Haftaya ıspanak endişesiyle başladık. Ispanak yiyen yüzlerce kişinin zehirlenerek hastanelere başvurması büyük korku yarattı
Herkes, ıspanak yemekten imtina ediyor. Akıllarda da birçok soru işareti var. İlk akla gelen olağan şüpheli; tarım zehirleri. Yani; pestisitler. Aslında bu bile, hal-i pür melalimizin yansıması. Demek ki, yediğimiz sebze meyvelerde tarım zehirleri olduğunu biliyoruz. Sadece, bizi hemen değil de uzun sürede zehirlediği için kayıtsız davranıyoruz.
Tabii bu kez tablo, kayıtsız kalınacak gibi değildi. O yüzden haber bültenlerine siyasilerden çok ıspanaklar çıktı bir süre. Sonra da yetkililer, zehirlenmenin ıspanakla birlikte toplanan yabani otlardan kaynaklandığını açıkladı. Aslında yabani ot, ıspanak yetiştiriciliği için yabancı değil. Organik olmayan ıspanak tarımında, otlar kimyasal zehirle yok ediliyor. Ispanak tarımının neredeyse tamamı hibrit tohumla yapıldığı için o tohuma zarar vermeyecek ot zehri tercih ediliyor tarlalarda. Zaten bakanlığın sitesinde de hangi ota hangi kimyasalın atılacağı yazılı. Oradan anlıyoruz ki, kuş otu, köpek üzümü, sarmaşık çoban değneği, yabani hardal, horoz ibiği, fare kulağı gibi otlar; ıspanağın yetiştiği tarlada karşılaşılan yabaniler. Ancak zehirlenmeye neden olan ise; “datura stramonium” isimli bitki. Kimi yörelerde cin otu, kimi yörelerde domuz pıtırı veya şeytan elması olarak anılıyor bu bitki. Hallüsinatif etkisiyle biliniyor. Acil servislere bu bitkiyi kaynatıp suyunu içtiği için başvuran çok sayıda kişi var. Bazı astım hastalarının bu bitkiyi ilaç niyetine kullandığı biliniyor. Ancak yüksek doz alınması durumunda görsel ve işitsel hallüsinasyonlar, ajitasyon ve deliryuma sebep oluyor. İşte ıspanak diye datura stramonium tüketenlerin yaşadığı da bu.