Bu hafta, “Soframıza hangi zehirler ulaşıyor” sorusuna yanıt arıyoruz. 3 bin 44 meyve-sebze örneği laboratuvarda analiz edilerek, piyasadaki tüm tarım kimyasallarının kalıntılarına bakılmış.
Sularımızda 33 çeşit tarım zehri olduğunu anlatan geçen haftaki yazı, haliyle epey yankı buldu. Gelin, tarım zehirlerine mercek tutmaya devam edelim. Bu hafta, “Soframıza hangi zehirler ulaşıyor” sorusuna yanıt arayalım. Zira biliyoruz ki, çiftçilerin tarlaya saçtığı o kimyasallar, sularımızdan çok yediklerimizle bize ulaşıyor. Sonuçları yeni yayınlanan bir çalışmadan bahsedeceğim sizlere. Araştırma, Ege Bölgesi’nde yetişen meyve ve sebzelerdeki pestisit kalıntılarına odaklanmış. 3 bin 44 meyve-sebze örneği laboratuvarda analiz edilerek, piyasadaki tüm tarım kimyasallarının kalıntılarına bakılmış. Çalışma, meyve ve sebzelerin yüzde 11.6’sının tolere edilebilir limitin üzerinde pestisit içerdiğini ortaya koyuyor. Analiz edilen her 2 numuneden 1’inde en az 1 tarım zehri çıkmış. 64 çeşit pestisit tespit edilmiş örneklerde. Bazıları da araştırma sürerken yasaklanan zehirler. Limit değeri aşan örnek sayısı düşük olsa da, veriler pestisit çeşitliliği açısından endişe verici.
Üzümde zehir kokteyli
Sonuçlara göre en çeşitli tarım zehri kalıntısı saptanan meyve üzüm! Üzümde tam 35 çeşit tarım zehri kullanıldığını görmek gerçekten dehşet verici. Analiz edilen 125 üzüm örneğinin 40’ında 5’ten fazla pestisit kalıntısı çıkmış. Yani, üzüm diye yıllarca zehir kokteyli yemiş olabiliriz. Tek avuntumuz; üzüm numunelerinin sadece yüzde 7.5’inin limit üstü kalıntı barındırması. Öte yandan araştırma bize, çilekte de 22 çeşit tarım zehri kullanıldığını gösteriyor. Kuru kayısıda 21, şeftalide 17, nar ve kirazda 11’er, biberde 10, domateste 7 çeşit pestisit saptanmış.
Analizlere göre, en fazla pestisit kalıntısı tespit edilen meyve ise şeftali! Laboratuvarda incelenen 92 şeftali numunesinin yüzde 76’sında tarım zehri olduğu belirlenmiş. Her iki şeftaliden birinde, tolere edilebilir limitin üzerinde zehir bulunmuş. Şeftalinin zaten pestisit konusunda mimli bir meyve olduğunu bu köşenin okurları biliyor olmalı. Bursa’daki tarlalarda da bir sezonda şeftaliye 10 kez, ilaç niyetine tarım zehri atıldığını yazmıştık.