Gürkan Akgüneş

Gürkan Akgüneş

gurkan.akgunes@milliyet.com.tr

Tüm Yazıları

Küresel ısınma gerçeği artık her bir bireyi daha az kaynak tüketerek yaşama konusunda zorunlu bir teste tabi tutuyor. Enerji tasarrufu, iklim kriziyle mücadelede hayati bir rol oynuyor

Yarın Dünya Tasarruf Günü. Tasarruf, bu yıl hiç olmadığı kadar dünyanın gündeminde. Özellikle Rusya kaynaklı gaz kesintisi nedeniyle tüm kıta Avrupa’sı ciddi tasarruf önlemleriyle kışa hazırlanıyor. İtalya’da kaloriferlerin sıcaklık dereceleri düşürüldü. Fransa’da bazı saatlerde sıcak su tankları devre dışı kalacak. İsviçre’de, daha az yakıt tüketimi için hız sınırının düşürülmesi tartışılıyor. Atina’da belediye binasının ışıkları artık akşamları kapalı. Almanya’da bazı kentlerde, anıt ve tabelaların aydınlatması kapatıldı. İspanya’da 27 derecenin altında klima kullanımı yasaklandı, mağazaların ışıkları saat 22.00’den sonra kapatılacak. Uymayan işletmelere para cezası öngörülüyor.

Haberin Devamı

Benzer birçok önlem, Avrupa’daki diğer ülkeler için de geçerli. Tüm bu yaptırımlar enerji kriziyle yaşama adapte edilse de, enerji tasarrufu zaten önünde sonunda en önemli gündem maddemiz olacaktı. Zira enerji tasarrufu, iklim kriziyle mücadelede hayati bir rol oynuyor. Küresel ısınma gerçeği artık her bir bireyi daha az kaynak tüketerek yaşama konusunda zorunlu bir teste tabi tutuyor. Elbette bu teste biz de dâhiliz. Su fakirliğine doğru yol alıyoruz ve gıdada büyük kayıplarla karşı karşıyayız. Böylesi bir tabloda üretim, paylaşım ve tüketim yöntemlerimizi yaşamın sürdürülebilirliği yönünde tasarlamaktan başka şansımız yok. Bunun için gelin “neler yapabiliriz” konusuna birlikte bakalım...

Isıtma, soğutma, aydınlatmada dikkat

Tasarrufun en önemli adımı, enerji tasarrufu. Enerji tasarrufu için ısıtma, soğutma, aydınlatma ve ulaşımda yapacağımız küçük değişiklikler bile kaynakların verimli kullanılması adına önemli sonuçlar doğuracaktır. Mesela elektrik tasarrufu için daha az enerji tüketen cihazları tercih etmek, aydınlatmaları LED ampullerle sağlamak, su ısıtırken ihtiyaç kadarını ısıtıcıya ya da tencereye koymak, bulaşık ve çamaşır makinesini tam dolmadan çalıştırmamak, ihtiyaç duymadığımız elektrikli cihazların fişlerini prizden çıkarmak, giysileri tek tek değil toplu ütülemek, güneş ışığından faydalanmak için perdeleri açık tutmak, ısıtma sistemini 1 derece düşürmek, klima yerine vantilatör kullanmak, güneş enerjili sıcak su sistemi kullanmak gibi seçenekler günlük hayatta kolaylıkla gerçekleştirebileceğimiz tasarruf yöntemleri.

Haberin Devamı

Yine bununla birlikte, ihtiyaç duymadıkça otomobil kullanımını azaltmak, yakın mesafelere bisiklet ya da yürüyerek gitmek, evlerde ısı kaybını önlemek için yalıtım tedbirine başvurmak, radyatörlerin sağladığı ısıyı artırmak için arkalarına metal reflektör koymak, odalardaki ısıyı termostatla kontrol etmek de önemli tasarruf adımları.

Dünyanın tasarrufu

Tasarruf aparatlarıyla su kontrolü

Tabii su tasarrufuna ayrı bir başlık açmalıyız. Zira, yanıbaşımızdaki İspanya ve İtalya’da kuraklık krizi yaşanıyor. Sevilla’da su kullanımını kişi başı günlük 90 litrede sınırlamak için bir dizi tedbir devreye alındı. Kuzey İtalya’da azalan tatlı su stokları nedeniyle bazı yörelerde acil durum ilan edildi. Bizde de barajlardan kuraklık sinyalleri geliyor. Bugün suyu dikkatli kullanmazsak yarın bulamayacağız. Bunun için de bataryalara su kullanımını yarı oranda azaltan tasarruf aparatları eklemeli, sebze-meyve akan suda değil kaplarda yıkamalı, el yıkarken, diş fırçalayıp tıraş olurken musluğu kapatmalı, sifonu boşa çekmemeli, rezervuar büyükse litrelik şişeler koymalı, banyo süresini kısaltmalı, tesisat kaçaklarını tamir etmeli, geri dönüşümlü su kullanan oto yıkamacıları tercih etmeliyiz.

Haberin Devamı

Buzdolabına ilk giren ilk çıkar kuralı

Gıda tasarrufunda da buzdolabı yönetimi oldukça önemli. Kapı, buzdolabınızın en ılık kısmı; bu nedenle orada sadece kolay bozulmayan gıdaları saklayın. En alt raf, en soğuk noktadır. Gıda israfını önlemek için burayı balık, et ve yumurtaları saklamak için kullanın. “İlk giren, ilk çıkar” kuralını uygulayın. Önce alınan gıdaları buzdolabınızın önüne, sonra alınanları arkasına yerleştirin ve gıdaları mümkün olduğunca orijinal ambalajında saklayın. Alışverişi haftalık menünüzü planlayarak yapın, dışarıda yemek yerken de kalan yemekleri paket yaptırıp eve götürün. En önemlisi ise  bozulabilecek gıdaları az ve sık almak.