklinde uygulanır. 

Bir avuç domates yaprağı ezilerek yarım litre suda 1 gün bekletilir. Ertesi gün tülbentten süzülerek sadece sinek ya da böcek larvası olan yerlere sprey şeklinde uygulanır. Sıcakkanlı canlılar üzerine uygulamak zararlıdır. 

Haberin Devamı

1 litre suya 5 damla neem yağı, 5 damla okaliptüs yağı ve 1 tatlı kaşığı toz acı biber eklenir, iyice karıştırılarak 1 gece bekletilip tülbentten süzülerek sprey şeklinde uygulanır. Cilde doğrudan uygulanmaz, sinek ya da larva yoğun yerlere uygulama yapılır. 

1 avuç tespih ağacı tohumu taşla iyice ezilir. 1 litre suya eklenir ve 1 gece beklenir, ertesi gün tülbentten geçirilerek süzdükten sonra sprey şeklinde uygulanır. 

Bahçede metal bir kap içerisinde bir avuç toz kahve konularak yakılır, dumanı eşek arısı ve karasinekleri kovucu özelliğe sahiptir.