Bodrum, Halikarnassos İki Yaka Kültür Festivali’nin bu yıl üçüncüsü gerçekleşti. Dertleri, çileleri, sıkıntıları bir çuvala koyduk, ağzını sıkıca bağlayıp bir kenara kaldırdık ve kendimizi eğlencenin, çoşkunun akışına bıraktık. Çuvalı kenara taşımak pek kolay olmadı tabi! Zira üzerimizde biriken yükler öyle ağır, öyle ağır ki çuvalları taşırken de belimiz büküldü. Ama olsun, değdi vallahi. Kumbahçe meydanı herkesi dostça karşıladı. Bu organizasyonda Bodrum Belediyesi’nin olduğu kadar Kumbahçe Muhtarlığı’nın da emeği çok.Sağolsunlar; keyifli geçen iki gün için güzel çalışmışlar.
Kadını erkeği, çoluğu çocuğu, yaşlısı genci…
Hem bu yakadan hem de suyun karşı tarafından. Herkesin yüzünde tatlı bir gülümseme. Gülmek belki de insanoğlunun bugüne kadar keşfettiği ya da farkına vardığı en güzel buluş. Hayatı daha olumlu yaşamanın, pozitif bakmanın, yaşanan tüm olaylar karşısında gülebilmenin değeri hemen hemen hiçbir şeyle ölçülemiyor.
***
Yüz kasları gevşemiş, dudak bükümleri aşağı bakmayan mutlu yüzler… Yüzlerce insanı bir arada mutlu görmeyeli çok oldu. Etraftaki çoğunluk mutluluğa şahit olmak meğer ne güzel bir hismiş. Kim ne giymiş, ne takmış, ne yapmış, ne yapmamış, kimin umurunda… Yalın ve şık ve bir o kadar özgür hisler ortada cirit atarken ‘ohh be’ diyor insan. Nil’in şarkısındaki gibi “kanatlarım var ruhumda” diyerek etrafta koşturasım geldi. Keşke yükümüz hep iyi duyguların ağırlığı olsa; insan bu ağırlığı seve seve taşır. Ve keşke insanların yüzlerindeki gülücük baki kalsa; ne boynu bükülür, ne yüzü asılır, ne içi sıkılır, ne ruhu daralır.
***
Şarkılar, türküler, dans gösterileri… Tezgahlarda el emeği göz nuru el işleri;İki yakanın damakları şenlendiren mutfak lezzetleri. Ama en önemlisi mutlu insan profilleri. Mutluluk bulaşı ama önünde engeller var. Ah insanoğlu dilinde olan ‘hayat fani’ lafının gerçek anlamını bir özümsese. Ah şu kin, nefret, hırs halkaları bir bir kırılsa. Ah şu dünyada birlik, beraberlik, saygı, sevgi, eşitlik ve adalet el ele, kol kola halay çekmeyi bir başarabilse. Ah şu zamlar olmasa. Ah kim ne giymiş kimse kimseye karışmasa. Ah keşke şu ahlar hiç olmasa…
Dostluk mesajları
Festivalde Bodrum Belediye Başkan Ahmet Aras ve Leros Belediye Başkanı Michael Kolias, dostluk ve barış mesajları verdiler. Cevat Şakir’in ‘Merhabası’ ile sözlerine başlayan Bodrum Belediye Başkanı Ahmet Aras, “Karşı yakaya ve herkese merhaba. Bizler, hepimiz aynı kültürün, aynı toprakların, aynı coğrafyaların insanlarıyız. Bir araya geldiğimizde aşamayacağımız, üstesinden gelemeyeceğimiz problem yoktur diye düşünüyoruz. Bu kardeşlik, dostluk, barış sürdükçe hepimiz daha mutlu olacağız. Bu topraklarda çok daha mutlu yaşayacağız. İşte biz bu kardeşliğin, dostluk ve barışın temellerini sevgili meslektaşım Michael ile üç yıl önce attık. Bizlerin dostluğu ülkelerin dostluğu anlamına gelir. Yerelde yapılan bütün girişimler genel siyasete de yansır diye düşünüyorum.Ve inşallah her zaman huzur, barış ve demokrasi içerisinde yaşarız” dedi.
Leros Belediye Başkanı Michael Kolias ise dostluk mesajları verdiği konuşmasında şunları söyledi, “Bodrum belediye başkanı iki kıyının arasında bir köprü kurdu. Dostluğumuzun ilerlemesine çok büyük bir katkısı var. Bu masmavi denizin bizim aramızda arkadaşlık, kardeşlik, sevgi köprüsü olması gerek. Biz her zaman bu yöndeki çalışmalarımıza devam edeceğiz. Unutmayalım ki bizi birlikte tutan şeyler, ayıranlardan çok daha fazla.”