Gül Mutlu Eskihancılar

Gül Mutlu Eskihancılar

gulmutlu.eskihancilar@gmail.com

Tüm Yazıları

Ecording, 2017 yılından beri küresel iklim krizine karşı sürdürülebilir ve inovatif çevre teknolojileri geliştiren bir sosyal girişim. Dünyanın ağaçlandırılmasına ve biyoçeşitliliğinin artırılmasına, teknolojik bir yaklaşımla katkı sağlamaya çalışan girişim, geliştirdikleri ecoDrone ile tohum topu atışları gerçekleştirerek tohumları minimum maliyetle soğuktan, rüzgârdan, hayvanlardan ve aşırı sıcaktan koruyarak çimlenebilecekleri en verimli ortama kavuşturmayı amaçlıyor.

EcoDrone adı verilen ve ecording ekibi tarafından geliştirilen insansız hava araçları ile insanların ulaşamadığı ve fakat ağaçlandırılması fayda sağlayacak alanlara tohum topu atışları gerçekleştiriliyor. Geliştirilen her bir insansız hava aracı 10 dakika içerisinde 2500 tohum topu atışı gerçekleştirirken, aynı sürede 1,5 futbol sahası büyüklüğünde bir alanı tarayabiliyor.

Haberin Devamı

Proje, Orman Genel Müdürlüğü ve Artvin Çoruh Üniversitesi ile birlikte, ilgili kurum ve kuruluşların gözlemleri ve destekleri ile yürütülmekte. Çalışma yapılan sahalar, tohumlama için uygun bulunan alanlar olarak Orman Genel Müdürlüğü tarafından tahsis ediliyor.

***

Ecording’in kurucusu Mert Karslıoğlu, bilgisayar mühendisi. Küresel iklim krizine karşı sürdürülebilir ve inovatif çevre teknolojileri geliştiren bu sosyal girişimin genel müdürlüğünü yürütüyor. “İklim değişikliğini ve gittikçe daha da hissettiğimiz etkilerini durdurmak için, çözüme kendimizden başlamamız gerektiğinin farkındaydık. Yine aynı farkındalıkla bu sorunun çözümüne ancak her bir kurumun ve bireyin bilinçlenmesi ile ulaşılabileceğini de görüyorduk. Bu yüzden ‘sürdürülebilir teknolojik çözümler uygulanması hedefi’ ile serüvenimize başladık. Başladığımız günden beri de birey ve kurum odaklı çevre teknolojileri geliştirerek somut şekilde iklim değişikliği ile mücadele etmek üzerine çalışıyoruz” diyen Karslıoğlu ve ekip arkadaşlarının kısa vadeli hedefleri arasında, işbirlikçilerini artırarak yaptıkları çalışmaların her sektörden şirket tarafından uygulanabilir olduğunu göstermek var. 10 yılda 1 milyar tohum topu atmak ve bu sayede Türkiye’nin ve dünyanın karbon ayak izini azaltmaya yönelik anlamlı bir katkı sağlamak için çalışıyorlar.

Haberin Devamı

***

İklim değişikliği için harekete geçerken, beraberinde toplumsal cinsiyet eşitliğine yönelik adımlar da atılmış durumda. Ekim sahalarına yakın bölgelerdeki köylerde yaşayan kadınlara, tohum toplarının üretimi için geliştirdikleri özel materyallerin eğitimini veriyorlar. Kadınlar, öğretildiği şekilde tohum topu üretimi yapıyorlar ve proje, tohum toplarını bu kadınlardan satın alıyor. Bu sayede kadınlar hem gelir elde ediyor ve hem de iklim değişikliği ile doğrudan mücadelenin bir parçası oluyor.

Çok güzel hareketler

Proje var, para yok!

Aylardır yağmur yağmıyor Bodrum’a. Hava tahminlerine bakarsak yakın zamanda yağacak gibi bir bilgi de yok henüz. Turizmin gözbebeği Bodrum’un tek su kaynağı olan Mumcular Barajı yüzde 10’un altına düşünce, Bodrum’a giden su kesildi. Küresel ısınma ve iklim değişikliği başımıza geleceklerin sinyallerini veriyor ama kulaklar duymak, gözler görmek istemiyor. Ancak bu yıl görmezden gelmek mümkün değil! Öyle ki 40 yıl önce sular altında kalan Bodrum-İzmir karayolu, Mumcular Barajı’nın son halinde tekrar gün yüzüne çıktı. Hatta üzerinden araç bile geçti.

Haberin Devamı

Bodrum’un su ihtiyacı, şimdilik Milas’ta bulunan Geyik Barajı’ndan karşılanıyor. Gerçi bu barajda da su seviyesi pek parlak değil. Yetkililer, su seviyesinin yüzde 35’lerde olduğunu söylüyor.

Bodrum Belediye Başkanı Ahmet Aras, sosyal medyayı iyi kullanan siyasetçiler arasında. Geçen gün İnstagram paylaşımında Muğla Büyükşehir Belediyesi ve MUSKİ Genel Müdürlüğü’nün deniz suyu arıtması da dahil olmak üzere birçok alternatif proje üzerinde çalıştığına değindi. Ama görünen o ki, durum pek parlak değil. Zira, Aras bu projelerin olağanüstü zaman ve finansman gerektirdiğine dikkat çekiyor. Proje var, ama demek ki uzun bir süre daha proje olarak kalmaya devam edecek. Baksanıza

para yok pul yok, finansman yok, destek yok. Belediye, vatandaşların daha da fazla mağdur olmaması için kısa ömürlü çözümlerle günü kotarmaya çalışıyor. Dua edelim de bir an önce yağmur yağsın.